Биполярно и гранично личностно разстройство: разликите между двете и как да се избегне погрешната диагноза

21834
Биполярно и гранично личностно разстройство: разликите между двете и как да се избегне
погрешната диагноза

Биполярното и граничното личностно разстройство имат подобни симптоми - като например екстремни промени в настроението. Те често се бъркат, но са напълно различни състояния, които имат свое собствено специфично лечение.

Диагностицирането на разстройствата е изключително трудно и изисква да се засегнат широк кръг въпроси, медицинска история, както и информация за съпътстващите симптоми на лицето, за да се стигне до правилното заключение. Това е особено трудно, тъй като много от тези заболявания се припокриват.

Според проучване, публикувано в сп. "Психиатрия", голям брой пациенти с биполярно разстройство (до 69 %) са с неправилна диагноза в началото, а до една трета остават с неправилна диагноза за дълго време след това. Много пациенти с биполярно разстройство първоначално са диагностицирани с депресия и са им предписани антидепресанти, които могат да бъдат опасни за пациенти с биполярно разстройство, тъй като те могат да предизвикат хипомания и да предизвикат депресивен цикъл.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Грешното диагностициране на биполярното разстройство е твърде често срещано в клиничната практика с опустошителни последствия за пациентите и семействата им.

Биполярното разстройство често се бърка с гранично личностно разстройство, така че трябва да бъдете особено внимателни, ако вие или някой близък за вас човек преживява тези объркани симптоми.

Гранично личностно разстройство

Хората, които страдат от гранично личностно разстройство (BPD) имат сериозни затруднения при регулирането на емоциите си, което често води до промени в настроението, импулсивност и нестабилни лични отношения (Обичам те! се превръща в Мразя те! за минути). В допълнение към разрушителните промени в настроението, пациентите с BPD обикновено имат много ниско самочувствие и самоуважение, което се проявява в суицидни тенденции, като рязане или самонараняване.

Те също имат страх от изоставяне от семейството или от приятелите, импулсивно поведение, като безразсъдни разходи или шофиране и интензивни настроения, състоящи се от гняв, депресия, раздразнителност, които могат да продължат с дни. Причината за BPD е неизвестна, но учените предполагат, че вероятно се дължи на редица фактори, като например генетика, околната среда и мозъчната функция.

По данни на Националния алианс за психично заболяване 1,6% от американците имат BPD, но вероятно те са много повече -около 5,9%, като тук попадат недиагностицираните и недокументираните случаи. Интересното е, че повечето от случаите са били сред жените (75 на сто от хората, диагностицирани с BPD са жени), но също така е вероятно, че BPD при мъжете е диагностицирана погрешно за депресия, посттравматично стресово разстройство или други психични заболявания. По този начин много хора могат да имат BPD без реална диагноза.

Биполярно разстройство

Хората с биполярно разстройство споделят много от тези симптоми - привидно безразсъдно поведение, промени в настроението, както и импулсивност. Въпреки това, основният определящ фактор за биполярно разстройство включва екстремни върхове и спадове в настроението; първият се нарича еуфория, която включва чувство на вълнение, изключително висока енергия, както и грандомания. Ниските точки са обратното - характеризират се с дни на дълбока депресия и умора, с неспособност да се концентрират или да бъдат продуктивни.

Експертите отбелязват, че един от основните фактори при разграничаването на биполярното и граничното личностно разстройство е, че симптомите на разстройството на личността са доста последователни, докато хората с биполярно разстройство имат почивки между техните екстремни промени в настроението.

На второ място, като се вгледате задълбочено в личните отношения можете да намерите по-ясно разликата между двете заболявания. Според психотерапевта Рус Федерман е вероятно симптомите на личностното разстройство да бъдат предизвикани от конфликт в рамките на личните отношения, а биполярните симптоми обикновено се появяват от нищото.

Въпреки че има известно припокриване с биполярното разстройство, в смисъл, че междуличностните напрежения могат да активират изместване на фазата на настроението, биполярните лица ще ви кажат, че има моменти, когато появата на симптомите им, независимо дали са еуфорични или депресирани, се появяват от нищото. Няма очевидни причини за дестабилизацията на тяхното настроение. Единственото надеждно обяснение е, че е имало промяна в мозъчната им дейност и неврохимията.

Предотвратяване на грешна диагноза

До момента няма биологичен фактор за тестване, с който да се диагностицират тези психични разстройства. Семейната история може да бъде доста показателен и е един от факторите при диагностициране на пациенти с биполярно разстройство. Едно скорошно проучване установи, че симптомите се проявяват по-често при деца на хора, които имат биполярно разстройство .

реклама

При неправилна диагноза, пациентите имат по-висок риск от влошаване на симптомите, усложнения от заболяването или дори самоубийство. Може би най-важното е, че познанията за психичното заболяване могат да помогнат за предотвратяване на грешната диагноза, а хората, които изпитват промени в настроението или депресивни симптоми могат да бъдат нащрек за специфични характеристики на биполярно разстройство.

A правилната диагноза може да спаси човешки живот.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се