Горещият сешоар е враг N1 на хубавата коса

4442
Горещият сешоар е враг N1 на хубавата коса

Косата е образувана от мъртви клетки, но точно тя е един от "елементите", които определят в най-голяма степен нашата индивидуалност. А когато ни сполетят проблеми като косопад, загуба на блясък или омазняване, това удря директно върху самочувствието ни. Затова е важно да знаем причините за проблемите с косата и какви са начините тя да се поддържа в отлична форма.

Факторите, заради които косата губи блясък, става чуплива и започва да пада, са много. През лятото например влиянието на околната среда е много силно. Интензивното ултравиолетово лъчение, хлорът в басейните и солената вода в морето директно увреждат косъма. Но дори и да не сте на почивка, има няколко всекидневни процедури, които може до доведат до сериозни проблеми с прическата. Интензивното ресане или топиране на косата, както и връзването й на едно и също място са враг на здравия косъм. Не трябва да се прекалява и с боядисването, изрусяването, къдренето и прекалено честото миене. Сушенето е добре да става или с леко попиване с кърпа, или с най-хладката въздушна струя на сешоара.

За да се радваме на хубава коса по-дълго време експертите препоръчват няколко предпазни мерки, които не костват много усилия, но дават отличен резултат:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Пазете косата от слънцето. Много често изтощената и увредена коса се дължи на ултравиолетовото лъчение. Затова носете шапка - независимо дали с козирка или широка периферия. Може да сложите и кърпа за глава, тя също е напълно достатъчна.

реклама

Изплаквайте косата си. Независимо дали излизате от басейна или от морето, изплаквайте косата си със сладка вода, за да я почистите от солните кристали и от химикалите. Най-добре е да забравите за сешоара, а я сушете като попивате водата от нея с кърпа, но без да я търкате.

Използвайте козметика за коса. Купувайте меки, съобразени с вашия тип коса шампоани, които не съдържат оцветители. Слагайте и балсам за коса, тъй като той овлажнява и регенерира косъма. Нанасяйте маска за коса - тя съдържа минерали, аминокиселини, витамини и феноли и реструктурира косъма в дълбочина.

Не забравяйте домашната козметика. Предимствата на домашните маски за коса са, че могат да бъдат съобразени с индивидуалните нужди, не съдържат излишни химикали и комбинират няколко действия - хидратация, подхранване, заздравяване на косъма, антисептично действие и стимулиране растежа на косата. В натуралната козметика най-популярни са маските с мед и мляко, с алое вера, зехтин и жълтък, ягоди, лимон, ябълков оцет, банан... Важно е да се нанасят веднага след приготвянето им с масажни движения или с помощта на четка.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се