COVID-19 и витамин Д - научните изследвания

813
COVID-19 и витамин Д - научните изследвания

Експерти проучват дали дефицитът на витамин Д е свързан с тежките симптоми на COVID-19. Няколко проучвания свързват дефицита на витамин Д с коронавирусната инфекция и тежкия COVID-19, а учените изследват дали приемането на витамин Д може да помогне за предпазване от тежки симптоми на COVID-19.

Много хора се обръщат към витамини и други добавки, за да подсилят имунната си система и да помогнат да се преборят с COVID-19. Витамин Д известен също като "витамин на слънцето" е от значение за имунната система.

Д - р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести разяснява темата за витамин Д.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Ако имате недостиг на витамин Д това оказва влияние върху податливостта към инфекции".

Д - р Фаучи не говори конкретно за COVID-19, а за общата роля на витамин Д в подкрепата на имунната система, по-специално за ползите при хора с дефицит. Националните здравни институти казват, че няма достатъчно доказателства които да покажат, че витамин Д може да предотврати или лекува COVID-19. Но има достатъчно доказателства които учените предлагат за ползите от витамин Д и други добавки срещу коронавируса.

Дефицит на витамин Д и COVID-19

Изследвания показват, че витамин Д намалява риска от инфекции на дихателните пътища, различни от COVID-19. Сред тези проучвания ползите от витамин Д варират доста, но добавянето на витамин Д изглежда е по - полезно за хора с недостиг на витамин Д.

По - нови изследвания показват, че дефицитът на витамин Д може да увеличи риска от коронавирусна инфекция и тежестта на COVID-19. Например някои проучвания установяват, че смъртните случаи от COVID-19 обикновено са по-високи в страни по - далеч от екватора където много хора имат недостиг на витамин Д поради намаленото количество слънчева светлина, особено през зимата.

"Ние синтезираме витамин Д като сме изложени на слънчева светлина и през по - студените месеци хората могат да изпитат недостиг", казва д-р Никол Авена, асистент по невронауки в Медицинското училище Icahn в Маунт Синай, Ню Йорк.

Много фактори биха могли да обяснят по - големия брой случаи на COVID-19 в по - северните ширини. Но проучване публикувано в JAMA Network представя значението на витамин Д за здравата имунна система. "В нашето проучване пациентите с по - ниски нива на витамин Д са по- склонни да са с положителен резултат след тестване за COVID-19", каза авторът на изследването д-р Дейвид Мелцер, професор по медицина в Университета по медицина, Чикаго.

реклама

Тази тенденция се запазва когато се вземат под внимание други фактори:

  • възраст
  • затлъстяване
  • други медицински състояния които могат да влошат COVID-19 и са свързани с по-ниски нива на витамин Д

Други проучвания показват, че пациентите с по - ниски нива на витамин Д които са диагностицирани с COVID-19 са склонни да имат по - лоши резултати. Изследователите установили, че пациентите хоспитализирани за COVID-19 които имат дефицит на витамин Д са по - склонни да имат много тежки симптоми. Не всички изследвания обаче подкрепят връзката между витамин Д и COVID-19.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ВИТАМИН Д С ОТСТЪПКА ТУК!

Учените също разглеждат други хранителни вещества като потенциално важни за COVID-19 включително цинк и витамин С, и двете рекламирани за техните ползи при грип и простуда. В проучване изследователи от Испания съобщават, че пациентите с ниски нива на цинк в кръвта са по-склонни дори да умрат от COVID-19. Но това изследване не е рецензирано от партньори така, че трябва да се разглежда с известно внимание.

Проучванията изследват ползите от витамин Д

Всички тези проучвания са наблюдателни което означава, че изследователите са събирали данни за хората с течение на времето вместо да назначават различни лечения на хората. Това прави невъзможно да се покаже причинно - следствена връзка между витамин Д и COVID-19. Това което е необходимо са рандомизирани контролирани проучвания, "златният стандарт" на клиничните изследвания. Някои от тях вече са в ход.

В проучване проведено в Испания изследователите давали калцифедиол, активна форма на витамин Д на 50 души хоспитализирани с COVID-19. Друга група от 26 пациенти не са получавали витамин Д. Всички пациенти са лекувани еднакво с хидроксихлорохин и азитромицин. Само един от пациентите приемали витамин Д се озовава в интензивното отделение. Но има някои несъвършенства в проучването, това не е много голямо проучване и има някои леки дисбаланси между групите.

Докато това проучване използва витамин Д при пациенти които вече са имали COVID-19 витамин Д може да работи еднакво добре и за хората извън болницата. "Една от възможностите е витамин Д да не предотвратява COVID-19, но кара хората които са заразени да имат толкова минимални симптоми, че не се налага да бъдат тествани и никога да не бъдат установени с COVID-19". Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали това е вярно.

Две рандомизирани контролирани проучвания които се провеждат в Чикагския университет трябва да дадат някои отговори. И в двата случая участниците ще приемат витамин Д и след това ще бъдат проследявани, за да се види дали се заразяват с коронавирус и колко тежки са техните симптоми. Едното проучване се фокусира върху здравни работници. Другото набира хора от общността с акцент върху чернокожи и испанци които са изложени на висок риск както от дефицит на витамин Д, така и от COVID-19.

В клиниката в Кливланд изследователите включват хора в проучване, за да видят дали витамин С или цинк или комбинация от двете могат да намалят продължителността на симптомите на COVID-19. На пациентите се дават добавките след като тестът им е положителен за COVID-19.

Колко скоро ще бъдат налични резултатите от тези проучвания зависи от това колко бързо изследователите могат да включат хора в проучванията и докато не приключат рандомизираните контролирани проучвания. Доброволците в проучването са от съществено значение за успеха на изследванията на COVID-19. Хората, които могат да участват в клинични изпитвания, правят огромна услуга на обществото.

Трябва ли да се приемат добавки с витамин Д?

Дори преди да приключат тези проучвания има основателни причини да обмислите приема на добавка с витамин Д. Различните фактори увеличават риска от дефицит на витамин Д:

  • възраст
  • ограничено излагане на слънце
  • затлъстяване
  • някои медицински състояния

Трудно е да се набави достатъчно витамин Д от храни. Но винаги първо се консултирайте с Вашия лекар преди приемането на витамини и добавки. По - големите дози могат да бъдат токсични и трябва да се приемат само под лекарско наблюдение. Цинкът също може да бъде полезен след като почувствате симптоми на настинка.

Както при витамин Д и за цинка са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере повече как влияе на симптомите при COVID-19.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се