Пост - ковид синдром - какво трябва да знаем

8437
Пост - ковид синдром - какво трябва да знаем

Какво се случва когато симптомите на COVID-19 не изчезват?

При някои хора които се възстановяват от COVID-19 продължителните здравословни проблеми могат да причинят неяснота и проблеми в продължение на месеци.

Специалисти от Университетската болница Джон Хопкиснс обсъждат дългосрочните симптоми на COVID-19, кои симптоми са най-чести и какво могат да очакват засегнатите от тях.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво е пост - ковид синдром?

Лекият или умерен COVID-19 продължава около две седмици за повечето хора. Но други изпитват продължителни здравословни проблеми дори когато са се възстановили от острата фаза на заболяването. При такива пациенти вече няма жив коронавирус. Ако бъде тестван човек ще има отрицателен тест за коронавирус, но въпреки това може да бъде силно изтощен.

Какво причинява пост - ковид синдром?

Въпреки, че е ясно, че хората с определени рискови фактори включително високо кръвно налягане, тютюнопушене, диабет, затлъстяване и други състояния са по-склонни да имат сериозно състояние при заразяване с COVID-19 няма ясна връзка между тези рискови фактори и продължителността на дългосрочните проблеми. Всъщност дълъг ковид може да се случи и при хора с леки симптоми.

Повече проучвания ще хвърлят светлина върху това защо тези здравословни проблеми продължават да съществуват дълго при някои хора. Те могат да се дължат на увреждане на органите, персистиращ възпалителен или автоимунен отговор или друга причина.

Какво причинява симптоми при дългосрочните преносители?

SARS-CoV-2 може да атакува тялото по различни начини причинявайки увреждане на белите дробове, сърцето, нервната система, бъбреците, черния дроб и други органи. Проблемите с психичното здраве могат да възникнат от мъка и загуба, неразрешена болка или умора или от посттравматично стресово разстройство след лечение в интензивното отделение.

Д - р Емили Бригъм, специалист по белодробни заболявания и критични грижи казва: "Виждаме спектър от симптоми след остър COVID-19 някои от които биха се очаквали след други критични заболявания. При някои пациенти са кратки, но други пациенти може да се нуждаят от продължителни грижи и дори хоспитализиране в болница. Подобни продължителни проблеми могат да засегнат пациенти с други сериозни заболявания.

Любопитното е, че изглежда пост - ковид синдромът не засяга само хора които са били много болни от коронавируса. Пациентите, които никога не са били тежко болни идват в клиниката и казват, че сега животът им е различен."

Какви са дългосрочните ефекти от коронавирусната инфекция?

Най - честите трайни симптоми са:

 • умора
 • задух
 • кашлица
 • болки в ставите и гърдите

Други проблеми включват:

 • когнитивни проблеми
 • затруднена концентрация
 • депресия
 • мускулни болки
 • главоболие
 • ускорен пулс
 • периодична треска

Проблеми с дишането след COVID-19

Сериозен случай на COVID-19 може да доведе до поражения и други постоянни проблеми в белите дробове, но дори и леките инфекции могат да причинят постоянен недостиг на въздух и лесно изморяване дори при леко натоварване.

Възстановяването на белите дробове след COVID-19 е възможно, но отнема време. Експертите казват, че може да отнеме месеци докато белодробната функция на човек се върне до нивата преди COVID-19. Дихателните упражнения и дихателната терапия могат да помогнат.

Сърдечни проблеми след COVID-19

Инфекцията със SARS-CoV-2 може да остави някои хора със сърдечни проблеми включително с възпаление на сърдечния мускул. Проучване показва, че 60% от хората които са се възстановили от COVID-19 са имали признаци на продължаващо сърдечно възпаление което може да доведе до честите симптоми на задух, сърцебиене и ускорен пулс. Това възпаление се появява дори при тези които са имали лек случай на COVID-19 и които нямат медицински проблеми преди да се разболеят.

реклама

Увреждане на бъбреците от COVID-19

Ако коронавирусната инфекция е причинила бъбречно увреждане това може да повиши риска от дългосрочно бъбречно заболяване и необходимостта от диализа.

Загуба на обоняние или нарушени усещания за мирис и вкус след COVID-19

Усещанията за мирис и вкус са свързани и тъй като коронавирусът може да засегне клетките в носа COVID-19 може да доведе до променени или загубени усещания за мирис или вкус. Преди и след като хората се разболеят от COVID-19 те могат да загубят изцяло обонянието или вкуса или да открият, че познатите неща нямат аромат или имат лош вкус и са странни или различни.

За около една четвърт от хората с COVID-19 които имат един или и двата симптома проблемът се решава за няколко седмици. Но за повечето тези симптоми продължават. Въпреки, че не са животозастрашаващи продължителното изкривяване на тези сетива може да бъде опустошително и да доведе до липса на апетит, тревожност и депресия. Някои проучвания показват, че има 60% до 80% вероятност тези хора да установят подобрение на обонянието си в рамките на една година.

Неврологични проблеми при дълъг COVID

Неврологът д-р Арун Венкатесан казва: "Някои хора развиват средно до дългосрочни симптоми след инфекция с COVID-19 включително мозъчна мъгла, умора, главоболие и замаяност. Причината за тези симптоми е неясна, но е интересна област на изследване.

Симптоми на автономната нервна система след COVID-19

Пациентите които са преживели COVID-19 могат да бъдат по- уязвими към Синдромът на постурална ортостатична тахикардия (POTS) или състояние което засяга кръвообращението. Д - р Тае Чунг, специалист по физикална медицина и рехабилитация казва: "Синдромът на постурална ортостатична тахикардия може да остави преживелите COVID-19 с други неврологични симптоми включително продължаващо главоболие, умора, мозъчна мъгла, трудности при мислене или концентрация и безсъние.

Дори при пациенти без POTS постоянното безсъние след COVID-19 е все по-често срещано оплакване сред преживелите COVID-19.

реклама

Проблеми с психичното здраве след COVID-19

След като оцелеят от COVID-19 някои хора остават с продължителна тревожност, депресия и други проблеми с психичното здраве. Физическите промени като болка и слабост могат да бъдат усложнени от дълги периоди на изолация, стрес от загуба на работа и финансови затруднения, скръб от смъртта на близките и загубата на добро здраве.

Пациентите които са хоспитализирани имат особено предизвикателно възстановяване. Синдромът на стрес след интензивно лечение поставя оцелелите от COVID-19 и други хора прекарали време в отделението за интензивно лечение в по-висок риск от проблеми с психичното здраве, познавателните способности и физическото възстановяване.

Доктор Меган Хоузи, експерт по рехабилитационна психология казва: Продължителното прекарване в интензивното отделение може да причини делириум. Странната обстановка, многобройните променящи съзнанието лекарства, изолацията и загубата на контрол могат да оставят пациентите с трайни и повтарящи се усещания за ужас включително посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Много пациенти имат халюцинации, когато смятат, че доставчиците на лекарства се опитват да им навредят", Имали сме пациенти, които ни казват неща като" мислех, че съм погребан жив " когато ги поставяха на ЯМР.

Диабет след COVID-19

Връзката между COVID-19 и диабета, особено диабет тип 2 е сложна. Диабетът тип 2 е рисков фактор за сериозни случаи на COVID-19 и някои оцелели от заболяването изглежда развиват признаци на диабет тип 2 след като се възстановят от COVID-19.

Симптоми на коронавирус на дългосрочните преносители при деца и тийнейджъри

Все още не е известно дали децата които са имали COVID-19 по - малко от възрастните могат да изпитат продължаващи симптоми. Но дългосрочният COVID-19 при децата е възможен проявявайки се като умора, депресия, задух и други симптоми на дългосрочните преносители. Не е ясно защо дългите симптоми на COVID-19 засягат едни деца, а други не.

"Виждаме пациенти които често са много функционални, здрави деца, които не са имали предишни заболявания или медицински състояния.

Възпалението на сърцето след COVID-19 е проблем особено сред младите спортисти които се връщат към спорта си след лек или дори безсимптомен случай на коронавирус. Те трябва да бъдат изследвани за признаци на сърдечно увреждане, за да се гарантира, че е безопасно да възобновят дейността си.

Децата които са преживели (за щастие) много рядкото усложнение на COVID-19 наречено мултисистемен възпалителен синдром при деца или MIS-C могат да бъдат оставени със сериозни сърдечни увреждания и трябва да бъдат наблюдавани от детски кардиолог.

Дългосрочните проблеми с COVID-19 предизвикват и здравеопазването

Мащабът на грижите за пациенти с продължителни симптоми на COVID-19 е сериозно предизвикателство. Потенциалният проблем с продължителните здравословни проблеми е огромен особено в контекста на пандемията с изолация, икономически неблагоприятни условия и промененото ежедневие които допълнително усложняват сложността на дългосрочни грижи за COVID-19.

Колко дълго може да продължи дългосрочният COVID-19?

Отговорът е неизвестен. COVID-19 започна да се разпространява широко в началото на 2020 г. и въпреки, че изглежда е минало много дълго време от началото на пандемията по-голямата част от хората които са имали болестта са само на година или по-малко от тяхното възстановяване.

Ще отнеме повече време, за да се разбере какво следва за пациентите които са се възстановили от COVID-19 и които все още имат здравословни проблеми в резултат на това.

Какво е лечението за дълъг COVID-19?

Лекарите и терапевтите могат да работят с пациентите за справяне със симптомите. Дихателните упражнения, физиотерапията, лекарствата и други лечения могат да помогнат за подобряване на здравословното състояние, но бъдете подготвени за постепенно възстановяване.

Как да се предотврати дългосрочния COVID-19?

Най - добрият начин да се избегнат усложнения след COVID-19 е да се предотврати инфекцията с коронавирус на първо място. Спазването на предпазни мерки и получаването на ваксина срещу COVID-19 са ефективни начини да избегнете заразяването.

Разбирането на сериозността на COVID-19 и неговия потенциал за дългосрочни, изтощителни симптоми е добра мотивация да защитите себе си и другите като:

 • носите маска за лице правилно
 • поддържане на физическа дистанция
 • спазвате хигиена на ръцете

Кога трябва да посетя лекар за симптомите след COVID-19?

Дългосрочните симптоми на COVID-19 могат да бъдат подобни на признаците на друго заболяване, затова е важно да посетите Вашия лекар и да изключите други проблеми като сърдечни проблеми или белодробни заболявания.

Не пренебрегвайте з__агубата на обоняние, депресията, тревожността или безсънието.__ При всеки симптом който пречи на ежедневието Ви си струва да се обадите на Вашия лекар, който може да Ви помогне да се справите с тези проблеми и да подобрите качеството на живот.

Ако почувствате нова болка в гърдите, затруднено дишане, синкави устни или друг признак на животозастрашаващ проблем незабавно се обадете на 112.

Все още има какво да се научи за това, но нашето разбиране за вируса и COVID-19 се развива с всеки изминал ден. Изследователите ще научат повече за това как и защо коронавирусът засяга различни хора по толкова различни начини и защо някои хора изобщо не изпитват симптоми, докато други имат животозастрашаващо увреждане на органите или трайно увреждане. Новите прозрения ще предоставят възможности за терапии и надежда за хората живеещи с дългосрочни ефекти на COVID-19.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се