Бариатрична хирургия (операция за отслабване) - ефектите за тялото

1139
Бариатрична хирургия (операция за отслабване) -  ефектите за тялото

Преди да се подложите на операция за отслабване трябва да знаете какво да очаквате след като се възстановите. Промените няма да се отнасят само до теглото и някои от тях може да Ви изненадат. Операцията за отслабване може да промени почти всеки аспект от живота включително хранителните навици, представата за себе си и отношенията.

Отслабване

Консултирайте се с Вашия лекар колко тегло можете да очаквате да свалите. Видът на операцията за отслабване има значение.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Операциите които засягат храносмилането като стомашен байпас са склонни да доведат до по - бърза и по - голяма загуба на тегло отколкото други процедури. Много хора установяват, че отслабването е на приливи и отливи, случва се в продължение на месеци, след това се възвръща тегло и след това отново спада. В зависимост от процедурата може да продължите да отслабвате до 2 или 3 години след операцията.

Хранене

Операцията за отслабване коренно ще промени начина по който можете да се храните. Ястията които преди са Ви се стрували малки количества бързо ще Ви заситят. Ще трябва да ядете малки количества бавно и да дъвчете добре. Лекарите обикновено препоръчват да се ядат няколко малки хранения на ден като специално се набляга на храни с високо съдържание на протеини.

Обикновено специалистите съветват да не се пият течности когато ядете защото това може да освободи храната от стомаха твърде бързо и да попречи на чувството за ситост.

Храните

Тъй като ядете по - малко трябва да се съсредоточите върху избора на най - питателните храни. Някои операции за отслабване включително стомашен байпас също затрудняват тялото да абсорбира хранителни вещества. Консултирайте се с Вашия лекар или диетолог за съвет какви храни да ядете след операция за отслабване и дали трябва да приемате добавки.

реклама

Ползи за здравето

След стомашен байпас или някои други видове операции за отслабване ползите за здравето често се случват веднага. Например диабетът може да се подобри значително. Този ефект може да се отнася и за високо кръвно налягане, артрит, сънна апнея, висок холестерол и други състояния.

Подобреното здравословно състояние след други бариетрични хирургични процедури може да бъде по - постепенно и палвно. След операцията ще трябва да планирате редовни прегледи така, че Вашият лекар да следи внимателно здравето Ви докато се възстановявате.

По - активен начин на живот

Отслабването отнема време и усилие, а по - активният начин на живот е от ключово значение. Ако до този момент не сте били активни започнете умерено като постепенно го правите по - предизвикателно. Говорете със специалист за лесни начини да започнете. Можете също така да се възползвате от работата с физиотерапевт или треньор.

Външен вид

Много хора са развълнувани да видят промените в начина по който изглеждат когато започнат да губят тегло след операция за отслабване. Има и някои недостатъци. Когато тялото се свива може да се установи, че кожата не се прибира и свива толкова. Може външният вид да е отпуснат. Някои хора избират пластична операция, за да премахнат тази допълнителна кожа.

Самочувствие

Може да отнеме известно време, за да свикнете с новото си Ази да се приспособите към промените в начина си на живот. Също да осъзнаете колко много сте разчитали на храна за комфорт в миналото, нещо което просто няма да е необходимо след операцията. Това е нормално. Помислете да поговорите с терапевт за това.

Можете също да потърсите групи за подкрепа с хора които са претърпели операция за отслабване. Срещата с хора които преминават през същите промени помага много.

Вашите лични отношения

Когато отслабнете много това може да повлияе на отношенията Ви. Например, ако обикновено общувате докато ядете и пиете може да се наложи да помислите за нови начини да се срещнете със семейството и приятелите си които не са толкова фокусирани върху храната.

https://www.webmd.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се