Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - при рак на простатата

90
Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) - при рак на простатата

3D Ядрено - магнитен резонанс картирането (изобразяване) на простатата е нова процедура която предлага редица подобрения в сравнение с традиционната биопсия чрез трансректален ултразвук за пациенти които имат рак на простатата. Биопсиите ръководени от трансректален  ултразвук  са основният начин за диагностициране на злокачествено заболяване на простатата през последните 20 години, но тази процедура е инвазивна и не е много прецизна.

Винаги съществува риск ултразвукът да пропусне по - малки тумори тъй като меките тъкани се показват с ниска разделителна способност на сканирането. В допълнение подходът използван от ултразвука ще се насочи към периферните изгледи на простатната жлеза и това означава, че те могат да пропуснат 30-40 процента от рака. Съществуват и някои рискове свързани с броя на иглите използвани за този тип сканиране. Колкото повече игли се използват толкова по - точно е сканирането, но и толкова по - голям е рискът от инфекция и сексуални или странични ефекти с  уринирането.

Предимства на 3D  ЯМР сканирането

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

3D ЯМР сканирането на простатата използва многопараметричен ЯМР. Не е необходимо да се използва ендоректална намотка за сканирането за разлика от по - старите версии на технологията за ЯМР, а сканирането е с много по - висока разделителна способност от ултразвука.}

Процедурата е неинвазивна и дава възможност за подробен анализ на цялата простатна жлеза. Това означава, че лекарите могат да получат ясна представа за това колко тумора има пациентът и колко агресивен е ракът потенциално елиминирайки необходимостта от биопсия.

Тъй като 3D ЯМР сканирането е в състояние да идентифицира по - малки тумори това означава, че пациентът получава по - точна диагноза. Освен това може да получите по - добро лечение, ако имате нужда от биопсия тъй като биопсията може да бъде фокусирана от ЯМР с висока разделителна способност.

Биопсията ще бъде насочена точно към правилната тъкан така, че е по - малко инвазивна и няма да се вземат проби от здрава тъкан. Страничните ефекти са по - редки, а рискът от инфекции е намален. ЯМР биопсията ще се насочи само към тъканта която е много вероятно да съдържа рак.

За съжаление ракът на простатата не може да бъде диагностициран само с   ЯМР. ЯМР може да даде представа за кръвния поток, плътността на тъканите и друга информация които са индикатори за риск от рак. Има определени характеристики на раковите тъкани които могат да се използват, за да дадат на лекарите представа дали дадена тъкан може да е ракова, но тъканта трябва да бъде изследвана по - внимателно, за да се определи дали е ракова или не с по-голяма точност.

Биопсиите ръководени от ЯМР помагат да се гарантира, че лечението което се получавате съответства на тежестта на състоянието и спестява от потенциални инфекции и дълготрайни странични ефекти. Намалява риска от пропускане на по - малки   ракови   зони които са с нисък риск, но могат да се разпространят, ако клетките са агресивни.

3D ЯМР е една от най - новите технологии и можете да получите лечение което точно дава бързи резултати с минимално въздействие върху комфорта на пациента.

Ако сте изложени на риск от рак на простатата или сте били насочени за диагностика 3D ЯМР може да е най- подходящият вариант за Вас.

https://foxvalleyimaging.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

ЯМР на 2 зони по избор УМБАЛ Света Марина гр. Плевен!
-16%
550,00 лв.
460,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се