Анорексия невроза и булимия невроза – какво представляват и какви са причините за тях?

7531
Анорексия невроза и булимия невроза – какво представляват и какви са причините за тях?

Анорексия невроза и булимия невроза са разстройства на психиката, които са свързани с нереалистични представи за храненето и телесното тегло. Много по-често са засегнати момичета в пубертета, както и млади жени. Мъжете боледуват в пъти по-рядко.

Анорексия невроза - какво представлява?

Анорексия невроза е психическо разстройство, при което има болестен стремеж за отслабване и поддържане на ниско телесно тегло, индекс на телесна маса под 18, силно ограничен прием на храна, страх от напълняване, неадекватна представа за външния вид, прекомерна употреба на разхлабителни медикаменти и диуретици, потискане на чувство за глад. Значителното отслабване, дори в по-тежки случаи измършавяване, е видно, макар че заболелите много умело прикриват целите и действията си. Трябва да направим уточнението, че анорексия е симптом, който означава липса на апетит и може да присъства при редица заболявания. Болестното състояние, за което говорим сега се нарича анорексия невроза.
Заболелите имат абсолютно нереална представа за своето тяло и непрекъснат стремеж за сваляне на килограми. В един момент, когато тялото прекалено редуцира тегло, се появяват и други симптоми: ниско кръвно налягане, слабост, анемия, суха коса и кожа, чупливи нокти, напукани и нацепени устни, косопад. При сериозно нарушаване на електролитния баланс може да се появи и сърдечна патология.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Булимия невроза- какво представлява?

реклама

Булимията е отново, подобно на анорексията, психическо разстройство, което се свързва с епизоди на преяждане с големи количества храна, последвани от желание за освобождаване от нея. Преяждането не е свързано до толкова със свръх апетит, а е резултат от стресови състояния, депресия, други разстройства на психиката и т.н. В момента на приемането на огромните количества храна има усещане за удовлетвореност и щастие, както и неспособност да се спре. Но този момент е последван от силно неприятно чувство за самонаказание и желание за освобождаване от приетата храна чрез предизвикани многократни повръщания, прекомерна употреба на разхлабителни медикаменти или много усилени физически усилия. Редукцията на тегло при булимиците присъства, но не е толкова сериозно изразено както при анорексиците. Много често от многократните повръщания се развиват патологии в устната кухина като възпаление, нарушаване на зъбния емайл, езофагит (възпаление на хранопровода), болки в гърдите.

Какви са причините за тези психични разстройства?

Не може да се назове конкретна причина за появата им. Касае се за редица фактори, които допринасят за развитието им като генетична предизпозиция, склонност към емоционална и психическа нестабилност и развитието на други разстройства като паническо, обсесивно-компулсивно, депресия. Много личностни, социални и семейни фактори могат също да са причина за това. Много често заболяват модели, танцьори, гимнастички и др. заради прекален стремеж за поддържане на фигура.
Смята се, че при възникването на психични разстройства има промяна в невротрансмитерите, а в случая на серотониновите нива.

Как се лекуват?

Лечението и на анорексия невроза и на булимия невроза е трудно, продължително и задължително комплексно. Нужна е съвместната грижа както на психотерапевт и психиатър, така и на интернист. Нужно е овладяването на симптомите, резултат от ниското тегло. Психотерапията е ключов момент в лечението. Прилагането на антидепресанти и успокоителни е много деликатен момент и трябва да бъде назначено от специалист.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се