Научно доказано! Пиенето на алкохол те прави по-креативен.

5045
Научно доказано! Пиенето на алкохол те прави по-креативен.

Когато работите усилено през целия ден с главата си и знаете, че трябва да работите отново и на следващия ден, какво друго може да окрили вашите идеи и да ги управлява по различен, стремителен начин,както уиски? е казал Ърнест Хемингуей и той не е единствен, който споделя това мнение. Писатели като Едгар Алън По и Труман Капоти са пристрастени пиячи, както и безброй музиканти и известни личности. Въпреки, че прекалената консумация на алкохол не ви прави по-креативни, няколко питиета могат и да ви помогнат. Но могат и да ви навредят.

Какво е творчетвото?

Лявото полукълбо отговаря за практическото, логичното мислене и организираната мисъл, а дясното е мястото, където по-сложен начин се заражда креативността. Това зависи и от това, какво се опитвате да създадете. Три различни мрежи се задействат в мозъка заедно: Изпълнителната мрежа - Вниманието (EAN), Мрежата на воъбражението(IN) и Усещанията (SN).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Вниманието се активира, когато един проблем се нуждае от пълна концентрация. Това зависи до голяма степен от работната памет и сложността на проблемите за решаване, като невронни връзки между външните региони на главния мозък и на гърба на париеталния лоб, са натоварени с това да сте ефективни. Тук се създават симулации за почти всичко - от евентуални бъдещи преживявания/за да си представите перспективите/, както и се включват невронни връзки между по-дълбоките участъци на главния мозък и темпоралния лоб. Междувременно, усещанията следят събитията, станали извън тялото, както и вътрешно съзнание и са в състояние да насочат вниманието към по-важните неща в определен момент във времето.
Профилактични прегледи с отстъпки само в ofertomat.bg

Заедно тези три мрежи могат или да работят заедно за повишаване на креативността или могат да се сблъскат, причинявайки намалена креативност. Изследователите, които са развили тази рамка, от Катедрата по неврохирургия в Университета на Ню Мексико, смятат, че намаляването на активността на Вниманието ( EAN ) може да позволи на ума на човека "да се скита", да се отпуснете и да си представяте нещата по-творчески, като енергията, която отива към Вниманието ( EAN ) се прехвърля към Усещанията (SN). Това е моментът, за който алкохолът може да ви помогне.

Алкохолът обаче влошава нашата работна памет и затруднява изпълнителни процеси на мозъка, което води до това, че можем да изгубим представа за нещата, които се случват около нас и не можем да се концентрираме върху задачи, в които трябва да действаме физически. Ето защо хората не могат да пият и да шофират или да работят с машини - те просто няма да се справят правилно. Но това, което се губи в способността ни да се съсредоточаваме се концентрира в нашата способност да мислим творчески. През 2012 г. изследователи от Университета на Илинойс показаха колко могат да бъдат креативни хората, когато са щастливо пияни.

Тяхното изследване Отпушване на музата: алкохолната интоксикация улеснява креативното разрешаване на проблеми разглежда способността на 40 мъже, чието алкохолно съдържание в кръвта е 0.075 промила, за решаване на творчески задачи свързани с решаване на проблеми. В наречен Remote тест Associates (RAT), участниците получават три думи, като например праскова, ръка и катран и от тях се иска да кажат друга дума, с която могат да образуват словосъчетание или изречение като прибавят и думата яма. Тестът работи, защото най-очевидните отговори обикновено са некоректни, принуждават участниците да мислят творчески. Всъщност, всички интоксикирани участници са дали верни отговори.

В друго проучване, например, участниците се разделят в две групи. Една група се оставя да пие какъвто алкохол поиска, а другата група получава само вода. В продължение на три часа, всяка група работи по рекламна кампания на нощен клуб и в края жури от най-добрите творчески директори,дават оценка на всяка една идея.

реклама

Както може да се очаква, "пиячите" се отличават с четири от петте най-добри идеи, както и с най-много идеи. Една от идеите е да се използва водата и водните бутилки като клубни билети за вход - на етикета да пише името на клуба и хората ще се допускат само в случай, че бутилката е празна. След това, за да получат второ мнение, експериментаторите представят идеите на групи излизащи от нощен клуб младежи на възраст от 18 до 30 години , кои от тях те ще харесат. Отново, идеите на "пиячите са избрани като по- добри.

И така , като се има предвид, че пиенето ви прави по-спокойни има по-голям шанс да отключите своята креативност . Способността на алкохола за намаляване на изпълнителната функция, като същевременно увеличава въображението, ще ви направи по-креативни.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се