Ехография, скенер и ядрено-магнитен резонанс! За кои състояния и заболявания е подходящо всяко от тези образни изследвания?

7953
Ехография, скенер и ядрено-магнитен резонанс! За кои състояния и заболявания е подходящо всяко от тези образни изследвания?

Съвременната медицина нямаше да бъде това, което е днес, ако не съществуваха различните образни изследвания. Всяко едно от тях дава възможност в детайли да бъдат огледани различните тъкани и органи и рано да се диагностицират патологичните процеси в тях. Едни от тях използват ултразвукови вълни, други - рентгенови лъчи или специфичните свойства на водородните атоми и в зависимост от това се различават по своите показания, противопоказания и странични ефекти.

В момента най - използваните образни изследвания в медицината са ултразвуковото изследване (ехография), рентгеновите изследвания - конвенционална рентгенография и компютърна томография (скенер) и ядрено-магнитния резонанс. Нека да разгледаме всяко едно от тях поотделно и да изясним за кои структури и при кои състояния е подходящо всяко едно от тях:

Ехография

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Употребата на ултразвука като диагностичен метод в медицината започва скоро след Втората световна война. Постепенно ехографията се развива през годините докато се е стигнало до съвременната ултрасонография, която дава триизмерен образ на тъканите и органите, а чрез Доплер сонографията се получава информация и за кръвотока в тях.

Ехографският метод се основава на ултразвуковите вълни и по - точно на тяхното преминаване през тъканите, като тези от тях, които имат богато съдържание на вода ги пропускат, а по плътните - не. Подходящ е най - вече за изследването на паренхимните органи - черен дроб, панкреас, матка, яйчници, простата, бъбреци и надбъбречни жлези, щитовидна жлеза и сърце. Кухинните органи, като червата например, не могат да се визуализират съвсем точно, но все пак и при тях изследването може да бъде информативно до някаква степен. Едно от главните предимства на ехографията е, че е напълно безвредна и няма никакви противопоказания за нейното използване. Това прави изследването подходящо дори и за бременни жени, бебета и малки деца.

Рентгенови изследвания

Към образните изследвания, които използват рентгенови лъчи спадат конвенционалната рентгенография (рентгеновите снимки) и компютърната томография (скенера). Тези изследвания са неизменна част от съвременната медицина. Рентгеновите снимки дават двуизмерен образ на различни кухини от човешкото тяло - гръден кош, корем, череп и кости, но не са особено подходящи за изследване на меки тъкани, освен ако в тях няма наличие на калцификати, например камъни в пикочните пътища или в жлъчния мехур.

Компютърната томография представя образи на множество срезове от дадена равнина на тялото, например гръдната клетка. Освен костните структури чрез нея се изобразяват добре и някои меки тъкани, като мускули, мастна тъкан, лимфни възли, а когато изследването се проведе с контрастно вещество, се визуализират и съдовете. Не толкова подходяща е за изобразяването на тъканите с богато съдържания на вода, каквито са ставите, връзките и сухожилията. Недостатъка на скенера е облъчването, на което се подлагат пациентите и поради тази причина е неподходящ за бременни жени и малки деца.

Ядрено-магнитен резонанс

Това е едно сравнително ново изследване, което се основава на промяната на посоката на въртене на водородните атоми, когато се поставят във силно магнитно поле. Това е възможно и благодарение на факта, че човешкия организъм е с богато съдържание на вода, а съответно и на водородни атоми. Подобно на скенера и при ядрено-магнитния резонанс се получават образи на срезове, но тук те могат да бъдат във всяка една равнина и са по - информативни. Особено добре се изобразяват, тъканите, които съдържат много вода, а именно - нервната тъкан, ставите, връзките, сухожилията, но не и костните структури.

Подобно на ултразвуковата методика и ЯМР е напълно безвреден и поради тази причина е подходящ дори и за бременни жени и малки деца, но изследването е продължително - между 20 минути и час, в зависимост от изследваната структура.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се