Ниско- и високорискови човешки папиломни вируси (HPV)! Кои са най-разпространени?

25588
Ниско- и високорискови човешки папиломни вируси (HPV)! Кои са най-разпространени?

Инфекцията с човешки папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) е изключително разпространена и тенденцията е да продължава да се увеличава процентът на заболелите и носителите. До този момент са открити около 150 вида вируси, които са разпределени в 3 големи групи. Наименовани са с цифри според реда на тяхното откриване. Голяма част от тези вируси не причиняват заболявания и са безопасни. Известни са около 40 типа папиломни вируси, които се предават по полов път. Останалите може да причинят единствено и само брадавици по ръцете и краката, които са абсолютно доброкачествени.

Класификация на човешките папиломни вируси! Кои са трите групи HPV?

Папиломните вируси се класифицират според тяхната цервикална онкогенност. Различават се следните групи:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

НИСКОРИСКОВИ: 6, 11, 42, 43, 44, 40, 61, 54, 55, 70, 57, 71, 72, 84, 26
СРЕДНОРИСКОВИ: 53, 73, 81, 82
ВИСОКОРИСКОВИ: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68

Какви болестни промени причинява всяка група папиломни вируси?

реклама

От инфекция с човешки папиломен вирус преболедуват много хора и не е задължително това да има някаква клинична проява. Често при укрепени защитни сили не се развива никакво заболяване и настъпва самоизлекуване.

Нискорисковите вируси причиняват генитални брадавици. От тях най-разпространени са типовете 6 и 11. Те причиняват гениталните брадавици при жени, които се появяват по външните полови органи, входа на влагалището, около ануса. При мъжете рядко се получават брадавици. Те са в повечето случаи носители на вируса.

Високорисковите типове са причина за предраковите изменения по маточната шийка и за цервикалния карцином. Най-разпространени са типове 16 и 18. Установено е, че за да се развие рак на маточната шийка са необходими между 10 и 15 години. В този период бавно започват клетъчните промени докато се появят първите предракови изменения, които все още НЕ означават, че има злокачествено заболявания. Тези промени се наричат дисплазия на маточната шийка. Появява се на границата между цилиндричен и плосък епител (т.е. на границата между клетките които покриват цервикалния канал и тези, които покриват шийката отвън).Тези клетъчни промени могат рано да бъдат установени с редовни профилактични прегледи и ежегодни цитонамазки. При мъжете рядко може да се развие рак на пениса или на ануса.

Среднорисковите вируси причиняват както брадавици, така и клетъчни промени по маточната шийка, но техният онкогеннен потенциал е по-нисък.

Редовните гинекологични прегледи са от ключово значение за профилактиката и превенцията на цервикалния карцином. Цитонамазката може да покаже ранни клетъчни изменения. Навременната диагноза и адекватното лечение може да бъдат животоспасяващи.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се