Ето какво се случва, ако не ядем достатъчно сол

10234
Ето какво се случва, ако не ядем достатъчно сол

Милиони по целия свят са с риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт заради високо кръвно налягане. То пък се дължи на прекомерната консумация на сол и солени храни.

Затова всеки диетолог и лекар препоръчва на своите пациенти да намалят солта и да преминат към диета с ниско съдържание на сол. Но според ново проучване това не е съвсем така.

Екип от изследователи от Медицинския факултет на Университета Макмастър установи, че намаляването на приема на сол може дори да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Това са изключително важни констатации за тези, които имат високо кръвно налягане", казва водещият автор на изследването Андрю Менте, изследовател и професор по клинична епидемиология и биостатистика в Училището по медицина Макмастър.

Докато нашите данни подчертават значението на намаляването на високия прием на сол при хора с високо кръвно налягане, то те не доказват и че намаляването на приема на сол води до регулиране на кръвното налягане. Напротив, според учения, ако намалим солта, която консумираме, рискуваме да се сдобием с редица други болежки като например, повишаване на нивата на някои хормони.

Фактите, които учените съобщават, се базират на изследване, публикувано в списание The Lancet. Изследователите анализирали здравните данни на 133 118 участници, 63 559 от които са били диагностицирани с хипертония.

Учените редовно са взимали кръвни проби от участниците в експеримента, събирали са данни за тяхната диета, вредните навици, болести и други фактори, които влияят върху продължителността на живота. Учените сравнили нивата на натрий в организма им, за да установят дали прекомерната употреба на сол води до инфаркти и инсулти.

Изследването категорично установило, че хората, които консумирали по-малко сол, били по-склонни да получат инфаркт или инсулт, от тези, които ядели умерено количество солено.

Профилактични прегледи с отстъпки

Любопитен факт е, че консумацията на сол под 3 грама дневно влияе отрицателно върху сърдечно-съдовата дейност. А участниците, които консумирали по 2 грама сол, по-често са умирали от инфаркти, инсулти и други болести в сравнение с хората, които са се хранили нормално.

Според изследователите много хора не са наясно с това колко точно сол трябва да консумират всеки ден. Една чаена лъжичка готварска сол съдържа около 2,325 милиграма натрий.

реклама

А според здравните норми на ден трябва да се яде не повече от 4 грама сол, което е около 2 чаени лъжички.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

PSA - туморен маркер на простата, от МЛ "Д-р Тошкина" гр. Бургас само за 12 лв.
-40%
20,00 лв.
12,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се