Диабет тип 2 - учените идентифицират нова причина за съдово увреждане

490
Диабет тип 2 - учените идентифицират нова причина за съдово увреждане

Молекулната промяна в червените кръвни клетки може да предскаже съдово увреждане при хора с диабет тип 2. МикроРНК-210 (miR-210) която присъства в здравите червени кръвни клетки помага за регулиране на съдовата функция.

Ново проучване показва, че има по - ниско ниво на микроРНК-210 в червените кръвни клетки на хора с диабет тип 2. Попълването на нивата на микроРНК-210 може един ден да предотврати съдово увреждане свързано с този тип диабет.

Сред многото усложнения на диабет тип 2 развитието на сърдечно - съдови заболявания и по - лошите клинични резултати след сърдечно - съдови събития особено сърдечни удари може да бъде от особено значение при изследванията.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Проучване публикувано в списанието DiabetesTrusted Source предполага, че липсата на специфична молекула в червените кръвни клетки може да е в основата на съдовите усложнения предизвикани от диабет тип 2. През последните години изследванията показват, че тези специализирани клетки претърпяват няколко промени и могат да загубят функцията си при хора с тази форма на диабет.

Промени в червените кръвни клетки

Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Те също така транспортират въглероден диоксид обратно към белите дробове за издишване. В по - малко известна, но също толкова важна роля, червените кръвни клетки оказват влияние върху поддържането на сърдечно - съдовото равновесие или хомеостазата. Това отчасти се постига чрез производството на азотен оксид.

Тялото използва азотен оксид за разширяване на кръвоносните съдове. Изследователите са отбелязали, че червените кръвни клетки при хора с диабет тип 2 имат намалена способност да произвеждат азотен оксид. Това може да доведе до свиване на коронарните артерии.

Диабет тип 2 може също да повлияе на освобождаването на аденозин трифосфат от червените кръвни клетки. Това е основната молекула за съхранение и пренос на енергия в тялото.

Друга промяна в червените кръвни клетки на хората с диабет е повишеното образуване на реактивни кислородни видове (силно реактивни кислородни молекули). Наличието на тези молекули може да доведе до повече образуване на плаки по вътрешните стени на артериите, здравословен проблем наречен атеросклероза.

реклама

В новото проучване изследователи от Каролински институт в Швеция изследват кои молекулярни промени в червените кръвни клетки могат да обяснят тези дисфункции. Екипът изследва 36-ма участници с диабет тип 2 и 32-ма здрави участници които не са приемали лекарства, имали са нормални нива на глюкоза на гладно и нямат анамнеза за сърдечно - съдови заболявания.

Изследователите открили, че червените кръвни клетки на тези с диабет тип 2 имат много по-малко микроРНК-210 от тези на здравите участници. МикроРНК молекулите се срещат естествено и регулират клетъчните функции включително съдовата активност.

Проучването показа, че намаляването на микроРНК-210 причинява промени в нивата на специфични съдови протеини. Тези промени допринесли за развитието на ендотелна дисфункция. Ендотелият е тънката мембрана която покрива кръвоносните съдове. Изследователите също така откриват, че атеросклеротични плаки взети от участници с диабет тип 2 имат по-ниски нива на микроРНК-210 от тези от здравите участници.

В допълнение гликемичният контрол чрез лекарства изглежда няма голямо влияние върху вредните ефекти от промените в червените кръвни клетки при участници с диабет тип 2.

Възможно бъдещо лечение

Д-р Суапнил Харе, асистент по клинична медицина и медицински директор в Медицинския факултет на университета в Индиана споделя: "В част от проучването изследователите показват, че ако заменят микроРНК, ендотелната дисфункция наистина се подобрява. Бих казал, че това не е изненадващо проучване, но определено е вълнуващо.

Директната връзка между микроРНК и червените кръвни клетки все още не е напълно разбрана. Авторите на изследването признават, че изясняването на сигналните пътища между тези биоструктури ще изисква допълнителни изследвания.

Д-р Жичао Жоу, изследовател в Каролински институт и първият автор на изследването споделя:

Като се има предвид, че микроРНК са много стабилни в циркулацията като цяло и наблюдавахме, че нивата на микроРНК-210 на червените кръвни клетки са намалени при диабет тип 2, микроРНК-210 може да се превърне в потенциален диагностичен маркер за прогнозиране на възможни съдови усложнения. ”

Изследователите заключават, че увеличаването на нивата на микроРНК-210 на червените кръвни клетки има потенциала да бъде ефективно лечение за ендотелна дисфункция и да помогне за предотвратяване на съдови увреждания при хора с диабет тип 2.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се