Аносмия и COVID -19 - защо някои пациенти губят обоняние

6856
Аносмия и COVID -19 - защо някои пациенти губят обоняние

Загубата на обоняние и/или вкус може да бъде по - силен индикатор за COVID-19 отколкото симптоми като треска или кашлица. Добре документирано е, че COVID-19 може да причини временна и вероятно дългосрочна загуба на обоняние.

Учените не са сигурни какво точно причинява загуба на обоняние при COVID-19 или дали това има дългосрочни последици. Този симптом често може да бъде ранен индикатор за инфекция в тези случаи. Въпреки, че експертите все още не са сигурни защо това се случва изследователи от Харвардския университет се доближават до определянето на механизма на протичане при COVID-19.

Проучване публикувано Science Advances установа, че обонятелните клетки в горната част на носната кухина e най-вероятно да бъдат атакувани от SARS-CoV-2, вирусът който причинява COVID-19. Лекарите и изследователите вече разглеждат по - конкретно какво причинява тази загуба на обоняние и какви могат да бъдат дългосрочни последици от това.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Загубата на обоняние и COVID-19

Временната загуба на обоняние известна като аносмия е един от най-ранните и най-честите симптоми на COVID-19 и може да се случи още на третия ден от инфекцията.

Пациентите с COVID-19 са 27 пъти по-склонни да изпитват загуба на обоняние в сравнение с хората които не са заразени с вируса и около 2,2 до 2,6 пъти са по - склонни да имат температура, кашлица или респираторни проблеми.

Аносмията при пациентите с при COVID-19 може да се различава от аносмията причинена от други вирусни инфекции включително други коронавируси.

Обикновено са необходими няколко седмици преди пациентите с COVID-19 да възвърнат обонянието си което е по-дълго от аносмията причинена от подгрупа вирусни инфекции които предизвикват проблеми с горните дихателни пътища като запушен нос. Пациентите с COVID-19 изпитват аносмия която не включва запушване на носа.

Причината за загуба на обоняние при случай на COVID-19

Изследователи ръководени от невролози от Харвардското медицинско училище казват, че сензорните неврони отговорни за намирането и разпространението на обонянието в мозъка не са целта на вируса SARS-CoV-2. Според изследователите вирусът преминава след клетките поддържащи неврони които откриват миризма, но не и самите неврони. Затова учените смятат, че загубата на обоняние може да не е постоянна.

"Мисля, че това е добра новина защото след като инфекцията се изчисти изглежда, че обонятелните неврони не трябва да се заменят или възстановяват от нулата. Но имаме нужда от повече данни и по - добро разбиране на основните механизми, за да потвърдим това заключение, казва д -р Сандип Робърт Дата, автор на изследването, доцент по невробиология в Харвардския медицински университет.

реклама

Други лекари не са сигурни, че това е пълният отговор. Д - р Даниел Р. Рийд, асоциран директор на Центъра за химическо възприятие Monell във Филаделфия, Пенсилвания споделя: Не можем да кажем със сигурност, че обонятелните неврони не се увреждат директно. Може да има алтернативни рецептори за които не знаем така, че не можем да изключим изцяло, че обонятелните сензорни неврони не поемат вируса. Възможно е поддържащите клетки да не функционират правилно и невроните на обонятелния рецептор не могат да функционират или може да се окаже, че имунният отговор на поддържащите клетки убива или осакатява невроните на обонятелния рецептор. Няма категоричен отговор защо тези неврони спират да сигнализират и хората загубват обоняние и способнот да помирисват.

Какво знаем за възстановяване при загуба на обоняние при COVID-19

Д-р Карол Х. Ян от Глобалния консорциум за химиосензорни изследвания (GCCR), глобален изследователски консорциум, който изучава обонянието и загубата на вкус във връзка с COVID-19 споделя: Загубата на обоняние и вкус при COVID- 19 пациенти често са дълбоки и внезапни, а понякога и единственият проявяващ се симптом. Открихме, че поне частичното възстановяване най - често настъпва в рамките на две до четири седмици от началото на симптомите.

Въпреки, че повечето хора възстановяват сетивата си в рамките на две до четири седмици това не означава, че се връщат напълно към нормалното и предишно усещане за обонянието. Все още не е известно защо някои хора възстановяват вкуса и/или обонянието след като са го загубили от инфекцията с коронавируса. Проучване установява, че около 11% от пациентите са имали трайна загуба на обоняние или вкус след един месец. Продължителността на симптомите не показва продължаващо вирусно натоварване и вирусна преносимост обяснявайки, че не сте заразни дори, ако аносмията продължава.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Загубата на вкус

Въпреки, че повечето хора знаят за връзката между COVID-19 и загубата на обоняние може да не знаят, че загубата на вкус също може да бъде симптом. Медицинската общност все още обсъжда дали загубата на вкус свързана с COVID-19 се дължи на загубата на вкус която е тясно свързана със загубата на обоняние и ретроназалната обонятелна дисфункция. Няколко проучвания които измерват количествено вкусовата функция при пациенти с COVID-19 дават противоречиви резултати.

Скрининг за загуба на обоняние

Едно от последните проучвания в които д-р Ян и други членове на GCCR участват показа, че загубата на обоняние е най-добрият предиктор за COVID-19. Авторите казват, че загубата на обоняние е по - чувствително и специфично от всички други симптоми на вируса като кашлица или треска.

Националният институт по здравеопазване вече призова за предоставяне на безвъзмездни средства свързани с разработването на скринингови инструменти за загуба на обоняние в случаите на COVID-19. Тези инструменти за скрининг в идеалния случай биха били лесно достъпни, бързи, евтини и масово произвеждани като този вид скрининг трябва да се използва заедно с други диагностични тестове за COVID-19.

Д - р Ян споделя: "Използването на загуба на обоняние като единствен метод за скрининг не е препоръчително, тъй като не знаем дали всички пациенти с COVID-19 показват измерима загуба на обоняние. Също така трябва да бъдем чувствителни към тези с хронична загуба на обоняние предшестваща COVID-19. Дългосрочните ефекти на COVID-19 тепърва ще се виждат. Постоянната загуба на обоняние и вкус може да засегне доста голям брой хора. По - доброто разбиране на причините за загуба на обоняние може да ни помогне да разработим потенциални възможности за лечение в бъдеще."

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Д-димер от Медицинска лаборатория САНА
-12%
19,30 лв.
17,00 лв.
Измерване на сатурация с щипка в домашни условия от Med Care

Измерване на сатурация с щипка в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

1 закупени
-20%
5,00 лв.
4,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се