Лекарствата за щитовидна жлеза - влияние на кафето и напитките съдържащи кофеин

4847
Лекарствата за щитовидна жлеза - влияние на кафето и напитките съдържащи кофеин

Много хора обичат да изпият чаша кафе преди да тръгнат на работа или да започнат деня си. Но ако го направите преди или в рамките на един час след приема на определени лекарства за щитовидната жлеза това може да направи лекарствата по - малко ефективни.

Лекарството левотироксине лекарство за щитовидната жлеза което може да бъде повлияно от кафето. Когато се приема с кафе лекарството може да не се абсорбира правилно което намалява количеството левотироксин което навлиза в кръвта.

Как кофеинът влияе на лекарството левотироксин?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Левотироксин се използва при хора с хипотиреоидизъм при които щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлиза Т4, за да поддържа нормалното функциониране на тялото. Левотироксинът е синтетично съединение идентично с Т4 което се използва когато щитовидната жлеза не работи правилно или е била отстранена.

Лекарите обикновено препоръчват да приемате лекарствата за щитовидната жлеза сутрин на празен стомах и да изчакате един час преди хранене. Храненето преди левотироксинът да има време да се абсорбира напълно в червата може да намали количеството на лекарството което навлиза в кръвта.

Кафето и други кофеинови напитки влияят върху усвояването на лекарството по различен начин. Проучвания установяват, че пиенето на кафе с левотироксин намалява абсорбцията чрез увеличаване на скоростта с която лекарството преминава през червата.

Кофеинът е стимулант, който може да увеличи чревната подвижност, мускулните контракции които придвижват храната през храносмилателния тракт. Кофеинът също има леко слабително действие и увеличава количеството течност в изпражненията.

И двата фактора могат да накарат левотироксин да се движи през червата твърде бързо преди да има възможност да се абсорбира. Когато това се случи нивата на тироидните хормони могат да спаднат и да доведат до симптоми на хипотиреоидизъм включително:

  • умора
  • мускулна слабост
  • наддаване на тегло
  • дрезгав глас
  • чувствителност към студ

реклама

Абсорбцията на левотироксин може също да бъде намалена когато се приема с:

  • черен чай
  • горещо какао
  • безалкохолни напитки с кофеин

Други видове лекарства за щитовидната жлеза включително трийодтиронин (Т3) и антитиреоидни лекарства не се повлияват от кофеина.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Форми на левотироксин които не се повлияват от кофеина както таблетните форми

Някои нетаблетирани формулировки на левотироксин са предназначени да се абсорбират бързо в храносмилателния тракт и не се влияят от кофеина по същия начин като таблетките. Мека гел форма на левотироксин и течна форма. Този вид лекарства се абсорбират по - бързо от стандартните лекарствени форми__.__ Гелът и течните форми са разработени за хора които имат храносмилателни разстройства като цьолиакия които пречат на правилното усвояване на хранителните вещества. Проучванията показват, че те могат да се приемат едновременно с кафе без проблеми с усвояването или ефект върху нивата на хормона Т4.

Смяна на лекарството

Преминаването от текущата форма на левотироксин която се приема към друга форма на лекарството обикновено не се препоръчва тъй като може да доведе до колебания в нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Въпреки това, ако имате проблеми с усвояването поради състояния като хронична диария или цьолиакия и изпитвате колебания в нивата на Т4, преминаването към друга форма може да бъде решение. Говорете с лекаря, за да прецени коя форма на лекарството е разумен вариант за Вас.

Ако промените, не забравяйте да приемате лекарствата си както е предписано и следвайте насоките за рутинни кръвни изследвания, за да се уверите, че дозата е правилна и нивата на Т4 са нормални.

За да се избегне спад или колебание на нивата на хормона Т4 лекарството левотироксин трябва да се приема на празен стомах и трябва да изчакате един час преди да ядете нещо или да пиете кофеинова напитка.

Ако имате проблеми с контролирането на хормоните на щитовидната жлеза и Вашият лекар смята, че чревната абсорбция е причина за това може да Ви се назначи да преминете към мекия гел или течната форма на левотироксин.

Лекарството за щитовидната жлеза работи най - добре, ако се приема правилно и последователно. Това означава да го приемате всеки ден, в идеалния случай по едно и също време сутрин на празен стомах. Приемането на лекарствата по различно време или с храна може да доведе до колебания в нивата на хормоните.

Също така не трябва да приемате левотироксин в рамките на четири часа след прием на калциева добавка или два до четири часа след добавка с желязо тъй като те също могат да повлияят на абсорбцията. Разделянето на дозите може да гарантира, че получавате най - добри резултати от лекарствата за щитовидната жлеза.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се