Бариатрична хирургия (операция за загуба на тегло) - какво да очакваме

1500
Бариатрична хирургия (операция за загуба на тегло) - какво да очакваме

Ако се подготвяте за операция за отслабване вероятно очаквате резултатите с нетърпение. Можете да очаквате да отслабнете много. Ако имате заболяване свързано с теглото като диабет тип 2 или сънна апнея тези състояния могат да се подобрят. От всички 95% пациенти които се подлагат на операция за отслабване споделят, че качеството им на живот също се подобрява. Искате да се подготвите за възстановяването и да знаете какво трябва да направите, за да се поддържат настъпилите промени.

Колко килограма ще отслабнете?

Попитайте Вашия лекар какво точно можете да очаквате. Това може да зависи отчасти от това колко тежите в момента преди операцията и от вида на операцията.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Лапароскопска ръкавна гастректомия (т. нар. ръкав) става все по - популярна операция за отслабване. Хората които получават ръкавна гастректомия губят около 40% от излишното си тегло.

След бариетрична хирургична процедура стомашен байпас средно пациентите губят 60% от излишното си тегло. Стомашният байпас вече не е често срещана операция за отслабване.

Период на възстановяване

Повечето операции на стомашен байпас са лапароскопски което означава, че хирургът прави малки разрези. Това води до по - кратко време за възстановяване. Повечето пациенти остават в болницата за 2 до 3 дни и се връщат към нормалните си дейности след 3 до 5 седмици. Ако операцията трябва да бъде "отворена" което означава, че хирургът трябва да направи по - голям разрез и заздравяването отнема повече време.

Възможните странични ефекти

От операцията за отслабване има потенциални краткосрочни и дългосрочни усложнения. Дългосрочните рискове варират в зависимост от вида на операцията. Приблизително 40% от пациентите изпитват някакво усложнение. По - малко от 5% имат сериозни усложнения. За всякакви въпроси които Ви вълнуват консултирайте се с Вашия лекар.

Някои често срещани странични ефекти:

  • Запек, който е често срещан след операция за отслабване. Вашият лекар може да Ви каже как да се справите
  • Дъмпинг синдромът (заболяване при което стомахът изпразва съдържимото в тънките черва по-бързо от обикновеното). Най - често се случва след хранене с високо съдържание на захар след операция за отслабване. Газираните напитки или плодовите сокове често са причината. Преминавайки през стомаха сладката храна може да причини гадене, повръщане и слабост
  • Жлъчни камъни, често срещани при бързо отслабване. До 50% от пациентите развиват камъни в жлъчката след операция на стомашен байпас, но обикновено са безвредни. Понякога камъните в жлъчката могат да причинят гадене, повръщане и коремна болка. Около 15% до 25% от хората се нуждаят от операция за отстраняване на жлъчния мехур след операция на стомашен байпас

реклама

Инфекциите на рани могат да се появят до 3 седмици след операцията. Симптомите включват зачервяване и топлина, болка или гной от оперативната рана. Инфекциите на рани изискват назначаване на антибиотици, а понякога и по - нататъшна операция.

Други по - сериозни странични ефекти:

  • Кървенето в изпражненията което може да изглежда като червеникави или черни изпражнения може да бъде сериозно. Незабавно уведомете Вашия лекар за това или отидете в спешното отделение
  • Кръвните съсиреци в белите дробове са редки, които се случват по - малко от 1% от времето. Те могат да бъдат животозастрашаващи. Но кръвни съсиреци обикновено могат да бъдат предотвратени с лекарства за разреждане на кръвта и честа активност
  • Дренажи на раната направениа от операцията за отслабване са редки, но сериозни. Те обикновено се появяват в рамките на 5 дни след операцията
  • Болката в корема и гаденето са често срещани симптоми и се свържете с Вашия лекар. Също така може да забележите, че кожата е отпусната. Можете да изберете операция за стягане на кожата

Хранене след операция за отслабване

Операцията за отслабване променя начина по който тялото се справя с храната. Усвояването на определени хранителни вещества става по - трудно включително: Желязо, Витамин В12, Фолиева киселина, Калций и Витамин D. Не е нужно да пропускате тези хранителни вещества. Попитайте Вашия лекар дали трябва да приемате добавки.

Промени в начина на живот след операция за отслабване

Можете да получите драматични резултати от операция за отслабване. Ще трябва да ги подкрепите с промени в начина на живот, за да запазите килограмите. Няколко съвета, които могат да помогнат:

Яжте малко, но се хранете често. Малкият стомах като резултат от операция за отслабване може да побере по - малко количаство. Яденето на големи порции ястия може да причини проблеми. Много хора със затлъстяване преяждат. Адаптирането към яденето на по - малки хранения може да бъде предизвикателство.

Ангажирайте се с доброто хранене. Свържете се с диетолог, за да Ви помогне да създадете план който ще Ви осигури всички хранителни вещества от които се нуждаете.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДИЕТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Упражнения. Помагат Ви да отслабнете и често е по - лесно след операция за отслабване, защото отслабването помага на ставите и облекчава тяхната работа.

Много хирургични центрове за отслабване предлагат програми които да помогнат на хората да преминат към по - здравословен начин на живот преди и след операция за отслабване.

https://www.webmd.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се