Алкохолик ли съм? Виж 8 типа пиене, които водят до алкохолизъм!

31143
Алкохолик ли съм? Виж 8 типа пиене, които водят до алкохолизъм!

Експертите обикновено повтарят, че една чаша червено вино всяка вечер е добре за сърцето. Но какво да кажем за седем чаши? И какво, ако те са разпределени в рамките на два дни? Дали това може да се окаже вредно за вашето здраве? Ново проучване очертава осем питейни навика, които се срещат в 177 алкохолно зависими, които ако не бъдат овладени, може бързо да ви подхлъзнат към алкохолизъм.

1. 3-4 напитки, 2-3 пъти седмично (включително събота и неделя)

Въпреки че по-голямата част от хората в тази категория не са имали проблеми, свързани с алкохола, малко над половината страдат от разстройство на личността под някакъв вид. Само една малка част от интервюираните казват, че са готови да променят поведението си. Често този модел на пиене предхожда по-тежки състояния. Пиенето на тази групата обикновено е през уикенда и това може да е свързано до голяма степен със социалния живот. Социалното пиене може да се превърне в преход към по-редовно пиене.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

2. 3-4 напитки, 2 пъти седмично (включително събота и неделя)

Повечето от хората в тази група са млади и образовани. Те са на прага на тридесетте си години. Пиенето, все още, до голяма степен се дължи на социалното ангажиране и в този период на интензивна употреба на алкохол, не е задължително да намираме проблем. Въпреки това, тъй като повечето от интервюираните не смятат да променят поведението си, рискът от зависимост може да нарастне с времето.

3. 4-5 напитки, 1-2 пъти седмично (включително събота и неделя)

Рискът от проблеми с пиенето в тази група от интервюирани, повечето от които са били неомъжени жени, е определено увеличаващ се . Стига се до точката, в която едно допълнително питие води до 42 процента повече чувство за нещастие и до по-голям риск от проблеми с пиенето. Това, което при някои е било социално поведение в група, в тази група се превръща в пиене от разочарование.

4. 4-5 напитки, 1-2 пъти седмично (само събота и неделя)

Според Мерките за контрол на заболяванията, групи от 1 до 4 са тези, които биха могли да попадат извън определението за алкохолизъм . В група 4 попадат предимно мъже, които най-вероятно са с алкохолно зависими бащи. Изследователите предполагат, че поради този факт, тези мъже са принудени да ограничат пиенето си само един или два пъти седмично. За разлика от предходната група, обаче, тази група не ограничава своето пиене само през уикендите.

5. 5-6 напитки, 3-4 пъти седмично (включително събота и неделя)

Въпреки, че тук попадат " тежки" пиячи , за тази група има най-голяма надежда от всичките осем. В тази група хората са били най-склонни да предприемат смислени стъпки към разчупване на навика: 57 процента са опитали лечение - и половината от тях са в постигнали положителни резултати. Изследователите установили, че този модел е повратната точка към "доброто" или "лошото" пиене.

6. 7 напитки, 4 пъти седмично (по всяко време)

В тази група са интервюирани 20 души, а около две трети от тях са идентифицирани като обичайни потребители. Те не полагат никакво усилие тяхното поведение да се промени, независимо от факта, че повечето от тях са казали, че са напълно готови да се променят. Нито един от тези 20 души не са били семейни, а по-голямата част са по-възрастни мъже.

7. 9-10 Питиета, 3-4 пъти седмично

В почти дузина напитки за една вечер и това се повтаря няколко пъти през седмицата - тази група може да изглежда като най-проблемна. Но изследователите поне частично защитават това поведение, защото групата е с най-голям процент готовност да се промени. Независимо от допълнително утежняващата употреба на наркотици, ниското равнище на заетост (по-малко от една трета), най-голяма алкохолна зависимост и най-висок процент на проблеми, свързани с алкохола, групата признава наложителната нужда от промяна.

Големи отстъпки за Лабораторни тестове в лаборатории в страната само ТУК!

8. 6-7 напитки, 4 пъти седмично

реклама

Тази група включва хора от група 5, но след точката на пречупване. Такова поведение е характерно за неомъжени по-възрастни мъже, които са имали през целия си живот зависимост от алкохола и ниско равнище на заетост, множество проблеми, свързани с алкохола, и най-лошото от всичко, никакво желание да се променят. Това е групата, която би могла да се възползва най-много от професионална помощ.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се