Нова 3D технология подобрява диагностиката на заболяванията на млечната жлеза

6667
Нова 3D технология подобрява диагностиката на заболяванията на млечната жлеза

Най-новото откритие при образната диагностика на гърдите е цифровата (дигиталната) триизмерна мамография, известна също под името "дигитална томосинтеза на гърдите (DBT). Мамолозите в онкологичния център на ACIBADEM City Clinic вече предлагат и триизмерни мамографски изображения - снимка на всяка гърда от няколко различни ъгъла, направена от рентгенов апарат, който се движи в 30-градусова арка. Резултатът е подробно изображение, с чиято помощ точно се идентифицира местоположението на всеки тумор или микрокалцификация (малки отлагания калций, които често се срещат и обикновено са доброкачествени).

Ракът на гърдата е втората най-честа причина за смърт от раково заболяване при жените, след този на белите дробове. Средно една на всеки осем жени се разболява. Много проучвания са доказали, че ранното откриване на болестта е важно за успешното лечение.

Огромното предимство на триизмерната мамография с томосинтеза, е че с този апарат се намират решание на два големи проблема касаещи конвенционалната мамографска диагностиката - пропуснати туморни формации и фалшиво позитивни данни за рак. Одобрен от FDA в Америка през 2011 г., този 3D образен метод осигурява изображения с много висока разделителна способност, с кратко сканиране подобно на компютърна томография (КТ), и помага на лекарите да оценят трудни за оценка и тълкуване зони в по- плътна млечната жлеза, където има припокриване на тъкани при обикновенната мамография. Допълнителна ценна информация дава и контрастното усилване, което позволява оценка и разграничаване на кръвоснабдяването на нормалната и болестно променена тъкан на млечната жлеза. Известно е , че редовното провеждане на мамография намалява смъртността от ракови заболявания на гърдата при жени на възраст между 40 и 74. Въпреки това, около 30% от случаите на рак на гърдата не са открити при мамография , а 8 до 10 на сто от жените, които се подлагат на скрининг мамография, са извикани за допълнително изследване, когато не е налице рак (при фалшив положителен резултат).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ролята на мамографията е да открива рака на млечната жлеза в ранен стадии, година или две преди да може да нарастне дотолкова, че да бъде опипан като "бучка”. В тази фаза туморът се повлиява по-добре от лечението и се нуждае от по-малка по обем операция.

Днес мамографията е безспорно най-ефикасният метод за профилактично изследване за рак на гърдата.

Какво да очаквам?

Обикновено се правят по две проекции на всяка гърда, която се притиска между две плоскости. При импланти е необходимо провеждане на изследване и в трета проекция.

Цялата процедура трае няколко минути , провежда се от опитен лаборант, подръководството на квалифициран рентгенолог, който ще анализира образите. Писмен резултат ще получите на следващия ден. В определени ситуации лекарят може да поиска допълнително изследване с ултразвук или МРТ.

Подготовка

В деня на изследването преди изследването не ползвайте дезодорант или пудра съдържаща талк


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се