Формата на тялото ни може да подскаже към какви заболявания сме предразположени!

3562
Формата на тялото ни може да подскаже към какви заболявания сме предразположени!

Рядко се срещат хора, които нехаят за формата на тялото си. Почти всички се интересуваме от начина по който то изглежда и се грижим за него. Освен за външния ни вид и дрехите, които обличаме, формата на тялото е изключително важна и за нашето здраве. Проучванията са доказали, че различните типове форми показват предразположение към развитие на определени заболявания. Знаейки какви са те, ние можем чрез подходяща диета и физически упражнения да намалим значително вероятността за възникването им.

Един от начините да се отдиференцират различните типове телосложение е според съотношението между размера на талията и размера на ханша. Счита се, че отношение по - голямо от 0,85 при жени и 0,9 при мъже показва затлъстяване. Друг показател, който е от значение е индекса на телесна маса - отношение между теглото в килограми и ръста в метри на квадрат. Индекс над 25 % показва наднормено тегло, а над 30 % - затлъстяване.

Форма тип ябълка

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При този тип затлъстяване се натрупва мастна тъкан в корема и по - точно около вътрешните органи, това е така нареченото висцерално затлъстяване. Известно е още като "бирено коремче” и е най - неблагоприятния тип затлъстяване. Доказано е, че при него значително се увеличава риска от развитие на хипертония, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и някои онкологични заболявания като рак на дебелото черво и на гърдата. Добрата новина е, че хората с този тип затлъстяване се повлияват добре от физически тренировки и хранителен режим. Плуването, колоезденето, бягането и вдигането на тежести са много подходящи. Относно диетата би трябвало да се увеличат протеините и фибрите за сметка на въглехидратите и мазнините.

Форма тип круша

Този тип натрупване на мазнини, за разлика от горния, който е по - характерен за мъжете, се среща повече при жени. При него те се натрупват основно по ханша и бедрата. Обиколката на ханша е значително по - голяма от тази на талията. Тази структура е много по - благоприятна, тъй като при нея мазнините се натрупват в подкожието, а не около вътрешните органи и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет не е увеличен. За сметка на това поради по - голямото натоварване на таза е по - голяма и вероятността за развитие на остеоартрит и остеопороза. Другата неприятна страна е, че това трупане на мазнини се премахва доста по - трудно и изисква по - усилени и продължителни тренировки с наблягане на спортове, които натоварват предимно долните крайници, например бягане. Препоръчва се ограничаване на мазнините за сметка на протеините.

Форма тип обърнат триъгълник

При хората с този тип форма на тялото раменния пояс има по - големи размери от ханша. Те изглеждат атлетични, много известни модели имат тази структура на тялото. За тях е характерно, че трудно качват килограми и трупат мазнини и лесно им се отдава качването на мускулна маса. Не са предразположени към сърдечносъдови заболявания и диабет, метаболизма им е бърз, но риска от развитие на остеопороза е по - висок. За тях се препоръчва да наблегнат върху физическите упражнения, които натоварват предимно бедрата и седалището, например клекове и бягане, а относно диетата е добре да приемат повече протеини под формата на пилешко и риба.

Правоъгълна форма на тялото

Обиколката на раменния пояс и ханша са сравнително еднакви. Тези хора също изглеждат атлетични, трудно качват килограми, а когато ги качат успяват да се отърват от тях без особени усилия с подходяща диета и двигателен режим. Подходящи са силовите упражнения, но дамите не би трябвало да притесняват, че ще придобият мъжки форми като ги правят, дори напротив тези упражнения биха оформили красиви извивки.

Независимо от типа форма на тялото, който имате, за да изглеждате и да се чувствате добре най - малкото, което може да направите е да подбирате храната си - избягвайте рафинираната захар и транснаситените мазнини, наблегнете на плодовете, зеленчуците, фибрите и не забравяйте физическата активност под формата на различни упражнения или спорт поне в няколко дни от седмицата!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Витамин В12, за 14 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"

Витамин В12, за 14 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"

Важи за: Бургас, Айтос, Слънчев бряг

115 закупени
-30%
20,00 лв.
14,00 лв.
Пакет от изследвания за диабет за 19.50 лв., от МДЛ  "Мед-Диа"

Пакет от изследвания за диабет за 19.50 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

48 закупени
-36%
30,50 лв.
19,50 лв.
Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Търговище

3786 закупени
-27%
32,00 лв.
23,50 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се