6 диагностични кръвни теста при ревматоиден артрит

755
6 диагностични кръвни теста при ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно състояние което причинява възпаление и болка в ставите. С течение на времето може да доведе до увреждане на ставите.

Няма лечение за ревматоиден артрит, но терапията може да помогне за управление на симптомите. Първата стъпка към план за лечение е диагностиката на ревматоиден артрит. Няколко кръвни изследвания могат да покажат, че ревматоидният артрит е вероятната причина за Вашите симптоми.

Кои са 6-те често използвани теста за диагностика на ревматоиден артрит?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Тест за скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ).

Този кръвен тест оценява възпалението в тялото. Лабораторно тестът измерва колко бързо червените кръвни клетки наречени еритроцити се отделят от другите кръвни клетки когато се третират с вещество което предотвратява съсирването.

Червените кръвни клетки се струпват заедно когато има възпаление в тялото което ги кара да се отделят от другите кръвни клетки много по - бързо. Ниските нива на СУЕ показват ниски нива на възпаление докато високите СУЕ резултати показват високи нива на възпаление.

Лекарите използват този тест за диагностициране на ревматоиден артрит тъй като това състояние причинява възпаление в цялото тяло. Самостоятелният тест за СУЕ обаче не е достатъчен за диагностициране на ревматоиден артрит.

Възпалението и повишаването на нивата на СУЕ могат да бъдат причинени от други хронични състояния както и от инфекции или наранявания. Въпреки това изследването може да помогне на лекарите да се насочат в правилната посока. Например много повишени нива на СУЕ вероятно биха означавали инфекция, а не ревматоиден артрит.

2. Тест за С-реактивен протеин (CRP).

Тестът за C-реактивен протеин (CRP) търси количеството CRP протеин в кръвта. CRP е протеин произвеждан от черния дроб. Черният дроб освобождава CRP когато има инфекция в тялото. CRP помага да започне реакцията на имунната система към инфекцията. Това води до възпаление в цялото тяло.

Автоимунните състояния като ревматоиден артрит могат да доведат до високи нива на CRP в кръвта. CRP тест измерва нивата на CRP и показва наличието на възпаление. Подобно на СУЕ теста CRP тестът не може да потвърди ревматоиден артрит сам по себе си. Това обаче може да даде на лекарите добра представа за това колко възпаление има в тялото и колко активна е имунната система.

3. Пълна кръвна картина (ПКК)

ПКК изследва клетките които изграждат кръвта. Това включва бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити. Когато сме здрави тялото може да произвежда, освобождава и регулира количеството на всеки тип кръвна клетка от която се нуждае за функциите тялото.

Ревматоидният артрит обикновено не причинява смущения в кръвните клетки, но много състояния с подобни симптоми го правят. CBC с много необичайни резултати може да показва, че ревматоидният артрит не е правилната диагноза.

реклама

4. Тест за ревматоиден фактор

Ревматоидният фактор представлява протеини на имунната система които понякога атакуват здравата тъкан в тялото. Тестът за ревматоиден фактор измерва нивото на протеините на ревматоидния фактор в кръвта.

Високите нива на ревматоидни фактори често сочат ревматоиден артрит, както и синдром на синдром на Сьогрен (Sjogren) и други автоимунни състояния. Резултатите които показват високо ниво могат да бъдат полезни при потвърждаване на диагнозата ревматоиден артрит.

Въпреки това хората без автоимунни заболявания понякога имат високо ниво на протеини на ревматоиден фактор и не всеки с ревматоиден артрит има високо ниво на протеини на ревматоиден фактор.

5. Тест за CCP антитела

Антителата с цикличен цитрулиниран пептид (CCP) са вид протеин на имунната система наречени автоантитела. Автоантителата са анормални протеини които атакуват здрави кръвни клетки и тъкани.

Между 60 и 80 % от пациентите с ревматоиден артрит имат CCP антитела в кръвта си. Тест за анти-CCP антитела търси наличието на тези антитела, за да помогне за потвърждаване на ревматоиден артрит.

Тестът за анти-CCP може също да помогне на лекарите да определят тежестта на случая на ревматоиден артрит. Високите нива на CCP при диагностициране показват повишен риск за бързо прогресиране на ставното увреждане.

Лекарите обикновено извършват както тест за ревматоиден фактор така и тест за анти-CCP когато оценяват пациент за който подозират, че може да има ревматоиден артрит.

Положителният резултат за всеки тест показва по - висок риск за РА и този риск се увеличава когато и двата теста са положителни. Въпреки това и двата теста са отрицателни при до 50% от хората с РА, а тестовете остават отрицателни по време на последващи тестове при 20% от тези с РА.

6. Тест за антинуклеарни антитела (ANA).

Антинуклеарните антитела (ANA) са вид автоантитела произвеждани от имунната система. Те действат необичайно и атакуват здрави тъкани и клетки. Наличието на ANA може да показва автоимунно състояние. ANA тестването търси наличието на ANA и може да помогне за потвърждаване на диагнозата ревматоиден артрит.

Други диагностични методи използвани за потвърждаване на ревматоиден артрит

Кръвните тестове не са единственият метод който може да се използва за диагностициране на ревматоиден артрит. Може да бъдат назначени и други тестове които да помогнат за потвърждаване на ревматоиден артрит:

Физическа оценка. Физическата оценка може да помогне да се определи доколко симптомите влияят на ежедневния живот. Лекарят може да попита колко добре може да извършвате ежедневни задачи като къпане, хранене и обличане. Физиотерапевт може също да оцени захващането, ходенето и баланса.

Сканиране на ставите. Сканирането на ставите търси възпаление и увреждане на ставите. Може да помогне за потвърждаване на диагнозата ревматоиден артрит.

Тестове за образна диагностика. Рентгеновите лъчи и ЯМР създават подробни снимки на кости, мускули и стави които могат да помогнат за диагностицирането на ревматоиден артрит.

Кръвните тестове търсят наличието на възпаление и протеини на имунната система, които често вървят заедно с ревматоиден артрит. Резултатите от тези тестове могат да се използват заедно с образни тестове и оценка на симптомите за диагностициране на ревматоиден артрит

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се