11 мита за загубата на тегло и отслабването

976
11 мита за загубата на тегло и отслабването

Обикновено в началото на Нова година много от нас планират да отслабнат. По време на празничния сезон много хора приемат повече калории отколкото изразходват. Добавянето на малко допълнително тегло по това време на годината не е необичайно. Класически януари е време на промяна и много хора правят планове за здравето си които включват отслабване.

Кои са най-често срещаните митове за отслабването?

1. Пропускането на закуската помага за загубата на тегло. Известна е поговорката, че закуската е най-важното хранене за деня. Липсата на едно хранене на ден води до по-нисък общ прием на калории.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Проучване от 2010 г. анализира информацията за приема на храна от 2184 души на възраст 9-15 години. Двадесет години по-късно изследователите отново проучват същата информация. Сравняват данните от хора, които са пропускали закуската по време на детството и зрелостта с данните на тези които никога не са пропускали закуската или са го правили само в зряла възраст.

В сравнение с другите групи участниците, които пропускат закуската както в детството, така и в зряла възраст обикновено имат по-голяма обиколка на талията, по-високи нива на инсулин на гладно и по-високи нива на общия холестерол.

Понякога хората, които пропускат закуската ядат повече през останалата част от деня, за да възстановят дефицита. Но проучване от 2013 г. установява, че липсата на закуска не води до повече ядене на обяд. Авторите заключават, че "пропускането на закуската може да бъде ефективно средство за намаляване на дневния енергиен прием при някои възрастни." Изследователите обаче наблюдават приема на храна на участниците само на обяд, а не на вечеря и споделят, че тъй като проучването било само с 24-ма участника трябва да са предпазливи със сериозните заключения.

По-голямо проучване от 2007 г., с над 25 000 юноши търси връзки между пропускането на закуска и наднорменото тегло. Също така били оценявани ролята на приема на алкохол и нивата на неактивност. Изследователита са становили, че пропускането на закуска има по-силна връзка с наднорменото тегло отколкото консумацията на алкохол или нивата на неактивност. След анализ на резултатите от 45 предишни проучвания, авторите заключават: "Пропускането на закуска увеличава риска от наднормено тегло."

2. Храните изгарящи мазнини могат да помогнат за отслабване. Някои храни се наричат храни за ​​"изгаряне на мазнини". Твърди се, че храни като ананас, джинджифил, лук, авокадо, аспержи, целина, люти чушки, броколи, зелен чай и чесън ускоряват метаболизма на тялото като по този начин помагат за изгаряне на мазнините. Има малко научни доказателства обаче, че тези храни могат да помогнат за намаляване на теглото.

3. Добавките за отслабване могат да помогнат. Привържениците на някои добавки твърдят, че помагат на тялото да изгаря мазнините. В действителност те обикновено са неефективни, опасни или и двете.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) съобщава, че "са открити продукти, които се предлагат на пазара като хранителни добавки, но всъщност включват скрити активни съставки съдържащи се в лекарствата отпускани по лекарско предписание, опасни съставки които са били премахнати от пазара, или съединения, които не са проучени достатъчно при хората.

реклама

4. Храните с ниско съдържание на мазнини подпомагат отслабването. Логично е храните с намалено или ниско съдържание на мазнини да доставят по-малко мазнини. Тези продукти обаче понякога компенсират с добавена захар или сол. Проверката на етикетите е от голямо значение. Също така важно е да се отбележи, че "намалено съдържание на мазнини" не означава непременно "нискомаслени", а просто, че съдържанието на мазнини в даден продукт е по-ниско от варианта на пълномасления продукт.

5. Леките закуски. Някои може да смятат, че закуската е основен грях на диетата. В някои случаи обаче леката закуска може да помогне на хората да управляват по-ефективно приема на калории. Важно е не толкова самото хапване, а това, което човек закусва. Докато някои закусват целина, а други бисквитки, някои хора могат да закусват с леки закуски защото са гладни, а други защото им е скучно.

Парче плод или малко нискомаслено кисело мляко между храненията например може да намали апетита за храна, предпазвайки човек от преяждане по време на основно хранене или прибягване до по-енергийни закуски. Някои изследвания показват, че хората със затлъстяване са по-склонни към леките закуски отколкото хората без това състояние. В този случай преминаването от нездравословни към здравословни закуски може да помогне за отслабване, ако това е цел. Като цяло закуската може да подкрепи или възпрепятства усилията за отслабване, а в някои случаи може да има слаб ефект.

Изследвания от 2007 г. изучават ролята на закуската в загубата на тегло. В едногодишното проучване изследователите помолили една група участници да се хранят три пъти на ден, без да хапватлеки закуски. Във втората група имали три хранения и три закуски дневно. Хората от двете групи консумирали еквивалентни количества енергия всеки ден. В края на изследването авторите не открили разлика в загубата на тегло между двете групи. Лека закуска изглежда нито помогна, нито попречи.

Проучване от 2011 г. изследва "връзката между честотата на хранене и поддържането на загуба на тегло". Изследователите избрали участници, които преди това са имали наднормено тегло или затлъстяване, но оттогава са поддържали здравословно тегло. Сравняват хранителните режими на тези хора с тези на хората със затлъстяване и хората със здравословно тегло, които никога не са имали наднормено тегло. Установили са, че участниците със здравословно тегло ядат повече закуски от тези, които са отслабнали и че хората с наднормено тегло ядат най-малко закуски.

Като цяло авторите стигат до заключението__,__ че честотата на хранене, особено по отношение на модела от три хранения и две закуски на ден, може да бъде важна за поддържането на загуба на тегло.

6. Не се позволяват лакомства. Това следва от мита по-горе. Разбира се ограничаването на сладкиши с високо съдържание на мазнини е важно, но премахването им изцяло е ненужно и може да има обратен ефект. Британската сърдечна фондация обяснява: "Лишаването от всички храни, които харесвате няма да работи. В крайна сметка ще се поддадете на изкушение и ще изоставите усилията си. Няма лошо да си позволявате почерпка и награда от време на време.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДИЕТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

7. Някои захари са по-вредни от други. Има слух, че минимално преработените захари като тези в кленов сироп или мед са по-полезни от бялата захар. Всъщност телата ни обработват захарта по един и същи начин независимо от източника ѝ. Стомахът редуцира всички захари в монозахариди. Вместо да разглеждаме преработката на захар, по-важно е да отбележим количеството захар във всяка храна.

8. Изключване изцяло на захарта. Следвайки горния мит знаем, че захарта е с високо съдържание на калории. Въпреки това човек, който иска да отслабне не трябва безмилостно да намалява и изключва захарта от диетата си. Както при всяко нещо умереността е от ключово значение. Вместо това може да е добра идея да избягвате продукти с добавена захар.

9. Изкуствените подсладители. За да намалят приема на захар много хора избират нискокалорични или безкалорични подсладители като аспартам. Това може да намали броя на консумираните калории, но някои изследвания свързват синтетичните или нехранителни подсладители с увеличаването на теглото.

Проучване разглежда 37 съществуващи проучвания включващи общо 406 910 участници, за да изследва въздействието на подсладителите върху кардиометаболитното здраве. Според изследователите, "Наблюдаваните данни показват, че рутинният прием на нехранителни подсладители може да бъде свързан с повишен индекс на телесна маса (ИТМ) и кардиометаболитен риск." Изследователите и здравните експерти продължават да обсъждат ефектите на нехранителните подсладители върху отслабването и метаболитното здраве.

10. Мазнините може се насочат в определени области. Някои хора имат особено желание да губят мазнини от определени области като бедрата или корема. В действителност това насочване не е възможно. Всички органи реагират по различен начин на загуба на тегло и ние не можем да изберем коя част мазнини къде ще отидат първо. Ако обаче загубата на тегло е съчетана с упражнения за тонизиране на определена област това може да създаде впечатление за по-специфична за дадена част от тялото загуба на тегло.

11. Модерните диети. Тенденциите на диетите се сменят като се появяват нови. Както накратко обясняват Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC): "Диетите ограничават хранителния Ви прием и могат да бъдат нездравословни и са склонни да се провалят в дългосрочен план."

Като цяло отслабването може да бъде предизвикателство. Телата ни са развити така, че са готови да поемат енергия и да я съхраняват.

Като цяло намаляването на калорийния прием и упражненията са най-надеждният подход за отслабване. Хората с хронични заболявания, включително диабет и затлъстяване трябва да говорят със своя лекар преди да започнат нов режим за отслабване.

Също да не забравяме, че ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина вероятно е така. Всяко "чудо за отслабване" едва ли ще бъде чудотворно. Повечето храни по своята същност не са нездравословни, но е добра идея да консумирате храни с високо съдържание на захар и мазнини пестеливо.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се