Бариатрична хирургия - ръкавна гастректомия - какво да очакваме

651
Бариатрична хирургия - ръкавна гастректомия - какво 
да очакваме

Обмисляте ли бариатрична хирургия ръкавна гастректомия, защото сте опитвали диети и упражнения от години и все още имате много телесно тегло за сваляне. Кои са рисковете и ползите, дали сте подходящи за тази хирургична намеса и какви дългосрочни ангажименти трябва да поемете, за да запазите резултатите.

При тази операция хирурзите премахват част от стомаха и съединяват останалите части заедно, за да направят нов корем или "ръкав" с форма на банан и пациентът да се почувства сит много по - бързо отколкото преди. Няма да можете да ядете толкова колкото преди което Ви помага да отслабнете. Освен това операцията премахва частта от стомаха която произвежда хормон който повишава апетита.

Разликите със стомашен байпас

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При стомашен байпас хирургът прави малка торбичка която прескача по - олямата част от стомаха и отива направо в червата. Този тип бариетрична хирургическа интервенция е най-добра за хора с ИТМ (индекс на телесна маса) най-малко 40. Някои хора са твърде тежки за операция на стомашен байпас така, че операция на стомашен ръкав може да е добра алтернатива.

Какво се случва повреме на операцията

Операцията отнема около час. Хирургът прави няколко малки разреза в корема и поставя лапароскоп, инструмент с малка камера която изпраща снимки на монитор. След това хирургът вкарва други медицински инструменти през допълнителните разрези и премахва 3/4 от стомаха. Накрая прикрепва отново останалата част от стомаха. Може да сте в болницата около 2 или 3 дни. Процедурата е постоянна.

реклама

Нови хранителни навици

Първият ден след операцията ще пиете чисти течности. Докато напуснете болницата можете да ядете пюрирани храни и консумиране протеинови шейкове и ще продължите да го правите около 4 седмици.

Имайте предвид, че трябва да промените начина по който се храните завинаги. След този първи месец ще преминете към яденето на меки и твърди храни много бавно. Други насоки които трябва да имате предвид:

  • Всичко трябва да се дъвче старателно преди да се погълне
  • Не пийте докато ядете тъй като това може да доведе до препълване на новия стомах
  • Пийте течности половин час след приключване на храненето
  • Избягвайте висококалоричните газирани напитки и закуски
  • Приемайте витаминни и минерални добавки всеки ден

След 2 или 3 месеца можете да преминете към редовно хранене. Но не забравяйте, че няма да можете да ядете толкова колкото преди.

Отслабване

Хората обикновено губят 60% от излишното си тегло за 12 до 18 месеца. Разбира се упражненията и правилното хранене допринасят за загубата на тегло.

Рискове

Възможни са инфекция, кървене и в редки случаи дренаж по линията на разрезите. Веднага след операцията може да имате гадене, повръщане или запек.

Някои храни може да не са подходящи. Може също да развиете хранителни проблеми след операцията поради което е важен приемът на витамини и добавки. Лекарят ще Ви посъветва от какво точно се нуждаете.

https://www.webmd.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се