Артритът и увредена глезенна става

243
Артритът и увредена глезенна става

Глезенът е една от най - важните стави в тялото тъй като играе решаваща роля за правилното ходене. При артрит глезенът може да стане схванат и болезнен и ако не се лекува ходенето може да стане трудно или дори невъзможно. С напредване на възрастта ставаме по - склонни към развитие на артрит в глезените. Това е особено вероятно, ако в даден момент сте наранили глезена си.

За да намалите вероятността за болезнен и инвалидизиращ артрит е важно правилно да се грижите за увредената глезенна става. Това позволява на ставата да заздравее и да стане отново силна. С правилната грижа можете да се насладите на ходене без болка.

Артритът може да се появи почти навсякъде в тялото включително гърба, шията, ръцете, краката и стъпалата. Остеоартритът е най - често срещаната форма на това състояние и е резултат от години на износване на ставите. С течение на времето хрущялът в ставите се износва причинявайки болезнените симптоми на артрит.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Травматичните наранявания на ставата като счупена кост или разкъсан лигамент също могат да доведат до появата на артрит по - късно в живота. Понякога дори, ако получите най - доброто медицинско лечение все още можете да развиете артрит в наранена става. Въпреки това получаването на подходяща грижа прави бъдещите проблеми по - малко вероятни.

Друг вид артрит е ревматоидният артрит. Резултат от проблем с имунната система на тялото. Лигавицата на ставите се възпалява и дразни. Повечето хора които страдат от ревматоиден артрит са склонни да го развият в краката и глезените си в даден момент

Ако изпитвате болка в глезените или стъпалата важно е областта да бъде прегледана от лекар. Рентгенови лъчи, сканиранe на костите и ЯМР могат да се използват за изследване на увредената област. След това резултатите от тези тестове могат да се използват, за да се определи дали има артрит или не.

Артритът може да се лекува по различни начини. При леки случаи лекарят може да предпише болкоуспокояващи като ибупрофен или други противовъзпалителни средства. Стероидните инжекции също могат да се използват за облекчаване на болезненото възпаление на ставата. Физиотерапията може да се използва и за укрепване на мускулите около ставата, за да се осигури повече подкрепа.

реклама

При по - тежки случаи на артрит може да се наложи операция. Може да се наложи ставата да бъде почистена или коригирана, за да се осигури облекчение. Ако ставата е много силно износена или увредена може да се наложи да бъде заменена с изкуствена става. След такава процедура може да се наложи да прекарате няколко месеца за възстановяване.

Уверете се, че ще потърсите лечение за наранявания на ставите възможно най - скоро. Не пренебрегвайте болката и се надявайте, че тя просто ще премине от само себе си. В много случаи това всъщност влошава проблема.

Колкото по - рано се лекувате толкова по - добра ще бъде дългосрочната прогноза.

Поддържането на добро здраве на ставите е от решаващо значение, ако искате да останете активни и подвижни възможно най - дълго. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако изпитвате болки в ставите.

https://foxvalleyimaging.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се