Астма и стрес - каква е връзката

1217
Астма и стрес - каква е връзката

Стресът е често срещан фактор за обостряне симптомите на астма. Стресът както и безпокойството могат да причинят астматични пристъпи. Астмата е състояние при което дихателните пътища се възпаляват което затруднява дишането.

Според Asthma UK 43% от хората с астма съобщават, че стресът може да отключи техните симптоми. Управлението на стреса и тревожността може да помогне за минимизиране на пристъпите на астма.

Връзката стрес и астма

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Когато човек с астма се чувства стресиран може да забележи, че симптомите на астмата се разпалват. Периодите на стрес могат да увеличат тежестта, честотата и продължителността на симптомите на астма.

Стресът може да накара тези хора да станат по-чувствителни към причинителите на астма. Общите задействания включват пърхот на домашни любимци, цветен прашец, влажност, студен и сух въздух.

Стресорите могат да включват стрес в работата, училище или семейството, значителни промени в живота и травматични преживявания.

Стресът може да влоши възпалението и да предизвика задух или затруднено дишане като всичко това може да влоши симптомите на астма. Ако човек може да управлява астмата си е по-малко вероятно да изпита астма свързана със стрес или тревожност.

Стресът също може косвено да причини обостряне на астмата. Човек, който е под стрес може да изпита по-силно определени емоции като гняв и раздразнение. Силните емоции могат да предизвикат симптоми на астма.

При стрес продължително време човек може да се чувства по-тревожен. Тревожността може да предизвика панически атаки, които от своя страна могат да причинят астматичен пристъп.

Понякога могат да открият, че стресът води до нездравословни навици, като пушене или пиене на алкохол. Тези навици могат да предизвикат астма.

Симптоми на стрес-индуцирана астма

Хората могат да забележат, че техните нормални симптоми на астма се влошават когато се чувстват прекалено стресирани или притеснени. Това чувство може да бъде временно например преди изпит, или да се дължи на хроничен стрес, който се появява за продължителен период.

Симптомите на астма са подобни независимо от тригера. Честите симптоми на астма включват:

 • стягане в гърдите
 • хрипове
 • затруднено дишане
 • учестено дишане
 • задух
 • кашлица

Управление на стреса при астма

Практикуването на йога или просто съсредоточаване върху контролирането на дишането може да помогне за управление на стреса и да намали вероятността от пристъп на астма.

Може да се намери облекчение от симптомите на астма като се направят някои промени в начина на живот, за да помогнат за управлението на нивата на стрес. Почивката, здравословното хранене и редовните упражнения често са ефективни начини за намаляване на нивата на стрес.

Стресът е най-вероятно да повлияе на астмата когато състоянието не е под контрол. Обикновено могат да се намалят пристъпите на астма следвайки плана за лечение предписан от лекар. Ако настоящите лекарства не са достатъчно ефективни посетете своя лекар, за да обсъди промяна или прецизиране на плана за лечение. Някои хора се възползват от приемането на повече от лекарствата си за астма по време на периоди на стрес.

реклама

Стъпи за справяне със стреса и намаляване на вероятността да предизвика астматичен пристъп:

 • получаване на адекватен сън всяка вечер
 • отдалечавайте се доколкото е възможно от стресови ситуации у дома, на работа или в училище
 • правене на йога или други форми на медитативни упражнения фокусирайки се върху контрола върху дишането
 • практикуване на медитация опитва консултиране

Хората обикновено могат да се справят с астмата с дългосрочни грижи и лечение. Тези мерки се прилагат под формата на инхалатор или пулверизатор. Разликата е в скоростта с която работят. Често трябва да се носят със себе си спасителен инхалатор, за да подпомогнат лечението на внезапни обостряния.

Пристъпите на астма могат да бъдат животозастрашаващи.

При внезапни проблеми с дишането и ако човек няма бързодействащ инхалатор или установи, че лекарствата му не са ефективни трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

План за лечение препоръчан от лекар може да помогне на хората да се подготвят за възможни астматични пристъпи. Ако човек знае своите задействащи фактори и симптомите, които водят до атака като кашлица или стрес може да предприеме стъпки, за да предотврати появата на тези условия.

Други причини за астма

Симптомите обикновено се проявяват и отшумяват. Много различни тригери обострят симптомите на астма.

Трябва да сте наясно с факторите, които причиняват обостряне и да ги избягвате доколкото е възможно. Когато не е възможно да се избегне даден тригер човек трябва да носи бързодействащия инхалатор със себе си за всякакви внезапни, неочаквани симптоми. Честите причини за астма включват:

 • дървесен прашец
 • трева
 • акари от прах
 • плевелен прашец
 • хлебарки
 • животински пърхот
 • силни миризми от парфюми, свещи или други ароматни продукти
 • дим
 • химически изпарения
 • грип
 • инфекции на горните дихателни пътища
 • силови упражнения
 • екстремни метеорологични условия като сухо време

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИНХАЛАТОРНИ АЛЕРГЕНИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Стресът е както пряк, така и косвен тригер на астмата и може да направи човек по-поддатлив на други фактори. Това също може да доведе до възпламеняване на човек, защото води до силни емоции или нездравословни навици, които могат да предизвикат пристъпи.

Трябва да се следват препоръките лекаря за лечение и до колкото е възможно да се предприемат стъпки за намаляване на количеството стрес в ежедневието и живота.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се