Да разгледаме подробно сънната апнея! Какво трябва да знаем за нея?

6929
Да разгледаме подробно сънната апнея! Какво трябва да знаем за нея?

Сънната апнея представлява нарушение на съня, за което са характерни епизоди със спиране на дишането (апноични паузи). Тези паузи са между 10 и 30 секунди като възстановяването на дишането става внезапно с шумно поемане на въздух. Възможно е паузите да са над 100 за една минута (при тежки случаи). Това влошава изключително много съня, защото нарушава неговото качество и хората, страдащи от сънна апнея, се оплакват от умора, сънливост през деня и неспособност за концентрация. Сънната апнея е заболяване, което има влияние върху качеството на живот и способността за изпълнение на ежедневните дейности.

Кои са рисковите фактори за развитието на сънна апнея?

 • мъжки пол
 • напреднала възраст
 • стеснение по хода на дихателните пътища
 • затлъстяване
 • прекаран инсулт
 • сърдечно-съдови проблеми
 • алкохол

Какви видове бива сънната апнея?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Познати са 3 основни вида нарушения:

Обструктивна сънна апнея. Най-често срещаната. Касае се за обструкция на дихателните пътища. Най-често причината е свличане на мекото небце, което създава трудности при преминаването на въздуха и за да се случи това са нужни по-големи усилия.
Централна сънна апнея. При нея мозъкът не изпраща адекватни сигнали на дихателната мускулатура, че трябва да се съкрати.
Комбинирана апнея. Съчетава двата типа патология.

Какви са симптомите на заболяването и как да го разпознаем?

 • шумно хъркане, което обикновено се забелязва от партньора
 • повишена сънливост през деня
 • нарушена концентрация и трудоспособност
 • главоболие

Последствията при хора, които не лекуват заболяването си могат да бъдат значителни за здравето. Много често се наблюдават чести нощни уринирания. Това навежда на мисълта за проблем с простатата, но всъщност причината е в сънната апнея. Характерно за епизода със спиране на дишането е, че следва дълбоко дихателно движение, което притиска дясното предсърдие и то отделя натриуретичен пептид. Това е причината за никтурията (често нощно уриниране). Освен това хора, страдащи от сънна апнея са по-склонни да развия хипертония с годините. Нарушените концентрация и трудоспособност могат да имат значително влияние върху психическото състояние на човека. Затова заболяването трябва да бъде лекувано още от самото начало, тъй като има своите последствия върху здравето.

Как се поставя диагнозата?

реклама

Има много специалисти (пулмолози), с които може да бъде проведена консултация в тази област. Съществуват изследвания на съня (полисомнография), които могат да бъдат проведени по преценка на лекаря. При тези тестове се изследва съня като се проследява активността на сърцето, белите дробове и кислородното съдържание в кръвта по време на апноичните паузи.

Какво е лечението на сънната апнея?

При установена анатомична причина може да бъде проведено хирургично лечение. При леките случаи е достатъчно промяна в начина на живот като редукция на телесно тегло, спиране на тютюнопушене и алкохол. Съществуват маски, които се използват за лечение на заболяването. Това е т.нар СРАР маска, която поддържа непрекъснато позитивно налягане в дихателните пътища и не им позволява да се затварят. Има още един вид маска - ЕРАР, при която се поставят две тръбички в носа. През тях става издишването и по този начин също се поддържа позитивно налягане в дихателните пътища.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се