Болка в коляното след операция за смяна на колянната става - причини, диагностика и лечение

209
Болка в коляното след операция за смяна на колянната става - причини, диагностика и лечение

Операцията за смяна на колянна става е сред най - често извършваните и изключително успешни ортопедични хирургични процедури. Смяна на колянната става се прави когато колянната става е износена, най - често в резултат износване при артрит.

Когато се извършва операция за смяна на коляното износеният хрущял се отстранява и се оформят краищата на костта. Върху краищата на костта се поставя метален имплант, а между металните импланти се поставя пластмасов елемент. Тази реконструктивна процедура се извършва, за да позволи плавно и безболезнено движение на ставата.

Когато се извърши смяна на коляното и рехабилитацията е завършена повече от 90% от пациентите оценяват резултата като добър или отличен. Въпреки това не всеки пациент има сменена колянна става без болка след процедурата. Около 10% ще бъдат по - малко от доволни от резултатите.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Някои от причините за дискомфорта са ясни включително следоперативна инфекция или фрактура на кост около подмяната. Най - честата причина обаче е развитието на постоянна болка около новозаменената става.

Причини

Най - важната стъпка в намирането на решение на постоянния дискомфорт е първо да се определи причината за болката. Без това да се определи е много трудно да се намери подходящо лечение. Най-честите причини за болка след смяна на коляното включват:

  • Разхлабване на импланта: Това най-често е причина за болка години или десетилетия след смяната на коляното, но рядко е причина за постоянна болка веднага след операцията
  • Инфекция: Инфекцията е сериозно и тревожно състояние. Всяко усилване на болката след смяна на коляното поражда опасения за инфекция. Най - често признаците на инфекция са ясни, но фините инфекции могат да бъдат причина за постоянен дискомфорт
  • Проблеми с капачката на коляното: Тези проблеми са честа причина за болка при смяна на коляното. Прилагат се значителни сили върху капачката на коляното дори при нормални дейности като ставане от стол или слизане по стълбите. Да накара капачката на коляното да работи добре след смяна на колянната става голямо предизвикателство дори за квалифициран хирург
  • Проблеми с подравняването: Много пациенти се фокусират върху марката или типа имплант за смяна на коляното. Но повечето хирурзи ще Ви кажат, че марката има много по - малко значение от това колко добре е поставен имплантът. Лошо подравненият имплант може да не функционира добре, независимо от марката. Хирурзите проучват дали компютърната навигация ще помогне за подобряване на подравняването на импланта

реклама

Диагностика

Хирургът ще предприеме няколко стъпки, за да оцени болката. Първата стъпка просто включва разговор с пациента и обсъждане на болката. Болката може да има много различни качества и описаният тип болка може да помогне на Вашия лекар да постави точна диагноза.

Докато болката при ставане известна като начална болка обикновено отзвучава в рамките на няколко месеца други видове болка могат да предполагат по - сериозно състояние. В някои случаи местоположението и времето на болката могат да помогнат на лекаря да определи основната причина.

Чести диагностични признаци

Тези признаци могат да помогнат на лекаря в определяне на диагнозата:

  • Постоянната болка при ставане може да е признак за разхлабване на импланта
  • Болката при придвижване по стълбите предполага проблем с капачката на коляното
  • Внезапната поява на болка предполага фрактура или нараняване
  • Силни индикации за инфекция е болката придружена от подуване, зачервяване и треска
  • Деформираната капачка на коляното е признак на пателофеморален проблем

Физическият преглед от хирурга може да помогне за идентифициране на инфекция, скованост и проблеми с подравняването. Важно е да се гарантира, че механиката на смяната на коляното е стабилна. Важно е колянната смяна да е правилно подравнена и балансирана.

Образна диагностика

Рентгеновите лъчи и други изследвания могат да оценят подравняването и разхлабването. Незначителното разхлабване може да не се покаже на обикновена рентгенова снимка и може да се извърши сканиране с ядрено - магнитен резонанс. Освен това има специални тестове за образна диагностика които могат да се извършват специално за оценка на проблеми свързани със смяната на коляното.

Понякога се извършват рентгенови изследвания провеждани флуороскопски и рентгенови снимки за оценка на връзките. ЯМР е по - подходящо изследване за наранявания на меките тъкани и може да бъде особено полезен, ако има инфекция или възпаление, свързани с бурсит или тендинит.

Лабораторни тестове

Лабораторните изследвания които понякога се извършват включват маркери на възпаление като скорост на утаяване на еритроцитите (ESR) и тестове за С-реактивен протеин (CRP). Повишаването на тези маркери на възпаление може да показва инфекция или други възпалителни медицински състояния.

Една от най - често извършваните процедури при болка след смяна на коляното е артроцентеза (аспирация на ставите). Това включва поставяне на игла в колянната става, за да се получи малко течност от около импланта.

Течността наречена синовиална течност може да бъде анализирана в лаборатория, за да се търсят признаци на инфекция или анормална кристализация около колянната става. Тестовете които обикновено се извършват върху синовиалната течност включват брой на белите кръвни клетки (WBC), бактериално оцветяване по грам (метод на Грам) и бактериални култури.

Според проучване от 2012 г. във Франция инфекцията се среща при един процент до три процента от операциите за смяна на коляното и е водещата причина за операцията за ревизия на коляното.

Лечение

Най - важната стъпка е разбирането на причината за болката тъй като третиране на болката без да се знае причината е малко вероятно да доведе до добър резултат. В някои ситуации болката може да се лекува с лекарства и физиотерапия.

В други случаи особено, ако има съмнения за разхлабване, инфекция или подравняване може да се наложи друга операция наречена ревизионна смяна на коляното. Ревизионната операция може да бъде минимално инвазивна или да изисква отстраняване на имплантираното коляно и започване отначало.

Понякога решението за лечение на болка след смяна на коляното е спешно докато в други случаи може да е по - подходящо да се даде време на новото коляно да се адаптира. Хирургът може да Ви насочи към най - подходящото лечение за причината за болка.

Има ситуации при които източникът на болката не може да бъде идентифициран. В такива случаи е най - добре състоянието да се лекува консервативно, тъй като ревизионната операция е малко вероятно да доведе до подобрение.​​ Ако не се чувствате спокойни, потърсете второ мнение.

Докато по - голямата част от операциите за смяна на коляното водят до облекчаване на болката има някои пациенти които не намират облекчение, а понякога болката може дори да бъде по - лоша отколкото е била преди операцията.

Въпреки, че тези ситуации са необичайни те могат да бъдат невероятно разочароващи. Въпреки това е важно да останете търпеливи и да не бързате с преценка без внимателна и задълбочена експертна оценка. Това може да Ви изложи на ненужни разходи, допълнително разочарование и да Ви остави в не по - добро състояние отколкото времето преди да сте се подложили на операцията.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се