Кои са причините за световъртеж

5033
Кои са причините за световъртеж

Световъртежът (вертиго) създава фалшивото усещане, че Вие ​​или света около Вас се върти или движи. Състоянието може да се чувства подобно на морска болест, но не е същото.

Кои са причините за световъртеж?

Честите причини за световъртеж включват:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV).

Най-честата причина за световъртеж. Създава интензивно и кратко усещане, че се въртите или движите. Тези епизоди се предизвикват от бърза промяна в движението на главата като удар в главата. Това състояние рядко е сериозно освен когато увеличава вероятността за падане. Симптомите могат да включват:

 • усещане, че Вие ​​или света около Вас се върти или движи
 • загуба на равновесие или нестабилност
 • гадене
 • повръщане

Инфекция. Вирусната инфекция на вестибуларния нерв наречена вестибуларен неврит може да причини интензивен и постоянен световъртеж.

Болест на Мениер. Когато във вътрешното ухо се натрупа прекомерна течност резултатът може да бъде внезапни епизоди на световъртеж, които продължават повече от 20 минути до няколко часа.

Мигрена. Световъртежът предизвикан от мигрена може да продължи от минути до часове.

Може ли стресът да причини световъртеж?

Стресът може да влоши световъртежа, но няма да доведе до това състояние сам по себе си. Силният стрес обаче може да увеличи риска от инсулт, което може да доведе до световъртеж.

Симптоми

Основното симптоматично оплакване от световъртеж е замаяност, която обикновено се влошава при движение на главата. Често се описва от пациентите като усещане за въртене, когато стаята или предметите около тях се движат. Симптомите на световъртеж включват:

 • повишено изпотяване
 • гадене
 • повръщане

реклама

Лечение

Възможностите за лечение на световъртеж изцяло зависят от основната причина. За облекчаване на симптомите е доказано, че вестибуларната рехабилитационна терапия, както и определени лекарства са ефективни.

Лекарства. Меклизинът е антихистамин (група лекарства използвани за лечение на алергии). Той е ефективен при лечение на морска болест или световъртеж причинен от болестта на Мениер. При възрастните хора обаче това може да доведе до объркване или дори амнезия.

Упражнения. Има няколко упражнения, които могат да облекчат дискомфорта при световъртеж и най-вече включват заемане на определена позиция или маршируване на място. Тези упражнения са подобни на тези използвани при вестибуларна рехабилитационна терапия. Включва упражнения подходящи според пациентите и техните симптоми. След задълбочен клиничен преглед се прилага един от трите основни метода:

 • привикване, което подобрява световъртежа
 • стабилизация на погледа, което подобрява контрола върху движенията на очите, така че зрението да може да бъде ясно по време на движение на главата
 • тренировка за баланс, която подобрява устойчивостта. Но при тежка форма на световъртеж най-добре е да потърсите помощта на опитен физиотерапевт вместо да извършвате тези самостоятелно

Домашни средства

Добавките с гинко билоба, мелатонин за подобряване на съня и различни упражнения могат да помогнат при дискомфорта при световъртеж.

Етерични масла при световъртеж. Етеричните масла като ментово масло и масло от маточина са най-широко използвани. Няколко капки от маслата обикновено се поставят върху памук или тъкан и парите се вдишват. Няма обаче доказателства, че тези продукти действително дават реални резултати.

Световъртежът срещу замайването

Хората, които изпитват световъртеж споделят, че истински чувстват, че се движат или че светът се върти около тях - усещане за движение когато няма движение. Докато при замаяност макар иначе да е двусмислен термин пациентите често ще го интерпретират като усещане за дисбаланс в собственото си пространство.

Видове световъртеж

Периферен световъртеж. Възниква в резултат на проблем във вътрешното ухо или вестибуларния нерв. Вестибуларният нерв свързва вътрешното ухо с мозъка.

Централнен световъртеж. Появява се когато има проблем в мозъка. Причините могат да включват:

 • инсулт
 • черепно-мозъчна травма
 • инфекция
 • мозъчен тумор
 • множествена склероза

Световъртеж по време на бременност. Бременните могат да изпитват замайване по-често от световъртеж. Това обикновено се дължи на нестабилна кръвна захар. Също така през третия триместър бебето оказва натиск върху някои от големите коремни вени когато бременната жена лежи по гръб по гръб, което може да причини замайване.

Наследствен ли е световъртежът?

Световъртежът може да бъде наследствен. Форма на мигренозен световъртеж, тъй като е силно свързана с честотата на мигренозни атаки.

Диагностика

Световъртежът често се диагностицира клинично с подробна анамнеза и клиничен преглед. Някои клинични тестове и наблюдения като тестване на импулси на главата или тест на Dix-Hallpike (пациентите бързо се спускат от седнало положение в легнало положение) могат да бъдат полезни при оценката за световъртеж.

В определени случаи могат да се препоръчат допълнителни тестове като образна диагностика или тестове на слуховата или вестибуларната (отговорна за баланса) системи.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се