Защо стигнах до паник атаките и как да се справя с тях?

20523
Защо стигнах до паник атаките и как да се справя с тях?

"Нямам представа какво се случи…Както си работих 6 дни в седмицата, максимум 7, по 12 часа на ден и изведнъж - ПАНИК АТАКИ. Е, вярно от доста време се чувствах малко гадно, но се преживяваше, не мислех да си губя времето с разните ми усещания. Все пак аз не съм от хората, които се занимават с глупости. Пък и се бях захванала с три проекта, които са супер безинтересни и досадни, но шефът ми настоя да ги завърша, как да му откажа… Не стига, че се съсипвам от работа, а и вкъщи с мъжа ми през вечер спим в отделни стаи, защото се караме. Къде го намерих и аз такъв.. Не, че и аз съм много за харесване. За седми път започвам една и съща диета и се провалям, защото моята воля до никъде не стига. Не обичам тялото си, станала съм дебела и непривлекателна откакто качих 4-те килограма и въобще не искам да минавам покрай огледалото. Сигурно затова мъжът ми не ме забелязва вече. Друго беше едно време когато танцувах.. Обожавам танците, тогава имах прекрасно тяло, изваяно като на модел, но сега нямам време за себе си. Какви танци, толкова работа имам. Ау и детето почти не виждам, но пък изкарвам пари и му купувам разни неща. Това компенсира. Само да съм чула, че е недоволно. Аз заради него го правя, да не го правя заради себе си. И без това не съм спала нормално от 3 месеца, само ми остава и някой да мрънка. Но как да спиш нормално, в толкова стресирано време живеем, че те хората се побъркаха. Ужас. Ама то държавата неуредена, времената трудни..Затова трябва да се работи и да се оцелява. Това е. Само едно нещо не разбирам, нали ви казвам с мен всичко си беше наред, нещата си бяха по старому и един ден както си чакам 35 минути в задръстване, закъсняваща и бързаща, и се започна задух, сърцебиене, изпотих се, гадене, загубих ориентация, щях да се блъсна. Отбих в една пресечка. Никога в живота си не бях изпитвала по-силен страх. Имах чувството, че щях да умра. Аз май за малко да умра даже. Сърцето ми щеше да се пръсне, биеше с 130 удара, обля ме студена пот, не знаех къде се намирам, цялото ми тяло трепереше…Какво се случи…Нямам идея какво стана и защо, нали ви казвам всичко си беше наред…”

Май нещо не е наред?

За съпротивата в нас.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Няма нищо лошо в това да ни се случват неприятности и да минаваме през трудности. Пагубното е, че съзнанието ни и ние самите отказваме да ги забележим. Противопоставяме се дори на знаците, които ни дава животът. Съпротивата в нас доста често е сериозна и това е нормална защитна реакция, но деструктивна. Умът ни се опитва да избяга от болезнените ни места и да ни защити от тях, но истината е, че за да се справим, трябва точно върху тях да натиснем. Приемете трудните моменти като истински подарък и слушайте в този момент, защото те ви носят много информация за кратко време.

Какво ти казва паник атаката?

Паник атаката ти казва "СПРИ! Огледай се! Тялото ти дава знак, че нещо трябва да се промени.” И сега накъде…

реклама

СТОП на порочния кръг!

По време на паник атака в тялото се случва реакцията "бий се или бягай” (fight or flight), при която се отделят голямо количество стресови хормони и именно те са причината за симптомите на кризата. В нормалния живот организма реагира така при реално съществуваща ситуация, която застрашава личния ни комфорт, здравето или дори живота ни. Но след веднъж случила се паническа атака започва страхът от самите симптоми, което поставя началото на порочния кръг. Страх от симптомите, паническа криза, още по-силен страх, още по-силна атака и така до безкрайност. Изходът е да излезем от този цикъл като осъзнаем, че от физическите симптоми няма абсолютно нищо страшно. Нито сърцебиенето, нито гаденето и замайването, нито треперенето ще ви уморят. Порочният кръг може да бъде спрян по време на самата паник атака. Как? Когато усетите вълната напрежение, преминаваща през вас, си представете, че това е страхът, който напуска тялото ви и изчезва в пространството. Просто наблюдавайте. Усетете лекотата у вас след това и си представете как страхът излиза, а на негово място идват безусловни любов и приемане към себе си. Визуализацията е много мощна техника, която тотално може да промени възприятията ни. Нека я използваме!

Да променим отношението си към случващото се!

Какво толкова, това е просто момент от живота ни, през който преминаваме. Повтаряйте си златните думи: "И това ще мине!”. Не само по време на паник атака, а и като цяло в живота. Нека ви стане навик да бъдете неутрални към по-трудните моменти. Защото нищо не е чак толкова важно, че да ви съсипва съзнанието от тревоги и деградивни мисли. А и дори да се изпълните с тревожност с какво и на кого ще помогнете по този начин? Използвайте паник атаките като нещо, което да ви изстреля с висока скорост към развитието на една прекрасна ваша версия и много по-добра от предишната ви. Бъдете толерантни и приемащи към себе си за всичко, през което преминавате. Оставете вината и осъждането на страна. Те НЕ са ви полезен съюзник. Давайте си всеки ден любов и подкрепа, вярвайте, че ще се справите и усетете безграничната сила, която винаги е била във вас. Знаете ли защо хората правят промени? Както казва великият Джим Рон, две са основните причини, които тласкат човека към промяна - страданието или вдъхновението. Прегърнете това "страдание” и го превърнете в горивото към развитието ви. Един ден ще бъдете благодарни на тази първа крачка и той е много скоро!

Кой е най-важният човек на този свят?

Върнете си обичта към себе си, защото вие сте най-важният човек на този свят! Върнете си всичко, което обожавате в ежедневието си. Правете го! Подарявайте си комплименти всеки ден по много пъти. Давайте си удоволствията, които ви зареждат с енергия! Чуйте душата си какво наистина желае тя и го направете. Позволете си да казвате "НЕ” когато искате и да приемате даровете на живота. Заобиколете се с положителни и прекрасни хора. Повтаряйте си всеки ден колко се обичате, защото помнете че всеки един от нас е уникален и няма втори на тази земя еднакъв с него. Заслужавате любов! Погрижете се истински за себе си и за своята цялостност.

Бъдете смели, обичащи и приемащи!

Автор: Лилия Илиева

Посетете специализираната група във facebook за информация и помощ относно паник атаките.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се