Болест на Мениер - причини, симптоми и диагностика

5518
Болест на Мениер - причини, симптоми и диагностика

Болестта на Мениер е заболяване което засяга вътрешното ухо. Вътрешното ухо отговаря за слуха и баланса. Състоянието причинява световъртеж, усещане за въртене. Това също води до проблеми със слуха и звънтене в ухото. Болестта на Мениер обикновено засяга само едното ухо.

Болестта на Мениер е хронична, но лечението и промените в начина на живот могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Много хора диагностицирани с болестта на Мениер ще проявят симптомите в рамките на няколко години след поставянето на диагнозата.

Причини

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Причината за болестта на Мениер не е точно известна, но учените смятат, че се дължи на промени в течността в тръбите на вътрешното ухо. Други предполагаеми причини включват автоимунни заболявания, алергии и генетика.

Симптоми

Симптомите на болестта на Мениер обикновено се проявяват като "епизоди" или "атаки". Тези симптоми включват:

 • световъртеж с пристъпи продължаващи от няколко минути до 24 часа
 • загуба на слуха в засегнатото ухо
 • шум в ушите или усещане за звънтене в засегнатото ухо
 • заглъхване или усещането, че ухото е пълно или запушено
 • загуба на равновесие
 • главоболие
 • гадене, повръщане и изпотяване причинени от тежък световъртеж

При болестта на Мениер пациентът изпитва най - малко два до три от следните симптоми едновременно:

 • световъртеж
 • загуба на слуха
 • шум в ушите
 • заглъхване

Повечето хора с болестта на Мениер не изпитват симптоми между епизодите. Така, че много от тези симптоми могат да бъдат причинени от други проблеми в ухото, ако се появят по време на период без пристъпи. Болестта на Мениер може също да бъде взета за други заболявания на вътрешното ухо.

Диагностика

Ако изпитвате симптоми на болестта на Мениер Вашият лекар ще назначи изследвания, за да изследва баланса и слуха и да изключи други причини за симптомите.

Аудиометрия. Използва се, за да се определи дали има загуба на слуха. В този тест се слагат слушалки и се чуват шумове от различни височини и сила на звука. Пациентът трябва да посочи кога може и не може да чуе тон, за да може специалистът да определи дали има загуба на слуха.

Слухът също ще бъде тестван, за да се определи дали пациентът може да различи отделните звуци. В тази част от теста се чуват думи през слушалките като се помтаря това което се чува. Резултатите от този тест ще покажат на лекаря, ако има проблем със слуха в едното ухо или в двете уши.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АУДИОМЕТРИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Електрокохлеография. Проблем във вътрешното ухо или с нерва в ухото може да причини загуба на слуха. С този тест се измерва електрическата активност във вътрешното ухо.

Тест за реакция на слуховия мозъчен ствол (ABR). Проверява функцията на слуховите нерви и слуховия център в мозъка.

Тези тестове показват, ако проблемът е причинен от вътрешното ухо или от ушния нерв.

Електронистагмография (ЕНГ). Тестът за баланс който най - често се използва за тестване на болестта на Мениер, за да се провери функцията на вътрешното ухо. Хората които имат болест на Мениер ще имат намален баланс в едното ухо.

реклама

В този тест се поставят електроди около очите, за да се прецени движението на очите. Това се прави тъй като реакцията на баланс във вътрешното ухо предизвиква неволни движения на очите. Проследяват се неволните движения на очите. Всички аномалии могат да показват проблем с вътрешното ухо.

Тестването на въртящ се стол се използва по - рядко. Той ще покаже дали причината е от проблем в ухото или мозъка. Използва се в допълнение към ЕНГ теста, тъй като резултатите от ЕНГ могат да бъдат неправилни, ако има увреждане на ухото или ушната кал блокира един от ушните канали. В този тест движенията на очите се записват внимателно докато столът се движи.

Тестът на вестибуларен миогенен потенциал (VEMP) измерва чувствителността към звука на вхова на вътрешното ухо.

Постурография. Помага да се определи коя част от системата за баланс не функционира правилно. Реаагира се на различни предизвикателства за баланс докато се носи специален колан и краката са боси.

Други тестове

Проблемите с мозъка като множествена склероза (МС) или мозъчни тумори могат да причинят симптоми подобни на болестта на Мениер. Лекарят може да назначи изследвания, за да изключи тези и други условия. Може да препоръча ЯМР на главата или черепна томография, за да преценят възможните проблеми с мозъка.

Лечение

Болестта на Мениер е хронично състояние което не се лекува. Съществуват обаче редица лечения, които могат да помогнат за симптомите. От лекарства до операция за най - тежките случаи.

Лекарства

Лекарят може да предпише лекарства които да помогнат при симптомите. Лекарствата за морска болест могат да облекчат симптомите на световъртеж, гадене и повръщане. Ако гаденето и повръщането станат проблем лекарят може да предпише антиеметик или лекарства против гадене.

Смята се, че проблем с течността във вътрешното ухо причинява болестта на Мениер. Ако това се случи лекарят може да предпише диуретик, който да помогне за намаляване на количеството течност в тялото. Също така може да инжектира лекарства във вътрешното ухо чрез средното ухо, за да помогне за намаляване на симптомите на световъртеж.

Физиотерапия

Вестибуларните рехабилитационни упражнения могат да подобрят симптомите на световъртеж. Тези упражнения помагат на мозъка да отчита разликата в баланса между двете уши. Физиотерапевтът може да Ви научи на тези упражнения.

Слухови апарати

Аудиолог може да лекува загуба на слуха обикновено като предложи слухов апарат.

Хирургия

Повечето хора с болестта на Мениер не се нуждаят от операция, но това е вариант за тези които имат тежки пристъпи и не са имали успех с други лечения. Процедурата с ендолимфатична торбичка се прави, за да се намали производството на течност и да се стимулира оттичането на течности във вътрешното ухо.

Ефект на диетата върху болестта на Мениер

Промяната на диетата може да помогне за намаляване на количеството течност във вътрешното ухо и облекчаване на симптомите. Храни и вещества които да ограничите или изключите от диетата:

 • сол
 • кофеин
 • шоколад
 • алкохол
 • мононатриев глутамат (MSG)

Също така е важно да пиете шест до осем чаши вода на ден така, че тялото да не задържа течности.

Промени в начина на живот които да помогнат при симптомите на болестта на Мениер

Освен промени в диетата други действие които могат да помогнат за подобряване на симптомите:

 • почивка по време на пристъпи на световъртеж
 • хранете се редовно, за да регулирате течностите в тялото
 • управление на стреса и тревожността чрез психотерапия или лекарства

Също така е важно да се откажете от тютюнопушенето и да избягвате алергени. И никотинът и алергиите могат да влошат симптомите на болестта на Мениер.

Перспективата за хората с болестта на Мениер

Въпреки, че няма лечение за болестта на Мениер обмислете посочените стратегии, за да намалите симптомите. При повечето хора спонтанната ремисия е често срещана въпреки, че може да отнеме години. Вашият лекар може да Ви помогне да намерите подходящото за Вас лечение.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се