Имунологът проф. Томас Камрад - Имунитетът срещу коронавируса е краткотраен

904
Имунологът проф. Томас Камрад - Имунитетът срещу коронавируса е краткотраен

Професор Томас Камрад, президент на Германското дружество по имунология и директор на Института по имунология към Университетската болница Йена в интервю пред Дойче Веле (Deutsche Welle).

DW: Проф. Камрад, с оглед на бързо нарастващия брой инфекции в Европа въпросът за имунитета срещу коронавируса в момента се задава отново често. Ново проучване на Изследователския университет Imperial College London намалява надеждите ни за естествен имунитет. Съответно броят на населението развило имунитет след преживяване на болестта COVID-19 намалява. Какво ни казват резултатите от проучването?

Проф. Томас Камрад: Това много голямо проучване потвърждава това което на различни етапи и по-малки проучвания вече са открили, а именно, че отговорът на антителата срещу SARS-CoV-2 е ограничен, така че при някои пациенти не се откриват антитела няколко месеца след инфекцията.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

DW: Съществуват обаче и различни резултати. Някои изследвания говорят за имунитет, който продължава поне пет месеца, докато други говорят само за около два месеца и половина. Как възникват такива различни заключения?

Проф. Томас Камрад: Двата месеца имунитет със сигурност са долният край на диапазона и това не засяга всички заразени хора, а само някои. Изследователският консенсус е, че хората не са имали почти никакви симптоми на COVID-19 имат по-кратък живот на антителата отколкото хората с тежки симптоми.

В проведено изследване установихме това. Антителата вече не се откриват при хора които са имали лек ход или не са знаели нищо за тяхното заболяване.Все още обаче е твърде рано да се правят някакви далечни изявления относно имунитета. Като нов вирус това означава, че днес не знаем колко пациенти все още ще имат антитела след две години.

DW: Въз основа на текущото състояние на изследванията може ли да се каже колко дълго сме имунизирани срещу коронавирус след инфекция?

Проф. Томас Камрад: Има само няколко души при които антителата вече не се откриват след два или три месеца. За повечето хора това е по-дълъг период от време.

DW: Колко голям е рискът от заразяване отново с вируса след възстановяване от COVID-19?

Проф. Томас Камрад: Има някои документирани случаи, че може да се случи. В тези случаи беше ясно показано, че вирусните щамове са различни и че има две различни инфекции. Но засега това са единични случаи.

DW: Какъв е рискът вирусът да мутира и по този начин да се загуби придобития имунитет?

Проф. Томас Камрад: Ниска. Мутацията не е изключена по същество. Коронавирусите не мутират особено често. Ето защо бих приел риска за съществуващ имунитет да бъде нарушен от мутации в коронавируса като много нисък. По-скоро проблемът е, че изграденият имунитет срещу новия коронавирус е относително краткотраен и изчезва сам по себе си.

DW: В началото на пандемията някои експерти разчитаха на стадния имунитет. Междувременно тази концепция провали ли се?

Проф. Томас Камрад: Щеше да се провали само, ако някога беше разумно. За мен стадният имунитет без ваксинация е остаряла концепция. Просто изчакването докато толкова много хора се заразят, че обществото е защитено не може да работи в този случай, също и защото имунитетът срещу този вирус очевидно е краткотраен. Единственият разумен път към стадния имунитет би бил безопасното и ефективно ваксиниране, което осигурява дълготрайна защита.

DW: Какво означава това знание за сегашната ситуация при която броят на инфекциите се увеличава бързо на много места докато сме в очакване на ваксината?

Проф. Томас Камрад: Това означава, че трябва да се приспособим към факта, че вирусът остава засега. И че трябва постоянно да се придържаме към мерките, които познаваме__: хигиена, дистанция, маски.__ Това са най-добрите предпазни мерки налични засега докато незапочне прилагане на ефективна ваксина. Дори след одобряване на първите ваксини ще мине много време преди те да бъдат налични в голям брой. Дотогава трябва да живеем с вируса.

https://www.dw.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се