Как можем да преглеждаме гърдите си сами? Кои са основните стъпки, които трябва да следваме?

9104
Как можем да преглеждаме гърдите си сами? Кои са основните стъпки, които трябва да следваме?

Ракът на гърдата е на първо място сред онкологичните заболявания при жените и е на второ място като причина за смъртност при тях. Заболяването е изключително коварно, но може да бъде напълно лечимо, ако се открие в достатъчно ранен стадий. За целта е необходимо всяка жена поне веднъж годишно да преминава през профилактичен преглед и ежемесечно да изследва гърдите си сама. Около 40% от новооткритите тумори на гърдата са от жени, които случайно са напипали бучка в гърдата си, докато се къпят например.

Най - подходящото време да прегледате гърдите си е на деня на овулацията ви - обикновено това е 14тия ден от началото на менструалния цикъл. Важно е след всеки преглед да се снимате в огледалото. Тази снимка ще послужи като база за сравнение следващия месец, когато отново се преглеждате. Има няколко основни стъпки и правила, които трябва да следвате при прегледа на гърдите си. Ето кои са те:

Първа стъпка

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Застанете срещу огледалото с изправени рамене и поставете ръцете на хълбоците си. Необходимо е да сте в осветена стая, за предпочитане на дневна светлина. Първо огледайте гърдите, като обръщате внимание на формата и симетричността им, разположението и цвета на зърната. Важно е да следите за поява на грапавини по кожата, вдлъбнатини, неравности, обриви, зачервявания, подуване и промяна в положението на зърната или вдлъбването им навътре вместо обичайното им изпъкване напред.

Втора стъпка

След като сте се огледали добре в това положение, вдигнете ръцете си високо нагоре и огледайте отново за същите неща. Обърнете специално внимание на това дали от зърната изтича някакъв секрет - млекоподобен, жълтеникав или кръвенист. Последният може да изтича спонтанно или при натиск.

Трета стъпка

Легнете по гръб, сложете малка възглавничка под дясното си рамо, поставете дясната си ръка зад тила и с помощта на лявата ръка внимателно опипайте цялата гърда. Има няколко варианта, по които може да извършите тази процедура. Единят е да започнете от зърното и чрез кръгови движения постепенно да достигнете до периферията на гърдата. Друг начин е като движите пръстите си вертикално нагоре и надолу по цялото протежение. Дръжте пръстите събрани един до друг и използвайте предимно върховете им, тъй като те са най - чувствителната зона. При опипването на по - повърхностните тъкани използвайте по - слаб натиск, а съответно за по - дълбоките може да упражните малко повече сила. Когато стигнете в дълбочина, нормално ще усетите твърдата структура на ребрата.

Изключително важно е да обходите цялата площ от подмишниците до гръдната кост, от ключиците до началото на корема. Обърнете специално внимание на подмишничните ямки, тъй като там понякога могат да се опипат увеличени лимфни възли.

Четвърта стъпка

Много жени считат, че прегледа се извършва по - лесно, когато кожата им е мокра. Поради тази причина можете да опипате гърдите си по описания по - горе начин и под душа, докато се къпете. По този начин е възможно да усетите и по - финни промени, които е възможно да сте пропуснали в легнало положение.

В случай че откриете бучка, особено ако тя е с изразена твърдост, неравности, промяна в даден кожен участък, деформация на зърната, подуване, зачервяване, обрив, секреция от зърната и изобщо всичко, което ви се стори притеснително, незабавно си запазете час при специалист. Не забравяйте, че самостоятелния преглед при никакви обстоятелства не може да замени лекарския, както имамографията. Не си създавайте излишни притеснения, тъй като осем от всеки десет новооткрити бучки се оказват доброкачествени!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се