Годишният тазов преглед - важен за всяка жена

317
Годишният тазов преглед - важен за всяка жена

Тазовият преглед е визуален и физически преглед на репродуктивните органи на жената. По време на прегледа лекарят инспектира вагината, шийката на матката, фалопиевите тръби, вулвата (външни полови органи у жената), яйчниците и матката. Лекарите рутинно извършват тазови прегледи в кабинета си.

Кога трябва да се направи тазов преглед

Няма конкретни насоки за това колко често една жена трябва да прави преглед на таза, но често се препоръчва да се прави веднъж годишно. В зависимост от медицинската история лекарят може да предложи да се прави по - често. Жените трябва да направят първия си тазов преглед на 21-годишна възраст освен, ако други здравословни проблеми не го налагат по - рано. Често първият тазов преглед е когато млада жена отива да търси контрол на раждаемостта.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Жените на възраст над 21 години трябва да получават редовни тазови прегледи подобно на общите прегледи. Въпреки това специалните причини за провеждане на тазов преглед включват:

  • необичайно вагинално кървене или секрет
  • фамилна анамнеза за рак
  • рак на яйчниците, кисти, полово предавани болести и други гинекологични проблеми

Подготовка за тазов преглед

Ако никога преди не сте правили тазов преглед уведомете лекаря когато си уговорите час. Насрочете тазовия преглед за дата когато няма да имате менструация. Въпреки това, ако имате проблем с менструацията за които се притеснявате лекарят може да предложи преглед по време на менструацията.

Избягвайте вагинален полов акт, тампони и вагинален душ най - малко 24 часа преди тазовия преглед.

По време на тазовия преглед

В прегледа може да бъде включен преглед на гърдите в който случай ще бъдете помолени да премахнете сутиена. Ще легнете на масата за преглед с разтворени крака и стъпала на подложки за крака наречени стремена.

Визуален преглед

Лекарят визуално ще инспектира вагината и вулвата. Може да търси зачервяване, дразнене, секрет, кисти или нещо което показва болест предавана по полов път като рани.

Преглед със спекулум

След физическия преглед лекарят ще постави инструмент спекулум във влагалището. Спекулумът е от неръждаема стомана или пластмасов. Жените трябва да дишат дълбоко и да се опитат да отпуснат вагиналните, ректалните и коремните мускули по време на поставянето.

реклама

Цитонамазка

Лекарят може да мине по шийката на матката преди да премахне спекулума, с инструмент като малка шпатула. Шпатулата събира клетки за по - късно изследване. Тази процедура е известна като цитонамазка. Гледайки клетките лекарят може да диагностицира състояния като рак и болести предавани по полов път.

Бимануална палпация

Лекарят също ще инспектира ръчно вътрешните репродуктивни и полови органи. За да направи това ще сложи смазани ръкавици и ще вкара два пръста във влагалището докато използва другата ръка, за да усети корема. Този ръчен преглед търси нередности в матката или яйчниците.

По време на тази процедура Вашият лекар ще може да определи размера на матката. Може да провери за бременност както и всякакви аномалии на фалопиевите тръби.

ректовагинална палпацияПрочети още на: Тазово изследване - веднъж годишно за поддържане на репродуктивно здраве | Puls.bg - https://www.puls.bg/zhensko-zdrave-c-68/tazovo-izsledvane-vednzh-godishno-za-poddrzhane-na-reproduktivno-zdrave-n-34952____Ректовагинална палпация

Накрая лекарят може да извърши ректален преглед. За този преглед лекарят вкарва пръстите си едновременно в ректума и вагината, за да провери за аномалии в тъканта между двата органа.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АГ ПРЕГЛЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

След прегледа

Вашият лекар ще може да Ви каже веднага, ако са открити някакви аномалии. Въпреки това резултатите от цитонамазката може да отнеме няколко дни, а лекарят може да предпише лекарства или да назначи последващо посещение.

Предимства на тазовия преглед

Тазовите прегледи са от съществено значение за определяне на сексуалното и репродуктивното здраве на жената. Те могат също да открият животозастрашаващи състояния като рак или инфекции.

Тазовите прегледи са рутинни, но може да имате известен дискомфорт по време на процедурата и зацапване след това.

Много жени намират тазовите прегледи за физически и психически дискомфортни. Лекарите се опитват да ги направят възможно най - безболезнени и предлагат успокоение и обратна връзка по време на процеса. Може да Ви бъде полезно да подготвите набор от въпроси които имате за лекаря.

Изследванията показват, че някои групи жени са по - склонни да изпитват физически и емоционален дискомфорт по време на тазов преглед. Това включва юноши, малцинства, жени с увреждания и жени които са били подложени на сексуално посегателство.

Лекарите полагат специални грижи по време на тазовите прегледи като използват смазване по време на поставяне на инструмент и ще разяснят на жените за процеса преди да започнат. Ако се чувствате неудобно и дискомфортно в който и да е момент по време на прегледа не забравяйте да споделите на лекаря.

Ако една жена е по - млада от 21 години и не изпитва необичайни симптоми, но е сексуално активна трябва ли да си направи тазов преглед?

Рутинните тазови прегледи са важна процедура която всички жени трябва да правят редовно. Жена която е по - млада от 21 години трябва да започне да прави прегледи на таза поне веднъж годишно след като е сексуално активна. Може да обсъди с гинеколога си безопасното сексуално поведение, възможностите за контрол на раждаемостта и риска от заразяване с полово предавани инфекции.

Ако една жена е по - възрастна от 21 години, но не е сексуално активна колко често трябва да посещава гинеколог?

Дори ако една жена е на възраст над 21 години и не е сексуално активна тя все пак трябва да посещава гинеколога си годишно.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се