Честите проблеми със стъпалата при деца

189
Честите проблеми със стъпалата при деца

Децата са засегнати от много от същите проблеми на стъпалата като възрастните включително плантарни брадавици, плоски стъпала, болка в петата и врастнали нокти. Някои от тези състояния придобиват различни характеристики или могат да се появят по - често при деца поради естеството на развиващите се тела и техния активен начин на живот.

Например през цялото детство нормалните промени в растежа на костите и мускулите в краката могат да допринесат за болка в петите и плоски стъпала. Врастналите нокти и дори кокоши трън са често срещани проблеми при деца.

Врастнал нокът на крака

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Врастналият нокът на крака се появява когато ръбът на нокътя обикновено на големия пръст на крака враства в кожата в съседство с него. Това причинява болка и често води до инфекция.

Врастналите нокти на краката са проблем който може да засегне всеки независимо от възрастта, но се среща често при деца особено при тийнейджъри. Това може да се дължи отчасти на носенето на обувки тъй като детето е по - вероятно да носи по - тесни обувки в следствие на бързото израстване.

Това което често се наблюдава в подиатрията е юноша с врастнал нокът който може да е присъствал в продължение на няколко дни или дори седмици резултатът е инфекция на кожата около врасналия нокът. Заразената кожа често изглежда много червена и подута и може да бъде топла на допир.

Кокоши трън

Плантарната брадавица или кокоши трън е кожна лезия на стъпалото на крака причинена от вирус. Често се бърка с царевица или калус тъй като има подобен вид, обикновено кръгла област от дебела кожа която създава дискомфорт при носене на тежесттта на тялото.

реклама

Класическият признак е появата на малки черни точки в лезията. Могат да се появят на всяка област от кожата включително около ноктите на краката, но са склонни да се появят на стъпалото тъй като тази област е най - податлива на микротравми което създава портал за вируса на брадавиците.

Кокошият трън изглежда е по - разпространен при деца и подрастващи. Една теория за това е, че възрастните са имали повече време да развият имунитет срещу вируса на брадавиците.

Плоски стъпала

Pes planus или плоските стъпала които са стъпала с минимални сводове или липса на свод на ходилото са често срещана грижа за много родители. Детето може да има плоски стъпала по различни причини включително ортопедични промени в развитието които могат да надраснат без трайни проблеми.

Лечението става необходимо, ако плоскостъпието е свързано с болка в стъпалото или краката, води до затруднено ходене или ако единият крак е плосък спрямо другия. Някои вродени дефекти на стъпалото които причиняват силно плоско стъпало също ще изискват лечение.

Често срещано лечение за плоски крака са ортопедични стелки или стелки със свод които контролират пронацията. Пронацията е тенденцията свода да се свива и стъпалото да изпъква навън.

Болка в петата

Болката в петата може да бъде причинена от плантарен фасциит който е възпалена област на костта на петата където се прикрепя плътна лента от тъкан наречена плантарна фасция. Този тип болка в петата се появява в долната част на петата или при активност или след почивка.

Болката в задната част на петата е често срещана при юноши и може да бъде причинена от състояние наречено болест на Север. Болестта на Север е болка заедно в задната част на петата и обикновено се среща при активни деца на възраст от 8 до 14 години. Болката се причинява от напрежение на ахилесовото сухожилие което се прикрепя към задната част на петата (последната е единствената кост в петата е прикрепена към мускулите на прасеца чрез ахилесовото сухожилие).

Една от причините децата да са податливи на болка в петата е, че мускулите на прасеца и ахилесовото сухожилие са стегнати по време на скокове в растежа което натоварва костта на петата.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се