Анестезия и седация при орална хирургия - какво трябва да знаем

450
Анестезия и седация при орална хирургия - какво трябва да знаем

Хирургичните процедури прилагани при орална хирургия може да бъдат плашещи и стресиращи особено, ако сте в млада възраст и никога преди това не се е налагало да правите хирургична стоматологична процедура. Често е по - сигурно за Вас да получите седация и да сте успокоени когато имате процедура по орална хирургия като вадене на мъдреци. Много сложни операции извършвани от орални и лицево - челюстни хирурзи изискват от пациента да има дълбока седация или обща анестезия.

Каква е разликата между седация и анестезия?

Много хора не разбират разликата и също не знаят, че има много различни нива на седация. Когато чуете хора да говорят, че ще "спят" за изваждане на зъба това не означава непременно едно и също нещо за всички както и не всеки стоматолог може да осигури същото ниво на "сън" за процедурата.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Видове анестезия

Анестезията може да се отнася до местна анестезия или обща анестезия. Местната анестезия е основно обезболяващото лекарство което се инжектира директно в областта на която предстои операцията. Областта на хирургичната намеса изтръпва така, че да не усещате болка. Всяка операция по орална хирургия изисква локална анестезия.

Общата анестезия се отнася до "приспиване" за операцията. По време на хирургичната процедура пациентът ще бъде напълно в безсъзнание.

Когато говорим за седация и обща анестезия може да си представим нивата на съзнание в този диапазон. В единия край на спектъра пациентът е напълно буден и с ясно съзнание. Докато от другата страна пациентът е под обща анестезия и е в пълно безсъзнание и няма да реагира на никаква стимулация.

Седация

Седацията се препоръчва се от стоматолога когато смята, че дадена стоматологична процедура изисква допълнителен агент който да накара пациента да се чувства по - добре в допълнение към местната анестезия. Това ще помогне на пациента да бъде по - спокоен и да се чувства по - спокоен при оралната хирургия.

Седацията най - често се прави в кабинета на орален и лицево - челюстен хирург. Има различни видове седация. За разлика от повечето общи стоматолози специалистите по орална хирургия могат да осигурят всички видове седация.

По - дълбоките форми на седация са полезни, ако сте разтревожени или се чувствате неудобно да държите устата си отворена за продължителен период от време, имате чувствителен гърлен рефлекс или се нуждаете от инвазивна хирургична процедура като вадене на мъдреци.

реклама

Нивото на седация от което се нуждаете ще зависи от много фактори:

  • вида на процедурата
  • как тялото реагира на анестезията
  • възраст
  • медицински състояния и вашите здравословни навици

Има три основни нива на седация - минимална, умерена и дълбока.

Минималната седация помага да се отпуснете, но вероятно ще сте будни. Ще можете лесно да реагирате на вербална и физическа стимулация. Минимална седация често се постига с помощта на перорални лекарства или газ. Повечето стоматолози могат да осигурят минимална седация. Може да не е подходящ този тип седация, ако имате нужда от инвазивни стоматологични процедури като изваждане на мъдреци.

При умерена седация се чувствате още по - сънливи и може дори да заспите по време на процедурата. Може да запомните голяма част от процедурата или да не помните. Това обикновено се постига с помощта на интравенозни лекарства (едно или две лекарства). Изисква се специално обучение за стоматолога, за да извърши този тип седация.

При дълбока седация пациентът се чувства много унесен и ще заспи. Пациентът не е напълно в безсъзнание. Не реагира на вербална и физическа стимулация толкова лесно колкото при умерена седация. Ще спи по време на процедурата и ще има малко спомени от процедурата. Това обикновено се препоръчва за по - сложни орални хирургични процедури като вадене на мъдреци или други трудни екстракции или, ако имате значителна дентална фобия или сте много тревожни.

Прилагането на дълбока седация изисква по - специализирано обучение. Повечето дълбоки седации се правят само от орални и лицево - челюстни хирурзи.

Обща анестезия

Има случаи при които оралният хирург може да препоръча прилагането на обща анестезия. Тази процедура ще бъде извършена от анестезиолог. Включените препарати могат да бъдат приети чрез вдишване на газ или интравенозни лекарства или комбинация от двете. Когато са под обща анестезия пациентите не осъзнават стимулацията и заобикалящата ги среда и не могат да реагират. Пациентите имат пълна загуба на съзнание. Както при седацията пациентите се наблюдават внимателно по време на операцията, за да се осигури правилно и безопасно прилагане на упойката.

Всичко трябва да бъде специално инспектирано, за да отговаря на строгите указания за прилагане на обща анестезия.

Различните видове седация и анестезия са много полезни при всички видове орална хирургия. Тяхната цел е пациентите да получат комфортно инвазивно лечение и да може оралният хирург да извърши необходимото лечение без препятствия и затруднения.

https://pcoms.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се