Фрактура на стъпалото - какво трябва да знаем

1767
Фрактура на стъпалото - какво трябва да знаем

Счупване на стъпалото или фрактурата на стъпалото може да засегне всяка от 26-те различни кости във всеки крак. Тъй като тези кости на краката са малки могат лесно да бъдат повредени от спортни наранявания, падания и злополуки или да бъдат подложени на повтарящи се сили и натиск от дейности с тежести.

Всички фрактури на стъпалото дори и малки изискват посещение при лекар за правилна диагноза и лечение.

Причини за фрактура на стъпалото

реклама

Фрактурата на стъпалото най - често се причинява от директно нараняване или травма на стъпалото което може да бъде резултат от:

 • Силно въздействащи дейности включващи бягане и скачане
 • ПТП с моторни превозни средства
 • Падане
 • Травма с тъпа сила

Освен това стрес фрактурите в костите на краката могат да се развият от повтарящ се стрес и прекомерна употреба при продължително ходене, бягане и упражнения без подходяща почивка или поддържащи обувки.

Рисковите фактори които увеличават вероятността от фрактура на стъпалото:

 • Дейности с високо въздействие
 • Неподдържащи обувки
 • Недостиг или дефицит на витамин D
 • Променено подреждане на стъпалото и глезена включително плоски стъпала (pes planus) или много високи сводове (pes cavus)

Симптоми

Фрактурата на стъпалото може да причини промени във външния вид на крака както и проблеми с движението. Симптомите са:

 • Болка която може да се появи внезапно или да се развие постепенно
 • Трудно понасяне на тежестта върху крака
 • Подуване на глезена, стъпалото или пръстите на краката
 • Синини и обезцветяване на краката
 • Ограничен обхват на движение и подвижност на ставите на пръстите на краката, стъпалото и глезена
 • Променен модел на походка
 • Лош баланс

Кога да посетите лекар

Фрактурата на стъпалото изисква незабавна медицинска помощ. Ако сте участвали в автомобилна катастрофа, падане или нараняване при удар и сте развили болка в стъпалото и затруднено носене на тежестта на крака си веднага след това насрочете среща лекар възможно най - скоро.

Потърсете медицинска помощ, ако изпитвате продължителна болка в краката която не се е подобрила в продължение на един месец. Лекарят ще прецени дали стрес фрактура или друго състояние като плантарен фасциит може да се е развило с течение на времето от повтарящо се натоварване на крака.

Диагностика

Рентгеновата снимка е най - често срещаният диагностичен тест използван за диагностициране на фрактура на стъпалото. Определя се дали е необходима рентгенова снимка въз основа на симптомите след нараняване.

Съгласно тези правила е необходима рентгенова снимка на стъпалото, ако:

 • Пациентът има болка в областта на средната част на стъпалото
 • Проявява изнеженост на костите върху потенциални места за фрактури като основата на петата, метатарзална или ладиевидната кост на средната част на стъпалото
 • Показва невъзможност за понасяне на тежест за четири стъпки на засегнатия крак веднага след нараняване и в спешното отделение или лекарския кабинет

Ако горните симптоми не са налице рентгенови лъчи не са необходими тъй като вероятно не е фрактура на стъпалото.

реклама

Понякога се извършва ЯМР, за да се прецени стрес фрактура която може да бъде трудна за откриване на конвенционална рентгенова снимка. ЯМР може да изобрази костен оток който може да се развие преди да се развие пълна стресова фрактура.

Фрактурите на стъпалото най - често се отнасят до фрактури на метатарзалните или тарзалните кости, две групи кости в стъпалото разположени между пръстите на краката и петата. Най - честите фрактури на стъпалото:

 • Първа метатарзална фрактура на големия пръст на крака
 • Метатарзални фрактури на останалите четири пръста на крака
 • Фрактура на Джоунс (фрактура на проксимална пета метатарзална кост)
 • Фрактури на тарзална кост, най - често стрес фрактури на навикуларната кост (една от седемте кости на стъпалото с формата на лодка разположена точно над свода на стъпалото)

Метатарзалните фрактури съставляват 35% от всички фрактури на стъпалото. Най - често се появяват в петата метатарзална кост. Около 80% от метатарзалните фрактури зарастват добре при консервативно лечение.

Други фрактури които включват костите на краката включват:

 • Счупвания на пръстите на крака
 • Фрактури на петата

Фрактурите на пръстите на крака са най - често срещаният тип фрактура на стъпалото.

Лечение

Лечението ще варира в зависимост от вида на фрактурата, но обикновено включва носенето на някакъв вид защитен гипс, ботуши или поддържащи обувки за защита на стъпалото докато фрактурата заздравява.

По време на възстановяването си ще увеличите тежстта която можете да понесете на крака си колкото е поносимо. Може също да бъдете насочени към физиотерапия, за да подобрите подвижността, силата и баланса на краката и глезените. Добавянето на витамин D може също да се препоръча, за да се подобри способността на костите да се лекуват.

Метатарзална фрактура

Метатарзалните фрактури обикновено се лекуват с шина или гипс като се избягва натоварването на засегнатия крак в продължение на поне четири до шест седмици. Когато шината или гипсът бъдат премахнати ще бъде предоставена обувка за ходене за четири до шест седмици, за да се ограничи натиска върху крака докато продължава да заздравява.

Фрактура на Джоунс

Фрактурата на Джоунс обикновено изисква по - дълъг период от време в гипс като се избягва натоварването в продължение на шест до осем седмици. Може да се наложи операция за фрактура на Джоунс за спортисти и активни хора, за да се насърчи заздравяването и връщането към спорта и физическата активност.

Навикуларна фрактура

Навикуларната фрактура се лекува или със защитна шина или гипс и избягване на тежестта в продължение на шест до осем седмици. Ако фрактурата е тежка или не заздравее може да се наложи операция за поставяне на метален винт за фиксиране на костта на място последвано от безтегловно натоварване през първите шест седмици след операцията.

Фрактура на пръста на крака

Счупванията на пръстите на крака обикновено изискват най - малко лечение като се започне с поставяне на пръстите един към друг, за да се шинира счупения пръст докато носите обувки с твърда подметка в продължение на четири до шест седмици. Ако големият пръст е счупен може да се наложи да носите обувки за ходене в продължение на две до три седмици преди да преминете към носене на обувки с твърда подметка за още три до четири седмици.

Възстановяване

Повечето фрактури на стъпалото изискват период от време да не се упражнява натиск и да се прилага тегло при който ще трябва да не стоите на нараненото стъпало, за да му се даде достатъчно време да заздравее. През това време ще носите специализирана обувка или гипс, за да предпазите крака си и ще използвате проходилка или патерици, за да помогнат да се придвижвате. След първите седмици на възстановяване лекарят ще Ви разреши постепенно да увеличавате теглото и да изграждате силата и мобилността си.

Обикновено отнема шест до осем седмици, за да зарастнат костите, но този срок може да бъде по - дълъг в зависимост от тежестта на фрактурата. По време на този начален етап на възстановяване няма да Ви бъде позволено да поставяте тежест върху крака и ще трябва да използвате проходилка или патерици, за да позволите на фрактурата на стъпалото да заздравее.

След първоначалния период без тежест постепенно ще увеличите тежестта която можете да поставите на крака си и може да се наложи да носите специализирани ботуши или обувки. Може да отнеме до шест месеца докато някои видове фрактури на стъпалото заздравеят достатъчно, за да поддържат изискванията за прилагане на тежест и активност за по - активни и атлетични хора.

По време на възстановяването повдигането на крака и прилагането на лед може да помогне за намаляване на болката, подуването и възпалението.

Болкоуспокояващи лекарства които се продават без рецепта или са предписани от лекаря също могат да се използват за справяне с болката особено в първите седмици след нараняване и/или операция.

Превенция

Докато много фрактури на стъпалото се получават от нараняване което може да бъде непредсказуемо има определени мерки които могат да бъдат взети, за да подпомогнат укрепването на краката ви. Превантивните мерки за избягване на фрактури на стъпалото включват:

 • Носене на поддържащи обувки като спортни маратонки с подходяща опора на свода
 • Редовна смяна на спортните обувки (на всеки шест до 12 месеца) в зависимост от честотата на физическата активност
 • Увеличаване на интензивността и продължителността на упражненията и физическата активност постепенно с течение на времето
 • Включване на адекватна почивка между упражненията и тренировките
 • Прием на витамин D

Потърсете медицинска помощ навреме и рано, ако започнете да развивате болка в краката.

Други фактори като променено подравняване на стъпалото и глезена, лоши обувки и недостатъчност или дефицит на витамин D също могат да увеличат риска от развитие на фрактура на стъпалото.

Пазенето на крака с фрактурата на стъпалото е от решаващо значение, за да му позволите да заздравее правилно. Стоенето и ходенето на този крак ще доведе до повишен стрес на мястото на фрактурата което ще забави и потенциално дори ще предотврати зарастването на фрактурата.

През първите седмици на възстановяване е важно да следвате указанията на лекаря като избягвате дейности с тежести и използвате специализирани предпазни обувки, за да поддържате крака си докато заздравява.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

Свързани услуги

Ортопед! Д-р Денис Палов - Онлайн консултация
-15%
47,00 лв.
40,00 лв.
ЯМР на зона по избор от ЯМР ТИДИЕМ в МЦ Доверие
-18%
300,00 лв.
245,00 лв.
реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се