Натрапливият враг в главите или какво трябва да знаем за обсесивно-компулсивното разстройство?

7215
Натрапливият враг в главите или какво трябва да знаем за обсесивно-компулсивното разстройство?

Какви са симптомите на състоянието?

Обсесивно-компулсивното разстройство принадлежи към групата на тревожните разстройства, която включва още паническо разстройство, страхови неврози, генерализирано тревожно разстройство и т.н. Може да се прояви самостоятелно или в съчетание с изброените състояния, включително с депресия. В основата на патологията стоят два елемента - обсесии (натрапливи мисли) и компулсии (натрапливи действия).
Обсесиите са тревожни, негативни, натрапливи мисли, които се появяват непрекъснато, болният няма власт и контрол над тях и пораждат много силно безпокойство у него.
Компулсиите са безпочвени и арационални действия, към които болният е много силно подтикнат, защото извършването им рязко ще намали породената безпредметна тревожност.
Нека внесем яснота у твърденията с един от най-честите примери. Мъж/жена, с хипохондрични, натрапливи мисли, включващи панически страх от зарази и болести. Това е обсесия. За да се справят с породените мисли следва действие: миене на ръцете през няколко минути по няколко пъти, изваряване на дрехите във вряла вода, използване непрекъснато на дезинфектанти и т.н. Това е компулсия.

Кои са най-честите обсесии и компулсии?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Най-честите такива са свързани със нереалистичен страх за собственото здраве или за това на близките, страх от зарази, страх от загуба на контрол и самонараняване в даден момент, стремеж към неадекватни симетрия и перфекционизъм, стремеж към подреждане на предмети по определен начин, извършване на действия определен брой пъти, стремеж към докосване на предмети, непрекъснати проверки дали всичко е наред или изключено. Отново някои примери :
Мъж/жена, които непрекъснато проверяват дали са изключили уредите у тях.
Мъж/жена, които проверяват ежеминутно дали не са се самонаранили.
Мъж/жена, които се стремят да стъпват по точно определен начин по улицата.
Мъж/жена, които мият чиниите път след път, поради болестен стремеж към чистота.
Болните изпитват страх, че ако не изпълнят своите "правила” ще се случи нещо много лошо. Обсесиите (натрапливите мисли) и компулсиите (натрапливите действия) заемат почти цялото ежедневиена болните и възпрепятстват воденето на нормален живот!
Нека направим важно уточнение: Всеки един човек в живота си има или преминава през натрапливи навици, но това НЕ ОЗНАЧАВА НАЛИЧИЕ НА БОЛЕСТ! Абсолютно нормални са поддържането на хигиена, проверките на дома, ритуалите, които носят "късмет” преди важно събитие и т.н. НО здравият човек има контрол над своите мисли и ако по негова преценка те са нерационални, той може да им се противопостави. Страдащият от обсесивно-компулсивно разстройство дори и да осъзнава безпредметните мисли и действия, няма власт над тях, а дори и да се опита да ги овладее това драстично повишава интензитета на тревожността.

реклама

Какви са причините за появата на състоянието?

Смята се, че значителен процент от заболелите имат генетично предразположение, което означава, че се унаследява НЕ болест, а предразположение. Много хора са абсолютно здрави въпреки подобни прояви в родственици от първи и втори ред. За да се отключи подобно състояние, със или без наследствена предизпозиция, често е нужна стресова ситуация: преживян силен психически или емоционален стрес или хроничен такъв. Първите симптоми могат да се появят както в млада така и в напреднала възраст. В основата на патогенезата стоят промени в нивата и съотношението на невротрансмитерите. Не малко е значението и на типа нервна система.

Има ли лечение?

Лечение, разбира се, че има и то включва медикаменти и психотерапия, като комбинацията от двете дава най-добри резултати. Излекуването е 100%. Ключова роля в диагностиката и изхода от състоянието играят близките. Често тяхното неприемане и осъждане спрямо страдащия е причина за прикриване на състоянието, чувство за срам и вина дълги години. Толерантността, търпението и съпричастността са най-подкрепящият подход, който би помогнал на страдащия.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се