Дигиталната 3-измерна мамография с томосинтез - ранно откриване на рак на гърдата

965
Дигиталната 3-измерна мамография с томосинтез - ранно откриване на рак на гърдата

Томосинтезата е вид мамография за скрининг на рак на гърдата. Тази процедура използва сравнително нова технология и е по-точен метод за скрининг.

Като образна диагностика томосинтезата на гърдите е цифровата (дигиталната) триизмерна мамография известна също под името "дигитален томосинтез на гърдите (DBT) и използва същата технология като обикновената мамография. Въпреки това докато традиционните мамографии са 2-D и осигуряват плосък образ томосинтезата създава 3-D изображение. Стандартната мамография и томосинтезата използват рентгенови лъчи.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА РЕНТГЕНОВА МАМОГРАФИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ракът на гърдата е често срещан вид рак. Eфективният скрининг и лечение позволяват да се премахне ракът докато все още е на едно място и да се спре разпространението му.

2-D мамография

Мамографията осигурява рентгеново изображение на гърдата. Може да открие рак дори когато е твърде малък, за да се види или почувства и няма други признаци или симптоми. Мамографията прави възможно ранното откриване.

Понякога мамографията разкрива бучка, но не може да потвърди вида на бучката. Може са необходими допълнителни тестове които могат да бъдат стресиращи, въпреки че бучката често не е ракова.

3-D мамография с томосинтез

Одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ през 2011 г.. В резултат на полученото триизмерно изображение може да се предостави по-точна информация за това дали има някакви промени в гърдата или не. Наблюденията показват, че мамолозите са удовлетворени от дигиталния триизмерен мамограф с томосинтез като скринингов инструмент.

Понякога лекарите могат да препоръчат комбиниране на 2-D мамография с 3-D томосинтеза, за да се опитат да получат по-точен резултат.

3-D мамография с томосинтез и 2-D мамографията

Точност: При стандартната двуизмерна мамография рентгеновите лъчи са на всяка гърда от два ъгъла, отгоре надолу и отстрани. При 3-D мамография с томосинтез се прави снимка на всяка гърда от няколко различни ъгъла и това може да даде по-точен резултат.

Позиция на пациента: По време на двата вида скрининг специалистът позиционира гърдата върху плочата на мамографския апарат. След това се спуска горната плоча на машината, за да компресира гърдата докато се прави снимката. Компресията трае само няколко секунди, но може да бъде неудобно и да създаде дискомфорт.

Получаване на изображението: По време на 3-D мамографията рентгеновата тръба се движи по дъга около гърдата. За 7 секунди машината прави около 11 изображения на гърдата от различни ъгли. Машината предава информацията на компютър, който събира данните, за да създаде триизмерни изображения на гърдата.

Тълкуване на изображенията: 2-D подходът на мамографията понякога може да създаде изображения с припокриващи се изображения на гръдна тъкан, които могат да изглеждат като бучка или маса. В някои случаи това може да доведе до фалшиво положителен резултат.

Томосинтезата може да предложи по-голяма точност от конвенционалната мамография. Проучване от 2016 г. описва томосинтезата като по-чувствителна от 2-D мамографията, по-вероятно е да даде ясен резултат за първи път и по-малко вероятно да доведе до фалшиво положителен резултат.

През 2014 г. авторът на статия в Американско списание по рентгенология отбеляза цитира и норвежко проучване резултатите от което предполагат, че скринингът с томосинтеза е довел до 40% увеличение на откриването на инвазивен рак.

Проучване от 2014 г. оценяващо близо 455 000 сканирания на гърдата, установява, че комбинирането на томосинтеза с мамография води до повишена честота на откриване на рак и намалена необходимост от допълнителни изследвания в сравнение само с мамографията. Тези открития предполагат, че томосинтезата може да осигури по-точни резултати от мамографията и може да улесни откриването на рак в плътна гръдна тъкан.

реклама

Ползи и рискове

Въпреки, че е нова технология и са необходими повече доказателства и все още има нужда от допълнителни проучвания доказателствата показват, че томосинтезата може да:

  • идентифицира тумори, които конвенционалните мамографии не могат да открият
  • намаляване на риска от фалшиво положителен резултат водещ до по-нататъшно тестване
  • откриване на тумори в плътна гръдна тъкан, които 2-D мамографията може да пропусне

Недостатъците на томосинтезата

Интерпретирането на изображенията може да отнеме повече време, по-скъпо е и е по-трудно да се намери наблизо здравно заведение което предлага този вид скрининг. Осигурява по-висока доза радиация от мамографията, въпреки че е в безопасни граници определени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA).

В същото време докато томосинтезата подобрява скрининга за рак на гърдата са необходими допълнителни проучвания за рисковете и ползите.

Други възможности за скрининг

Има други различни начини за скрининг на рак на гърдата. Лекарите често комбинират методи за по-точен резултат. Различните методи включват:

Клиничен преглед на гърдата: Лекарят изследва гърдите.

Ултразвук: Ултразвукът оценява всички маси, които се откриват при мамография или физически преглед.

ЯМР: Лекарите могат да използват ЯМР сканиране, за да диагностицират, да оценят маса след операция или след лъчева терапия. Понякога те могат да го използват за скрининг при пациент изложен на висок риск от рак на гърдата.

Термография: Този тест разкрива температурни промени в кожата, които могат да показват тумор.

Генетичен риск: Този тест може да покаже дали пациентът носи мутация на гена BRCA1 или BRCA2 което може да показва по-висок риск от рак на гърдата. При BRCA генна мутация пациентът може да се нуждае от по-редовен скрининг на гърдата. Лекарят може да препоръча този тест, ако при фамилна анамнеза за рак на гърдата.

Въпреки това жените трябва винаги да са наясно със състоянието на гърдите си и да съобщават за необичайни промени на своя лекар. Засега 2-D мамографията остава златният стандарт за скрининг на рак на гърдата и предлага най-добрия начин за ранно откриване на рак на гърдата.

Редовният скрининг

Перспективите при рак на гърдата са се подобрили значително през последните няколко десетилетия и шансовете за оцеляване са далеч по-високи сега отколкото в миналото. Редовният скрининг прави възможно ранното откриване и ефективното лечение. Скринингът има за цел да открие:

  • отлагания на калций в млечните канали и тъкани
  • бучки или маси
  • асиметрични области
  • плътни зони в една гърда или една област на гърдата
  • нови плътни области, които са се появили след предишна мамография.

В своите насоки за ранно откриване на рак Американският колеж по лекари насърчава жените да започнат да говорят с лекаря си за скрининг от 40-годишна възраст. Също така препоръчват на жените със среден риск от рак на гърдата да правят мамография на всеки 2 години на възраст между 50 и 74 години.

Лекарят ще обясни предимствата и недостатъците на скрининга и ще помогне да се вземе правилното решение според индивидуалните нужди.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се