Симптоми които да се следят дългосрочно след COVID-19

1143
Симптоми които да се следят дългосрочно след COVID-19

Експертите все по-добре разбират как един случай на COVID-19 може да доведе до дългосрочни последици за здравето. Резултатите от ново проучване показват, че дори хората с лек COVID-19 могат да развият дългосрочни здравословни усложнения които не засягат само белите дробове. Ваксинирането е най-добрият начин да се избегне развитието на COVID-19 и вероятността за дългосрочни странични ефекти.

За някои хора дългосрочните усложнения от вируса ще продължат след края на пандемията. Научната общност научава повече за дългосрочните усложнения и ефекти от COVID-19. В проучване публикувано в списанието NatureTrusted Source изследователите установяват, че хората с по - тежко протичане на заболяване в началото на заболяването имат по-голям риск от дългосрочни усложнения като сърдечно и бъбречно заболяване причинено от COVID-19. Чрез анализ на базата данни на Министерството на ветераните на САЩ, д-р Зияд Ал-Али, асистент в медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис изследва здравните резултати на пациенти 6 месеца след заразяването с COVID-19. Установява се, че тези които са имали вируса имат по - висок риск от развитие на няколко състояния включително сърдечни заболявания, диабет и бъбречни усложнения. В световен мащаб изследванията показват, че приблизително 10 % или 14,9 милиона души ще бъдат считани за "дългосрочни преносители", тези които изпитват симптоми повече от 4 седмици след началото на COVID -19.

Дългосрочните ефекти за здравето след COVID-19

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Някои хора които са имали COVID-19 може да изпитат многобройни състояния като сърдечни заболявания, диабет и бъбречни заболявания в бъдеще. Въпреки, че точната причина и връзка между COVID-19 и дългосрочните усложнения в момента не са известни, някои експерти предполагат, че това може да е резултат от възпаление от вируса или евентуално развитие на основно състояние.

Д - р Майкъл Гойфман директор по клинична кардиология в Long Island Jewish Forest Hills в Куинс, Ню Йорк __споделя: "__Има няколко начина за тълкуване на тези открития. Eдиният е, че COVID-19 директно доведе до тези различни последици за здравето дължащи се или на възпалението причинено от вируса или на реакцията на организма към инфекцията чрез имунната система. Друг възглед е, че тези пациенти в началото бяха малко по - болни, така че хората които са имали по - лоши последствия от COVID-19 са тези които вече са имали тези състояния и може би хоспитализацията им с COVID-19 е просто първият признак на техните основни проблеми." Въпреки, че COVID-19 до голяма степен засяга белите дробове с взаимосвързаната природа на тялото не е изключено да се наблюдават усложнения вследствие на заболяването:

 • метаболитни
 • сърдечно-съдови
 • мускулно-скелетни
 • неврологични

реклама

Симптоми които да търсите и следите

Експертите казват, че има ясни признаци на бъбречни и сърдечни заболявания които хората трябва да знаят. Въпреки, че има редица симптоми на които трябва да се обърне внимание при сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и диабет някои от важните които трябва да знаете:

Сърдечно заболяване

 • дискомфорт в гърдите
 • болка или натиск които се разпространяват в ръката (дясно или ляво)
 • изпотяване без очевидна причина
 • усещане за неравномерен сърдечен ритъм
 • изтощение което идва лесно

Заболяване на бъбреците

 • честа нужда от уриниране
 • урина която е пенеста или кървава
 • подути глезени и крака
 • суха и сърбяща кожа
 • загуба на тегло или лош апетит

Диабет

 • силна жажда без причина
 • изтръпване или сковаване в ръцете или краката
 • силен глад
 • продължителна умора
 • често уриниране

Кой е изложен на риск от дългосрочни симптоми?

В този момент здравните експерти не са сигурни кой пациент ще развие дългосрочни симптоми. Някои хора които са имали само леко заболяване все още ще имат риск от развитие на дългосрочни странични ефекти.

В този момент най-добрият начин да се защитите е да се ваксинирате дори, ако вече сте имали COVID-19. Ваксината вероятно ще Ви предпази от повторно заразяване с потенциално по - опасен щам или вариант на вируса.

"Най - добрата практика за предотвратяване на усложнения от COVID-19 остава ваксинацията. Доказано е, че ваксините предотвратяват тежко заболяване на COVID-19 и предпазват хората които преди това са имали инфекцията да не се разболеят от по - нов вариант на вируса", каза д -р Томас Гут, асоцииран председател по медицина и директор на службите за амбулаторни грижи в университета Staten Island Болница в Ню Йорк.

Констатациите на това ново проучване не предполагат, че всеки ще изпитва дългосрочни странични ефекти на COVID-19, но дори хората само с леко заболяване могат да развият трайни последици които засягат не само белите дробове.

Д - р Гут споделя: "Въпреки, че много от дългосрочните усложнения на COVID все още са слабо разбрани аз съм уверен, че с течение на времето ще измислим по-ефективни стратегии и лечения за тези които страдат от продължителни здравословни проблеми."

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се