Смяна на колянна става - физиотерапия след операцията

489
Смяна на колянна става  - физиотерапия след операцията

Направили сте операцията за смяна на колянна става и сте преминали през постоперативна рехабилитация в болницата. Може дори да сте имали физиотерапия у дома. Но, за да увеличите максимално мобилността след операцията за смяна на колянна става може да Ви бъде назначена амбулаторна физиотерапия.

Ако сте в състояние да напуснете дома си след операцията лекарят може да Ви насочи към амбулаторна физиотерапия. Този вид физиотерапия се провежда в амбулаторна клиника. Лекарят може да Ви помогне да намерите подходящия за Вас физиотерапевт и амбулаторна клиника

Физиотерапия

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Когато за първи път отидете на амбулаторна физиотерапия за цялостна рехабилитация на коляното можете да очаквате да посетите клиника която прилича на фитнес зала или фитнес център. Възможно е да се предлагат пътеки за бягане и велосипеди както и различни машини за трениране с тежести.

Първото посещение на амбулаторна физиотерапия е първоначална оценка и преглед. По време на тази среща физиотерапивтът ще Ви зададе въпроси, за да разбере следоперативния курс на грижи след операцията. Ще попита за нивото на болката и за предишното ниво на функционалност и мобилност. Преглед на медицинската история също ще бъде включен първоначална оценка за Вашето състояние.

След това физиотерапевтът ще предприеме различни тестове и мерки, за да определи текущото състояние и да вземе решение за най - добрата терапия и лечение за Вас. Физиотерапевтът може да направи измерване и оценка на:

  • Обхват на движение (ROM)
  • Походка и подвижност включително помощни средства използвани за ходене
  • Сила
  • Оценка на белези
  • Подуване

Физиотерапевтът може да избере да използва специфична оценка, за да определи текущото функционално състояние на пациента и да помогне за определянето на разумни цели за рехабилитация по време на амбулаторната физиотерапия. Общите мерки за резултати използвани след операция за смяна на колянна става включват:

  • 6-минутен тест за ходене
  • теста на време за изкачване и движение или тест за баланс по скалата за баланс на Tinetti

реклама

Програма за физиотерапевтично лечение

След първоначалната оценка физиотерапевтът може да разработи програма за лечение. Ще започнете да работите върху различните проблемни области открити по време на първоначалната оценка.

Обхват на движение

Едно от основните предизвикателства след операция за смяна на колянната става е да постигнете обхват на движение около колянната става. Вашият физиотерапевт вероятно ще назначи упражнения които да помогнат да подобрите степента на огъване и изправяне на коляното. Може да бъдете помолени да карате стационарно колело, за да подобрите обхвата на движение на коляното. Не се изненадвайте, ако не можете да въртите педалите на пълни обороти. Може да се наложи бавно да въртите педалите на колелото и да работите постепенно върху извършването на пълни обороти.

Сила

Намалената сила в мускулите около коляното често е проблемна зона след такъв тип операция. Могат да бъдат включени укрепващи упражнения които да помогнат за подобряване на мускулите на предната част на бедрото и подколенните сухожилия. Тазобедрените мускули също са много важни стабилизатори на коляното така, че може да се наложи да изпълнявате и упражнения за укрепване на бедрата.

Физиотерапевтът може да избере да използва терапевтична модалност наречена невромускулна електрическа стимулация, за да помогне за подобряване на силата и силното свиване на квадрицепса. Това лечение обикновено продължава 10-20 минути и включва използване на машина с електроди поставени върху мускула, за да му помогнете да функционира по - добре.

Баланс

Балансът може да бъде леко нарушен след този вид операция. Упражнения за подобряване на баланса и проприоцепцията могат да се извършват докато сте в амбулаторната клиника. Използването на дъска BAPS и упражнения за изправяне с един крак може да бъдат полезни, за възстановяване на нормалното равновесие.

Обучение на походка

Вероятно все още ще ходите с проходилка или бастун когато започнете амбулаторна физиотерапия след операцията. Физиотерапевтът може да работи с Вас, за да Ви помогне да възстановите нормалната си походка без помощно устройство.

Белегът

Ще имате белег в предната част на коляното и тази тъкан от белег може да се чувства стегната и да ограничи подвижността. Физиотерапевтът може да извърши масаж и мобилизация на белези, за да поддържа нормалното движение на белега и кожата около белега. Можете също така да научите как да извършвате самостоятелно масаж на белези, за да ускорите процеса.

Продължителност на амбулаторната физиотерапия

Амбулаторната физиотерапия след операция за смяна на колянната става обикновено продължава 4 до 8 седмици. Не забравяйте, че всеки се лекува с различна скорост и времето за възстановяване може да бъде по - кратко или по - дълго. Ще работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар и физиотерапевт, за да разберете специфичния за Вас процес на рехабилитация.

Може да не се чувствате на 100% възстановени когато дойде време да спрете да посещавате амбулаторната физиотерапия. Вашият физиотерапевт трябва да е сигурен, че изпълнявате програма за упражнения у дома редовно, за да Ви помогне да постигнете следващи ползи през месеците след прекратяване на физическата терапия.

Амбулаторната физиотерапия може да бъде полезен и важен компонент от цялостното възстановяване на пациент след операция за смяна на колянната става. Работейки усилено в клиниката за физиотерапия можете да сте сигурни, че увеличавате максимално възможността за бързо придобиване на нормална функционалност и мобилност.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се