Болни по време на отпуска? Това се случва все по - често. Причината е "Leisure sickness"

6204
Болни по време на отпуска? Това се случва все по - често. Причината е "Leisure sickness"

Като по закона на Мърфи. Борите се като войник през студените, тъмни месеци на зимата, работите усърдно и неуморно, за да свършите всичко и след това да можете да се насладите на заслужена почивка. И ... в деня, след като сте си пуснали отпуска и вече имате планове за почивка ви тръшва настинка. Лош късмет? На море увит в леглото с термометър в устата си!

Да сте болни по време на отпуска е нещо, което никой не иска да му се случва, но не се съмняваме, че на много от вас вече се е случвало. Симптомите на главоболие, мускулни болки, отпадналост и запушен нос обикновено са по-чести през почивните дни и по време на празници. И докато е твърде лесно да се предположи, че вашето страдание се дължи на лош късмет или сезонни бъгове, то може да бъдете и от тези 3% , на които се случва този феномен да започнем да се чувстваме зле, когато ни предстои почивка. Това се нарича Leisure sicknessили Свободно време за болест - и има много причини да се слува.

Защо получавате неразположение точно на почивка или ваканция?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Натискът на забързания начин на живот причиняват много промени в тялото. Стресът предизвиква организма да произвежда повече от хормони на стреса като адреналин. Тези хормони са добри за вас, защото ви дават допълнителен тласък на енергия, а тя помага да се съсредоточите върху работата. Те са част от механизмите за спешно мобилизиране на тялото ви, а също така стимулират имунната система. Адреналина е мощно средство и дори помага за потушаване на болки и страдания. За съжаление този начин на живот не е устойчив завинаги.

Малко като махмурлук след тежка нощ, спокойствието може да ви накра да се почувствате ужасно. В момента, в който натиснете спирачките на ежедневието, адреналинът намалява, а с него всички тези болки, които сте игнорирали изведнъж се появяват.

Високият стрес в работата - особено когато се чувствате застрашени - може да доведе до сърдечни заболявания, проблеми с храносмилането и повишаване на теглото. Освен това, отказвайки да вземете почивка в крайна сметка може да доведе до последици - като депресия, умора, безнадеждност и лоша концентрация, които ви попречат да функционирате напълно.

Най-добрият начин да се чувствате добре по време на почивка е да се огледате какво правите в момента. Намаляването на излишния стрес по време на работа е задължително, както и добрия сън. Спирането на работата изведнъж обикновено е неразумно, така че започнете да се настройвате на вълна почивка от сега и приятна отпуска :)


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се