Смяна на колянна става - какво да очакваме

838
Смяна на колянна става - какво да очакваме

Смяната на колянната става наричана още артропластика на коляното е хирургична процедура за възстановяване на коляното увредено от артрит. Метални и полиетиленови протези се използват за покриване на краищата на костите които образуват колянната става заедно с колянната капачка. Тази операция може да се обмисли за някой който има тежък артрит или тежко нараняване на коляното.

Различни видове артрит могат да засегнат колянната става.

Остеоартритът, дегенеративно ставно заболяване което засяга предимно хора на средна и по - напреднала възраст може да причини разрушаване на ставния хрущял и съседната кост в коленете.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ревматоидният артрит който причинява възпаление на синовиалната мембрана и води до прекомерна синовиална течност може да доведе до болка и скованост.

Посттравматичен артрит, артрит получен след травма поради нараняване може да причини увреждане на хрущяла на коляното.

Целта на тази операция е да се поставят отново частите на колянната става които са били повредени и да се облекчи болката в коляното която не може да бъде контролирана от други лечения.

Анатомия на коляното

Ставите са областите където се срещат 2 или повече кости. Повечето стави са подвижни което позволява на костите да се движат. При коляното са свързани 2 дълги кости на крака държани заедно от мускули, връзки и сухожилия. Всеки край на костта е покрит със слой хрущял който поема удара и предпазва коляното.

Има 2 групи мускули участващи в коляното (включително четириглавият бедрен мускул разположен в предната част на бедрата) които изправят краката и мускулите разположени на задната част на бедрата които сгъват крака в коляно.

Сухожилията са здрави връзки от съединителна тъкан които свързват мускулите с костите. Ставните връзки са еластични ленти от тъкан които свързват костите една с друга. Някои връзки на коляното осигуряват стабилност и защита на ставите докато други връзки ограничават движението напред и назад на пищяла.

Коляното се състои:

 • Тибията. Пищяла или по - голямата кост на подбедрицата
 • Бедрената кост. Бедрената кост или горната част на крака
 • Патела. Капачката на коляното
 • Хрущял. Вид тъкан която покрива повърхността на кост в ставата. Хрущялът помага за намаляване на триенето при движение в ставата
 • Синовиална мембрана. Тъканта която покрива ставата и я запечатва в ставна капсула. Синовиалната мембрана отделя синовиална течност (бистра, лепкава течност) около ставата, за да я смазва
 • Ставни връзки. Вид здрава, еластична съединителна тъкан която заобикаля ставата, за да осигури подкрепа и ограничава движението на ставата
 • Сухожилие. Вид здрава съединителна тъкан която свързва мускулите с костите и помага да се контролира движението на ставата
 • Менискус. Извита част от хрущяла в коленете и други стави която действа като амортисьор, увеличава контактната площ и задълбочава колянната става

Причини за процедурата

Операцията за смяна на коляното е лечение на болка и увреждане в коляното. Най - често срещаното състояние което води до необходимост от операция за смяна на коляното е остеоартрит.

Остеоартритът се характеризира с разрушаване на ставния хрущял. Увреждането на хрущяла и костите ограничава движението и може да причини болка. Хората с тежко дегенеративно ставно заболяване може да не са в състояние да извършват нормални дейности които включват огъване в коляното като ходене или изкачване на стълби, защото са болезнени. Коляното може да се подуе или да "поддаде" тъй като ставата не е стабилна.

Други форми на артрит като ревматоиден артрит и посттравматичен артрит също могат да доведат до дегенерация на колянната става. В допълнение фрактури, разкъсани хрущяли и/или разкъсани връзки могат да доведат до необратимо увреждане на колянната става.

Ако медицинското лечение не е задоволително за конкретен случай операцията за смяна на коляното може да бъде ефективно лечение. Някои медицински лечения за дегенеративно ставно заболяване могат да включват:

 • Противовъзпалителни лекарства
 • Глюкозамин и хондроитин сулфат
 • Болкоуспокояващи
 • Ограничаване на болезнени дейности
 • Помощни устройства за ходене (като бастун)
 • Физиотерапия
 • Инжекции с кортизон в колянната става
 • Вискосуплементационни инжекции (за добавяне на смазка в ставата, за да се направи движението на ставите по - малко болезнено)
 • Загуба на тегло (за хора със затлъстяване)

Може да има и други причини Вашият лекар да препоръча операция за смяна на коляното.

реклама

Рискове от хирургичната процедура

Както при всяка хирургична процедура могат да възникнат усложнения. Някои възможни усложнения могат да включват:

 • Кървене
 • Инфекция
 • Кръвни съсиреци в краката или белите дробове
 • Разхлабване или износване на протезата
 • Счупване
 • Продължаваща болка или скованост

При подмяната на колянната става ставата може да се разхлаби, да бъде изместена или да не работи по начина по който е предназначена. Възможно е ставата да се наложи да бъде сменена отново в бъдеще.

Нервите или кръвоносните съдове в областта на операцията могат да бъдат наранени което да доведе до слабост или изтръпване. Болката в ставите може да не бъде облекчена чрез операция.

Възможно е да има и други рискове в зависимост от Вашето конкретно медицинско състояние. Не забравяйте да обсъдите всички притеснения с Вашия лекар преди процедурата.

Преди процедурата

Лекарят ще Ви обясни процедурата и можи да зададете всички въпроси които може да имате относно процедурата.

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие който дава Вашето разрешение за извършване на процедурата. Прочетете внимателно формуляра и задайте въпроси, ако нещо не е ясно.

В допълнение към пълната медицинска история Вашият лекар може да извърши пълен физически преглед, за да се увери, че сте в добро здраве преди да се подложите на процедурата. Може да бъдат назначени кръвни изследвания или други диагностични изследвания.

Уведомете лекаря:

 • ако сте чувствителни или алергични към някакви лекарства, латекс, лейкоплст, анестетици (местни и общи)
 • за всички лекарства (предписани и отпускани без рецепта) и билкови добавки които приемате
 • ако имате анамнеза за нарушения на кървенето или ако приемате антикоагуланти (разреждащи кръвта) лекарства, аспирин или други лекарства които влияят на съсирването на кръвта. Може да се наложи да спрете тези лекарства преди процедурата
 • бременност или съмнение за бременност

Ще бъдете помолени да гладувате осем часа преди процедурата, обикновено след полунощ.

Може да получите успокоително преди процедурата, за да Ви помогне да се отпуснете.

Може да се срещнете с физиотерапевт преди операцията, за да обсъдите рехабилитацията.

Уговорете някой да помага в къщи за седмица или две след като сте изписани от болницата.

Въз основа на Вашето медицинско състояние лекарят може да поиска друга специфична подготовка.

По време на процедурата

Тази операция изисква престой в болница. Процедурите могат да варират в зависимост от Вашето състояние и практиките на лекаря.

Операцията за смяна на коляното най - често се извършва докато пациентът е под обща анестезия. Анестезиолог ще обсъди това предварително. Анестезиологът непрекъснато ще следи сърдечната честота, кръвното налягане, дишането и нивото на кислород в кръвта по време на операцията.

Кожата над хирургичното място ще бъде почистена с антисептичен разтвор.

Лекарят ще направи разрез в областта на коляното, ще отстрани увредените повърхности на колянната става и ще възстанови повърхността на колянната става с протезата. Колянната протеза е изработена от метал и полиетилен.

По - често се използва колянна протеза която се прикрепя към костта с хирургически цимент. Друг вид колянна протеза се прикрепя към костта с пореста повърхност върху която костта расте, за да се прикрепи към протезата. Понякога се използва комбинация от 2 - та вида протези.

Протезата обикновено се състои от 3 компонента:

 • тибиалният компонент (за възстановяване на горната част на пищяла или пищяла)
 • бедрен компонент (за възстановяване на края на бедрената кост)
 • пателарния компонент (за възстановяване на дъното на капачката на коляното което се трие в бедрената кост)

Разрезът се затваря с шевове или хирургически скоби. На мястото на разреза може да се постави дренаж, за да се отстрани течността. Прилага се стерилна превръзка.

След процедурата

След операцията ще бъдете отведени в стая за възстановяване за наблюдение. След като кръвното налягане, пулсът и дишането са стабилни и сте в съзнание ще бъдете отведени в болничната стая. Операцията за смяна на колянната става обикновено изисква престой в болницата от няколко дни.

Важно е да започнете да движите новата става след операцията. Физиотерапевт ще се срещне с Вас скоро след операцията и ще планира програма за упражнения за вас. За започване на физическата терапия може да се използва машина за непрекъснато пасивно движение. Тази машина придвижва новата колянна става през своя обхват на движение докато си почивате в леглото. Болката ще бъде контролирана с лекарства, за да можете да участвате в упражнението. Ще Ви бъде даден план за упражнения който да следвате както в болницата, така и след изписването.

Ще бъдете изписани вкъщи или в рехабилитационен център. И в двата случая Вашият лекар ще организира продължаване на физическата терапия докато възстановите мускулната сила и постигнете добър обхват на движение.

У дома

След като сте вкъщи важно е да поддържате хирургичната зона чиста и суха. Лекарят ще Ви даде конкретни инструкции за къпане. Шевовете или хирургическите скоби ще бъдат премахнати по време на последващо посещение в кабинета.

За да се намали отока може да бъдете помолени да повдигнете крака си или да приложите лед върху коляното.

Вземете болкоуспокояващо средство за болка както е препоръчано от Вашия лекар. Аспиринът или някои други болкоуспокояващи могат да увеличат вероятността от кървене. Не забравяйте да приемате само препоръчани лекарства. Уведомете Вашия лекар за някое от следните състояния:

 • Треска
 • Зачервяване, подуване, кървене или друг дренаж от мястото на разреза
 • Повишена болка около мястото на разреза

Можете да възобновите нормалната си диета освен, ако лекарят не Ви посъветва друго.

Не трябва да шофирате докато лекарят не Ви каже. Може да се прилагат други ограничения за дейности. Пълното възстановяване след операцията може да отнеме няколко месеца.

Важно е да избягвате падания след операцията за смяна на коляното, защото падането може да доведе до увреждане на новата става. Вашият терапевт може да препоръча помощно устройство (бастун или проходилка) което да Ви помогне да ходите докато силата и балансът се подобрят.

Извършването на определени промени в дома Ви може да помогне по време на възстановяването. Тези модификации включват:

 • Парапети по всички стълби
 • Предпазни парапети в банята или ваната
 • Пейка при душа или стол
 • Повдигната тоалетна седалка
 • Гъба с дълга дръжка и маркуч за душ
 • Тоалетка
 • Помощ за чорапи
 • Обувалка с дълга дръжка
 • Пръчка за достигане и хващане на предмети
 • Премахване на хлъзгави килими и електрически кабели които могат да Ви накарат да се спънете

Избягвайте изкачването на стълби докато не бъде препоръчано от Вашия лекар.

Лекарят ще Ви даде допълнителни инструкции след процедурата в зависимост от Вашата конкретна ситуация.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се