Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Заболяванията на щитовидната жлеза и добавките - за какво да внимаваме

 
Заболяванията на щитовидната жлеза и добавките - за какво да внимаваме

Хранителните и билковите добавки често се използват от хора със заболяване на щитовидната жлеза, но има детайли които трябва да имате предвид преди да приемате тези продукти. Някои може да имат ползи специално за хора които имат хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм. От друга страна:

Бъдете информирани за някои често срещани добавки и техния ефект върху заболяването на щитовидната жлеза. Вашият лекар може да Ви помогне да направите правилния избор за цялостното си здраве.

Добавки за често срещаните заболявания на щитовидната жлеза

Както при много състояния има редица добавки които обикновено се препоръчват като здравословни за хора със заболяване на щитовидната жлеза. Въпреки това дори добавките които могат да имат ползи за някои хора могат да имат потенциални рискове за други.

Най - добре е да говорите с лекаря си преди да добавите добавки към Вашия режим.

Витамин D

Добавките с витамин D могат да бъдат особено полезни при заболявания на щитовидната жлеза. Индийско проучване от 2018 г. установява, че такива добавки подобряват нивата на Тироид-стимулиращ хормон (TSH) при хора с хипотиреоидизъм както и тироидните автоантитела при хора с автоимунен тиреоидит.

Освен това ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и болестта на Грейв на първо място.

Кръвен тест може да Ви помогне да разберете дали имате дефицит на витамин D. Не забравяйте да говорите с лекаря си относно приема на витамин D тъй като излишъкът може да доведе до странични ефекти като болезнени камъни в бъбреците.

Витамин В12

Дефицитът на витамин В12 е относително често срещан (особено при хора над 50 години). Освен това лекарството метформин често използвано за подпомагане на загубата на тегло и за намаляване на инсулиновата резистентност при хора с хипотиреоидизъм може да намали нивата на В12.

Симптомите на дефицит на витамин В12 могат да имитират много от симптомите на хипотиреоидизъм така, че дефицитът може лесно да бъде пропуснат.

Тъй като както недостатъчно лекуваният хипотиреоидизъм така и дефицитът на витамин В12 са свързани с повишен риск от инсулт дори при млади хора важно е да се уверите, че получавате адекватни количества от витамина. Витамин B12 се набавя от месо и животински продукти, но дори и при адекватен прием лошото усвояване поради възраст или храносмилателни състояния може да наложи използването на добавка.

Добавки с омега-3 мастни киселини

Счита се, че омега-3 мастните киселини особено Ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) са особено полезни за хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза както поради техните противовъзпалителни така и поради имуномодулиращите свойства. Консумирайте риба (като сьомга, херинга, риба тон и скумрия) поне два до три пъти седмично или чрез добавки от рибено масло.

Важно е да закупите рибено масло с добро качество, за да избегнете излишните нива на живак. Рибеното масло също може да увеличи времето на кървене така, че трябва да се избягва при хора които приемат разредители на кръвта или имат проблеми с кървенето

Предлагат се и добавки с омега-3 мастни киселини на растителна основа, но обикновено не се усвояват както рибеното масло.

Конюгирана линолова киселина (CLA)

Често се препоръчва за хора със заболяване на щитовидната жлеза които се борят с опитите да отслабнат. Има някои доказателства, че тези добавки могат да допринесат за умерена загуба на тегло чрез мобилизиране на мастните запаси в тялото.

CLA може да причини газове и храносмилателни разстройства при някои хора. Ако се опитвате да отслабнете при случай на хипотиреоидизъм попитайте вашия лекар за препоръки.

Йод

Има значителни противоречия относно добавките с йод и здравето на щитовидната жлеза включително използването на добавки от водорасли които са с високо съдържание на този основен минерал.

Тези добавки може не само да не помогнат, но потенциално да влошат състоянието.

Селен

Селенът е важен за метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза. Проучване от 2018 г. установява, че добавянето на селен може да намали нивата на анти-тиропероксидазни антитела при хора с автоимунен хипотиреоидизъм.

Селенът има тесен "терапевтичен прозорец" което означава, че дори малките излишъци могат да бъдат токсични.

Цинк

Цинкът е необходим за синтеза на хормони на щитовидната жлеза в тялото. Проучване от 2018 г. установява, че тези добавки имат известна полза за жени с хипотиреоидизъм които са с наднормено тегло и затлъстяване. Дефицитът на цинк може също да доведе до хипотиреоидизъм и други автоимунни заболявания.

Тиамин (витамин В1)

Има доказателства, че добавките с тиамин могат да намалят умората при хора с тиреоидит на Хашимото. Автоимунно заболяване на щитовидната жлеза като болестта на Хашимото и болестта на Грейвс/хипертиреоидизъм може да доведе до намалена абсорбция на тиамин дори при адекватен прием така, че пациентите със заболяване на щитовидната жлеза може  да коментират приема на добавки със своя лекар.

Добавки които влияят върху лекарствата и тестовете

На практика всяка добавка или лекарство без рецепта може да взаимодейства (да доведе до намалена абсорбция например) с левотироксин, ако се приема в рамките на един час след дозирането въпреки, че някои добавки могат да причинят проблеми дори ако се приемат по - късно.

Калций и желязо

Добавките с калций и желязо трябва да се приемат най - малко три до четири часа след левотироксин, за да се избегне намалена абсорбция на лекарството.

Добавки "Зелена храна"

Много добавки тип "зелена храна" съдържат големи количества кръстоцветни зеленчуци като броколи и спанак. Много от тези иначе здравословни храни съдържат вещества гойтрогени които имат антитиреоиден ефект в организма. Хората които имат хипотиреоидизъм не трябва да избягват тези здравословни храни, но е разумно да ги разпределят в диетата и да избягват добавки с концентрирани количества.

Биотин

Биотинът самостоятелно или като компонент на витамини от В комплекс може да попречи на имуноанализа използван за определяне на нивата на TSH. (TSH може да се окаже с по - ниски стойности отколкото всъщност е). Биотинът е често срещана съставка в много добавки предназначени да подобрят състоянието на косата, кожата и ноктите.

Добавки които трябва да избягвате

Има някои добавки които е най - добре да се избягват напълно от хора живеещи със заболяване на щитовидната жлеза. Това не е изчерпателен списък, но някои от тях включват:

Ашваганда и Мехурчесто водорасло (Bladde rwrack)

Някои билкови препарати могат да включват съставки като ашваганда и Bladde rwrack. Няма достоверни доказателства които да показват, че тези билки ще помогнат при проблем с щитовидната жлеза, но те могат да взаимодействат с лекарствата за щитовидната жлеза. Bladder wrack може също да има опасно високи нива на йод.

Добавки за "Подкрепа на щитовидната жлеза"

Има редица добавки които могат да бъдат обозначени като осигуряващи „подкрепяне на щитовидната жлеза“ или за които се твърди, че „подсилват щитовидната жлеза“. Съставките в тези продукти варират, но в допълнение към микс от витамини, минерали и билки може да съдържат хормони на щитовидната жлеза и/или стероиди.

Тези добавки абсолютно не трябва да се използват вместо лекарства за щитовидната жлеза отпускани по лекарско предписание. Могат да причинят проблеми когато се използват с хормонозаместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза. Когато се използват заедно с лекарство заместител на хормоните на щитовидната жлеза с рецепта добавките за щитовидната жлеза без рецепта увеличават риска от свръхлечение (хипертиреоидизъм). Хипертиреоидизмът от своя страна увеличава риска от остеопороза предсърдно мъждене (анормален сърдечен ритъм който може да доведе до инсулт или сърдечна недостатъчност) и др.

Проучване от 2013 г. разглежда 10 налични в търговската мрежа продукта за поддръжка на щитовидната жлеза установява, че по - голямата част от добавките съдържат клинично значими количества Т3 и Т4. Всъщност в някои случаи дозите надвишават количествата които обикновено се предписват за лечение на хипотиреоидизъм. Проучване от 2016 г. установява, че количеството Т3 в някои добавки е достатъчно високо, за да причини тиреотоксикоза (тироидна буря).

Екстракти от щитовидна жлеза на говеда

Произвеждат се от изсушена щитовидна жлеза на говеда  и се продават като хранителни добавки. В допълнение към рисковете от недостатъчно лекуван или прекомерно лекуван хипотиреоидизъм отбелязани по - горе екстрактите от говедата крият лек риск от излагане на спонгиформна енцефалопатия по говедата (СЕГ или заболяване луда крава), ако здравето на животните използвани за екстрактите не е известно.

Ефедра

Някои добавки и чайове съдържат тази съставка. Често продаван като добавка за загуба на тегло и енергия опасностите от ефедрата надвишават всички ползи и могат да бъдат особено тревожни за хората с хипертиреоидизъм (чрез допълнително увеличаване на сърдечната честота, кръвното налягане и други проблеми).

Неблагоприятни ефекти като високо кръвно налягане, инсулти и ърчове се наблюдават дори при млади и здрави хора.

Някои добавки може да съдържат и други съставки които не се считат за безопасни, някои от които може да са изброени под имена с които не сте запознати.

Въпроси за всяка добавка

Ако обмисляте да приемате някакви витамини, минерали или хранителни добавки важно е да говорите с вашия лекар и да прецените потенциалните рискове и ползи. Въпросите които може да зададете:

Каква е възможната полза от тази добавка? Има ли научни изследвания документирали това откритие?

Какви са потенциалните странични ефекти? Какви симптоми биха предупредили за възможен неблагоприятен ефект?

Как може добавката да повлияе на други лекарства включително абсорбцията на левотироксин?

Колко време трябва да изчакате след прием на левотироксин преди да приемете добавката?

Трябва ли добавката да се приема с или без храна?

Ще трябва ли да правите по - чести изследвания на щитовидната жлеза, ако решите да приемате добавката? Колко често?

Хранителните добавки и лекарствата без рецепта имат биоактивни компоненти и потенциалните рискове и ползи от тези продукти трябва да се оценяват точно както всяко лекарство отпускано с рецепта.

Говорете с Вашия лекар преди да приемете хранителна добавка. Може да потърсите съвет от натуропат запознат с добавки или билкови терапии.  Бъдете във връзка с лекаря който лекува Вашето заболяване на щитовидната жлеза, за да е запознат.

https://www.verywellhealth.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

127

реклама

Коментариреклама


Свързани статии