Болка в гърдите - кои са възможните причини

1387
Болка в гърдите - кои са възможните причини

Някои симптоми на гръдна болка макар и страшни и тревожни е малко вероятно да сигнализират за сърдечен удар. Не всеки дискомфорт в гърдите е симптом на сърдечен удар. При внезапен и моментен изблик на болка в гърдите нормално е в мислите ни да нахлува ужасяващата мисъл за сърдечен удар. Поемете си дълбоко въздух. Често ситуацията не е това от което се страхуваме. Но не пренебрегвайте тези усещания.Кардиологът Къртис Римърман, доктор по медицина разглежда някои от тези показатели и какво биха могли да означават.

"Когато се съмнявате, за да се застраховате и посетете лекар или спешно отделение", отбелязва д -р Римърман.

Как да разберем дали болката в гърдите е сериозна

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Някои видове болка в гърдите са повод за посещение на спешното отделение особено, ако траят поне пет минути.

Симптомите могат да включват нова или необяснима болка в гърдите съчетана със задух, студена пот, гадене, умора или замаяност. Освен в гърдите болката, натискът или дискомфортът също могат да излъчват към:

 • Челюстта
 • Врата
 • Горната част на стомаха

Продължителната и неумолима болка в тези области може да сигнализира за сърдечен удар или миокарден инфаркт, казва д -р Римърман. Обадете се на 112 и потърсете незабавно лечение, за да спасите сърдечния мускул.

Симптоми които предполагат друг проблем

По - често болката в гърдите не e сигнал за сърдечен удар. Проучване на посещенията в спешното отделение установява, че по-малко от 6% от пациентите пристигащи с гръдна болка са имали животозастрашаващ сърдечен проблем. Някои примери за гръдна болка която обикновено не води до диагноза инфаркт.

Внезапен дискомфорт в гърдите. Докато седите изведнъж може гръдната болка да Ви удари като мълния, внезапно, бързо и пробождащо. Чувството което мнозина сравняват с токов удар продължава само кратък момент. Обикновено не е показателно за сърдечен удар, който често причинява неумолима болка която продължава няколко минути. Внезапният дискомфорт в гърдите е по - вероятно да се дължи на:

 • Травма като счупени или натъртени ребра
 • Издърпан мускул в гръдната стена
 • Възпаление в хрущяла на ребрата
 • Фибромиалгия
 • Херпес зостер
 • Дискомфорт в гърдите

реклама

При всеки дълбок дъх или кашлица болката пронизва гърдите. Движението и смяната на позициите само влошават нещата. Ако това описва симптомите има вероятност имате проблем свързан с белите дробове. Това е още по - вероятно, ако болката е фокусирана в дясната страна на гърдите далеч от сърцето. Възможните причини включват:

 • Пневмония или друга инфекция
 • Възпаление в лигавицата на белите дробове (плеврит)
 • Кръвен съсирек в белите дробове
 • Пристъп на астма

И макар, че тези белодробни проблеми не са инфаркт те са достатъчно притеснителни, за да се свържете с Вашия лекар.

Дискомфорт, който намалява с упражнения. Ако остра болка се усети в гърдите, но се подобрява докато се движите може да разглеждате случай на киселинен рефлукс или друг стомашно - чревен проблем. Антиацид без рецепта може да помогне за облекчение.

Друга причина за болка в гърдите. Тази болка в гърдите може да бъде свързана с друг вид атака която няма нищо общо с функцията на сърцето.

Пристъп на паник атака или тревожност може да се прояви със симптоми които наподобяват тези на сърдечен удар:

 • стягане в гърдите
 • изпотяване
 • задух

Има обаче някои ключови разлики между пристъп на паник атака и инфаркт.

Много инфаркти следват физическо натоварване или натоварване, индикатор който обикновено не е свързан с пристъпи на паника.

Пристъпите на паника често имат пронизваща болка за разлика от усещането за силен натиск върху гърдите което често придружава сърдечен удар.

Болката от инфаркт често се излъчва в други области. При пристъп на паника той обикновено остава в областта на гърдите.
Д -р Римърман подчертава, че симптомите на инфаркт или стенокардия могат да варират значително при всеки.

 • Някои хора изобщо не изпитват симптоми
 • Други изпитват смазваща болка в гърдите
 • Други може да почувстват само дискомфорт в ръката, гърлото или челюстта

Но дискомфортът обикновено е непреклонен и обикновено продължава пет минути или повече. "Независимо къде е болката хората обикновено не могат да намерят позиция която я облекчава. Не намират облекчение като пият вода, взимат антиациди или вдишват дълбоко. Това е показател да се обадите на 112, съветва д -р Римърман.

https://health.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се