Фотографска памет: запомняте ли всичко, което виждате?

4476
Фотографска памет: запомняте ли всичко, което виждате?

За повечето от нас, спомените са непрекъснато променящо се нещо. Можете ли да си спомните нeщо от преди, да речем, 7 години? Зигмунд Фройд нарича нашата неспособност да си припомним спомени от младостта детска амнезия. Това твърди и проучване от миналата година - че тези избледняват между 3-тата и 7-мата година, като само най-ярките спомени, белязани от времето, датите и местата свърани с тях, остават.

Добрата памет е свързана и с концентрацията и възрастта. Когато попаднете на някой с фотографска памет, това е по- скоро аномалия. Например, ето коментар в Quora на потребител, спомнящ си случай, при който той е на по-малко от една година: Аз мога да си се спомня като бебе - само на няколко месеца - как ме къпят в кухненската мивка след вечеря. Спомням си звуците (но не и значението) на разговора, детайлите на стаята и как съм проумял неща, които сякаш нямат смисъл за дете на тази възраст, но би било напълно разумно да са присъщи на някой по-възрастен. Друг коментатор с фотографска памет, твърди, че е в състояние да си припомни всичко, което е чел, от навигационни указания до бележките в училище.

Този вид памет е реална, но не е ясно до каква степен наистина функционира. Всеки коментатор на Quora споменава, че не може мигновено да си припомни такива спомени. Това попада в съответствие с други изследователски открития, според които хората с такава памет трябва да реконструират спомените си. Но, както всички знаем, мозъците ни функционират така, че постоянно да изменят фактите от миналото. Така че, някои аспекти от цялата картина могат да бъдат нагодени към очакванията на даденото лице.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се