Витамин D може да ви спаси от грип, диабет и деменция - Част 2

8246
Витамин D може да ви спаси от грип, диабет и деменция - Част 2

Връзката на диабета с деменцията ... И какво общо има витамин D с това?

Дефектен инсулин (и лептин, друг хормон) е основната причина за инсулинова резистентност, което, разбира се, обикновено води до тип 2 диабет.

Инсулинът обикновено се свързва с неговата роля в поддържането на нивото на кръвната захар в здравословни нива, но той също играе голяма роля за мозъка. Когато е прекъсната доставката на необходимото количество на инсулин в мозъка, тогава се появява деменцията.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Изследователите откриват , че лекото когнитивно увреждане (MCI) може да е фактор за влошаването на деменцията. Хората с MCI, които губят способността си да мислят и да си спомнят неща, имат по-голям риск от развитие на деменция ... но не всеки с MCI развива такава.

Ново проучване разкрива, че хората с MCI и диабет са били изложени на потенциално по-голям риск от развитие на тежка деменция, отколкото тези само с MCI. То показва също така, че диабетът е свързан с 65% повишен риск от развитие на Алцхаймер.

Това може да се дължи отчасти, защото инсулиновата резистентност и/или диабетът ускорява развитието на плаки в мозъка, което е отличителен белег на Алцхаймер.

Учените имат все повече доказателства, че ниските нива на витамин D играят роля при диабета, което от своя страна може също да играе роля за здравето на мозъка. Точно заради това, деменцията също е свързана с витамин D.

Здравословни нива на витамин D могат да помогнат при борбата ви с грипа.

Витамин D се бори с инфекциите, включително настинки и грип, тъй като регулира действието на гени, които влияят върху имунната система, за да може да атакува и унищожи бактериите и вирусите. Нови изследвания в Индия показват, че витамин D помага за потискане на възпалителните процеси и свински грип.

Едно проучване, направено в Япония показа също, че учениците, които приемат 1200 единици витамин D на ден през зимата намаляват риска от получаване на грипна инфекция с около 40%. Това води към мисълта, че е далеч по-разумно, по-безопасно, по-евтино и най-важното, много по-ефективно, да се оптимизират вашите нива на витамин D, отколкото да се ваксинирате срещу грип.

Лекарите смятат, че витамин D помага в борбата с туберкулозните бактерии.

В едно голямо проучване, включващо около 19 000 американци, хората с най-ниски нива на витамин D, по-често страдат от настинки или грип , като рискът е още по-голям за тези с хронични респираторни заболявания като астма. Поне пет допълнителни проучвания също показват, обратнопропорционалната връзка между инфекциите на долните дихателни пътища и нивата на витамин Д.

За какво друго помага витамин D?

Изследователите посочват, че увеличаването на нивата на витамин D3 сред населението може да предотврати редица хронични заболявания. Честотата на няколко вида рак също може да се намали на половина.

Канадско проучване показа, че жените, които съобщават, че имат често излагане на слънце в младежките си години имат почти 70% по-малък риск от развитие на рак на гърдата.

Оптимизирането на нивата на витамин D може да помогне за защита срещу:

  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Витамин D е много важен за намаляване на високото кръвно налягане;
  • Атеросклеротична болест на сърцето;
  • __Инфаркт и инсулт.__Едно изследване показва, че недостигът на витамин D увеличава риска от инфаркт с 50%. Ако имате сърдечен удар и дефицит на витамин D, рискът от смърт се покачва до почти 100%!
  • Автоимунни заболявания. Витамин D е мощен имунен модулатор, което е много важно за предотвратяване на автоимунни заболявания, като множествена склероза и възпалително заболяване на червата.
  • Безплодие. Витамин D може да помогне за стимулиране на производството на хормони, включително тестостерон и прогестерон. Витамин D е свързан с качеството на спермата при мъжете и може да подобри менструалния цикъл при жени с поликистозен овариален синдром.
  • Метаболитните процеси. Едно изследване показа, че здрави доброволци, приемащи 2000 единици витамин D на ден в продължение на няколко месеца имат повишена регулация на 291 различни гени, които контролират до 80 различни метаболитни процеси, подобряване на имунната система, както и много други биологични процеси.

Част от причините, поради която се препоръчва набавянето на витамин D от слънцето, е защото вие ще получите и допълнителни ползи от това. Ултравиолетовата (UV) радиация е била използвана от древни времена за лечение на различни заболявания и е известно, че голям брой молекули в кожата си взаимодействат и абсорбират UV.

Излагането на слънце също променя активността на имунната система по начин, който намалява възпалението и вероятно помага за защита срещу определени възпалителни процеси.

За и против слънцезащитните добавки

След години на изследвания, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че все още има нужда от повече информация, преди да може да се потвърди безопасността и ефективността на два нови слънцезащитни съставки, ecamsule и enzacamene. За съжаление, вече са одобрени някои други добавки, които са известни, че са токсични. Оксибензон, например, се смята, че причинява хормонални смущения и увреждане на клетките, които могат да причинят рак.

Две трети от изследваните от работната група за опазване на околната среда (EWG) слънцезащитни продукти не работят добре или съдържат потенциално опасни съставки. Най-безопасните слънцезащитни продукти , които се използват са с наночастици цинк и титан-базирани минерални съставки, които блокират слънчевите лъчи, без да проникват в кожата. Можете също така да носите дрехи с дълги ръкави и шапка, за да защитите кожата си от слънцето.

Не забравяйте, един от най-големите рискове на слънцезащитните продукти е, че блокират способността на тялото ви да произвежда витамин D__. Трябва да използвате естествена слънцезащита - сянка или дрехи, за да блокирате слънцето. Защитата на лицето от слънцето помага да продължите младостта по-дълго. Лицето е със сравнително малка площ, така че защитата с козметични продукти няма да навреди и няма да направи голяма разлика по отношение на производството на витамин D. Ето защо в повечето култури традиционно се носи шапка, когато човек е изложен на слънце.

Как да оптимизирате нивата на витамин D

Разумното излагане на слънце е идеалният начин да се оптимизират вашите нива на витамин D.

Ако обстоятелствата не ви позволяват достъп до слънце, тогава наистина имате само една опция, ако искате да се повиши вашата витамин D и това е да се приема допълнително витамин D3.

Голям брой изследвания ясно показват, че витамин D е от огромно значение за доброто здраве и превенция на заболяванията.

Витамин D се отразява на ДНК чрез витамин D рецептори (VDRs), които се свързват към специфични места на човешкия геном. Учените са идентифицирани почти 3000 гени, които са повлияни от нивата на витамин D и витамин D рецептори са открити в човешкото тяло.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се