Оксидативният стрес и ролята на антиоксидантите

829
Оксидативният стрес и ролята на антиоксидантите

Вероятно сте чували, че богатите на антиоксиданти храни и добавки са от полза за здравето, но може би не сте се интересували допълнително какво представляват антиоксидантите или как функционират в организма. Според публикувана статия думата антиоксидант е един от най-объркващите научни термини, които научната литература не дефинира ясно.

Какво представляват антиоксидантите и как влияят на здравето?

Антиоксидантите са съединения които намаляват (инхибират) клетъчното увреждане чрез способността им да неутрализират молекулите наречени свободни радикали.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Свободните радикали са молекули, които имат един или повече несдвоени електрони във външната си орбита което ги прави нестабилни и силно реактивни. Тялото ги създава чрез нормални ендогенни метаболитни процеси включително производство на енергия. Тялото ги произвежда в отговор на фактори на околната среда и начина на живот като излагане на слънце, пушене, консумация на алкохол и др.

Антиоксидантите инхибират процеса наречен окисление, който генерира свободните радикали и води до клетъчно увреждане. Безопасно взаимодействат със свободните радикали неутрализирайки ги преди да могат да причинят увреждане на протеини, липиди и ДНК.

Свободните радикали играят важна роля в нормалното физиологично функциониране на тялото и допринасят за здравето. Въпреки това когато тялото произвежда излишък от свободни радикали това може да увеличи риска от заболяване на човек. Когато в тялото има твърде много свободни радикали възниква оксидативен стрес. Този дисбаланс може да възникне поради повишено производство на свободни радикали или намалена антиоксидантна защита. Например много хронични заболявания включително сърдечни заболявания и рак се свързват с прогресивно увреждане от свободните радикали.

Антиоксидантни защитни системи

Клетките имат антиоксидантни защитни системи които помагат да се контролира производството на свободни радикали. Например клетките съдържат антиоксидантни ензими, които помагат за намаляване на нивата на свободните радикали. Основните антиоксидантни ензими в клетките включват супероксиддисмутаза (SOD), каталаза (CAT), глутатион пероксидаза (GPx) и глутатион редуктаза (GRx). Тези антиоксидантни ензими са известни като защитни антиоксиданти от първа линия. Помагат за регулирането на нивата на свободните радикали като неутрализират както свободните радикали така и други молекули, които имат потенциал да се превърнат в такива.

Тялото също произвежда метаболитни антиоксиданти чрез метаболизма. Те включват липоева киселина, глутатион, коензим Q10, мелатонин, пикочна киселина, L-аргинин, метални хелатиращи протеини, билирубин и трансферин.

Има обаче някои антиоксиданти които тялото не може да произведе, което означава, че трябва да се набавят чрез храна или прием хранителни добавки. Тези хранителни антиоксиданти включват каротеноиди, антиоксидантни витамини включително витамини С и Е, селен, манган, цинк, флавоноиди и омега-3 и омега-6 мазнини.

Диетите с допълнителни антиоксиданти получават най-голямо внимание в областта на храненето, тъй като консумирането на диета богата на антиоксиданти може да помогне за повишаване на антиоксидантната защита на организма.

реклама

Антиоксиданти в храната срещу антиоксидантите в хранителните добавки

Изясняването на ролята на хранителните антиоксиданти може да бъде предизвикателно и объркващо. Много антиоксиданти се срещат естествено в храната и много други съединения за които се твърди, че повишават антиоксидантната защита на организма и се предлагат като хранителни добавки.

Храни като плодове, зеленчуци, подправки и ядки съдържат хиляди различни съединения, които действат като антиоксиданти. Например гроздето, ябълките, крушите, черешите и плодовете съдържат група растителни химикали наречени полифенолни антиоксиданти. В природата има над 8000 различни полифенолни антиоксиданти. Ярко оцветените плодове и зеленчуци също съдържат високи концентрации на каротеноиди друг клас антиоксиданти.

Въпреки това тези естествени хранителни антиоксиданти са много различни от тези, които се съдържат в хранителните добавки. Например има много форми на витамин Е включително синтетичен витамин Е и естествен витамин Е като естери на алфа-токоферол. Всички тези форми на витамин Е могат да имат различни ефекти върху тялото. Това може да е причината проучвания изследващи потенциалните ползи за здравето от добавките с витамин Е да дават противоречиви резултати.

Освен това добавките обикновено съдържат концентрирани дози изолирани антиоксидантни съединения, които могат да повлияят на здравето по различен начин от богатите на антиоксиданти храни. Въпреки, че богатите на антиоксиданти храни са изключително хранителни и важни за здравето приемането на много висока доза антиоксидантна добавка дори може да бъде вредно за някои хора.

Може ли прекаленият прием на антиоксидант да навреди на здравето?

Ясно е, че диетата концентрирана в богати на антиоксиданти храни особено плодове и зеленчуци е полезна за цялостното здраве. Връзката между допълнителните антиоксиданти и профилактиката на заболяванията обаче е по-малко ясна. Много проучвания показват, че приемането на добавки, които съдържат концентрирани дози антиоксиданти може да бъде от полза за определени аспекти на здравето. Например учените свързват антиоксидантните добавки включително омега-3 мазнини, куркумин, селен, ресвератрол и витамин С с различни полезни резултати за здравето.

Въпреки, че някои антиоксиданти могат да донесат ползи за здравето когато се приемат по конкретна причина това не означава, че приемането на допълнителни антиоксиданти винаги е безопасно или необходимо. Някои изследвания показват, че приемането на някои антиоксидантни добавки може да повлияе на естествените сигнални пътища на тялото и да повлияе неблагоприятно на здравето.

Нещо повече проучванията показват, че високите дози антиоксидантни добавки могат да бъдат вредни за определени групи от хора. Например учените свързват добавките с витамин Е с повишен риск от рак на простатата при здрави мъже. По същия начин проучванията свързват добавките с бета каротин с повишен риск от рак на белия дроб при пушачите. Изследванията също не са открили ясна полза от антиоксидантните добавки върху риска от заболяване.

Приемането на антиоксиданти от някои добавки и високи дози антиоксидантни добавки може да наруши естествената антиоксидантна защитна система на организма и дори да навреди на здравето когато се приема неподходящо и да бъде вредно за цялостното здраве на човека..

И обратно изследванията последователно свързват богатите на антиоксиданти диети с високо съдържание на зеленчуци, плодове, подправки и други естествени източници на антиоксиданти с намален риск от заболяване и не са открили връзки с неблагоприятни последици за здравето.

Поради тази причина експертите предлагат фокус върху консумацията на антиоксиданти чрез храните. Не препоръчват прием на високи дози антиоксиданти, освен ако не е изрично препоръчано от лекар.

Няма съмнение, че консумирането на диета с високо съдържание на богати на антиоксиданти храни е полезно за здравето и може да помогне за предотвратяване на развитието на болести. Затова най-добрият начин за приемане на антиоксиданти е чрез храни и напитки като зеленчуци, плодове, ядки, риба, подправки и чай.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се