Витамин D може да ви спаси от диабет и деменция - Част 1

4485
Витамин D може да ви спаси от диабет и деменция - Част 1

Смятате ли, че поддържате добро ниво на витамин D?

Обикновен кръвен тест може даразкрие какви са нивата на витамин D в тялото ви и ще ви даде поглед върху потенциалния бъдещ риск от заболяване.

Ниските нива на витамин D са вредни за вашите кости- те стават тънки, чупливи, меки или се деформират. Но липсата на витамин D не само оказва влияние върху костите ви.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Витамин D не е само витамин. Той е стероиден хормон, който влияе върху почти всяка клетка в тялото ви. За сърцето, за мозъка ви и за имунната ви система, поддържането на оптимални нива на витамин D е изключително важно.

Това е невероятно лесно, защото най-добрият начин да получите витамин D е да имате редовно излагане на слънце. Ако това не е възможно за вас, можете да вземате витамин D3 орално (заедно с някои синергични хранителни вещества, които ще обсъдим по-долу).

Изследователи твърдят, че 50 на сто от общото население е изложено на риск от недостиг на витамин D.

Ако сте сред тях, трябва да знаете, че ново изследване показва значително увеличен риск от диабет и други метаболитни нарушения при хора с ниски нива на витамин D.

Дефицитът на витамин D е пряко свързан с диабета. Вероятно сте наясно, че затлъстяването е свързано с диабет тип 2, но ново проучване наскоро установи, че ниските нива на витамин D може да са още по-значим фактор. В проучване на повече от 100 души, тези с ниски нива на витамин D е по-вероятно да имат диабет тип 2, пред диабетно състояние или метаболитен синдром, независимо от теглото им.

Сред хората с наднормено тегло, тези без метаболитни нарушения имали по-високи нива на витамин D, отколкото тези с такива нарушения. И сред слабите хора, тези, с метаболитни нарушения имат ниски нива на витамин D.

Според един от авторите на изследването: Резултатите показват, че витамин D е свързан по-тясно с метаболизма на глюкозата отколкото затлъстяването" ...

Проучването показва, че недостигът на витамин D и затлъстяванто взаимодействат синергично и могат да увеличат риска от диабет и други метаболитни нарушения. Обикновеният човек може да бъде в състояние да намали този риск с поддържането на здравословна диета и достатъчно дейности на открито.

Това не е първото изследване, което доказва, че витамин D играе роля при диабета. Едно индийско проучване е установило, че витамин D и добавки с калций в комбинация с физически упражнения могат да попречат пред-диабетното състояние да се развие в диабет. За всяка единица увеличение на нивата на витамин D, рискът от развитие на диабет при хора с пред- диабет намалява с 8%.

Връзката на диабета с деменцията ... И какво общо има витамин D с това? - Към Част 2


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се