Основни препоръки за профилактика и превенция на рак на маточната шийка!

5975
Основни препоръки за профилактика и превенция на рак на маточната шийка!

Ракът на маточната шийка е второто по честота злокачествено заболяване при жени. В по-слабо развитите страни е много по-разпространено заради ограниченият достъп на жените до скрининговите програми и по-слабата информираност. Ракът на маточната шийка е заболяване, което е с доказана генеза - причинителят е човешки папиломен вирус (HPV, Human Papillomavirus). Голяма част от инфекциите с вируса преминават без да има клининична проява. При по-слаби защитни сили и при персистиране на инфекцията се развиват промени в клетките на маточната шийка, които може да бъдат началото на злокачествен процес. Важни са типовете вируси, с които е настъпила инфекция. Заразяването с високорискови типове вируси има най-голямо значение, особено тип 16 и тип 18, защото те са причинителите на карцинома в над 80% от случаите, тъй като имат висока цервикална онкогенност.

Основните рискови фактори за развитието на рак на маточната шийка са следните:

  • ранни сексуални контакти
  • множество сексуални партньори
  • слаба информираност
  • ограничен достъп до лекарски услуги и до скринингови програми
  • слаби защитни сили

Ракът на маточната шийка е единственото злокачествено заболяване, за което има създаден изключително ефикасен скрининг. Чрез първичната профилактика и скринингът, смъртността от рак на маточната шийка намалява в пъти.
Основните стъпки в превенцията на рака на маточната шийка са следните:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • първична профилактика с ваксина
  • ежегодни цитонамазки
  • течно-базирана цитология
  • HPV- тестове
  • колпоскопия + проби с 3% оцетна киселина

Първичната профилактика се извършва с ваксина на момичета, които все още не са имали сексуални контакти. Добре е това да стане между 9 и 13 годишна възраст.

реклама

Цитонамазката и течно-базираната цитология са изследвания, чрез които се установяват клетъчни промени, ако има такива. Всяка жена задължително трябва да си прави цитонамазка веднъж годишно.

Колпоскопията е неинвазивно изследване, чрез което се оглеждат външните полови органи, стените на влагалището и маточната шийка под лупно увеличение. Ако е необходимо се взема материал за хистологично изследване. За търсене на клетъчен атипизъм се правят проби с оцетна киселина.

Тестовете за HPV са също важни, защото показват дали има инфекция с вируса, с които типове е тя и какъв е рискът от развитие на злокачествено заболяване.

Превенцията и профилактиката са от ключово значение за всяко едно заболяване, в това число и ракът на маточната шийка. Това заболяване може да бъде 100% предотвратено със скрининг, навременна диагноза на евентуални клетъчни промени, адекватно лечение за структурните промени и вирусната инфекция.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се