Искаш дете със силна воля? Виж 10 съвета за отглеждане

5259
Искаш дете със силна воля? Виж 10 съвета за отглеждане

Да имате своенравно дете не е лесна задача. Но идваме на помощ с 10 малки, но безценни съвета.

1. Избягвайте борбата за власт с помощта на рутинни процедури и правила.

Колкото повече правила създавате, толкова повече провокирате детето си да не ги спазва. Намерете подход към правилата, с който то само ще се съгласява, и му покажете че не са само за него, а и за вас самите.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

2. Не забравяйте, че децата със силна воля са експериментатори.

Това означава, че те трябва да се убедят лично дали печката е гореща. Така че, ако се притеснявате от сериозно нараняване, знайте, че обучението посредством опита е по-ефективно от контрола.

3. Вашето дете иска да успява повече от всичко друго.

Оставяйте го да поема отговорност за колкото се може повече от собствените си действия. Децата, които се чувстват по-независими и отговарят за себе си, ще имат по-малко нужда да бъдат в опозиция. Да не говорим, че стават отговорни от рано.

4. Дайте им възможност за избор.

Ако давате заповеди, те се настройват срещу вас. Ако се предложи избор, детето се чувства като господар на собствената си съдба. Разбира се, предлагайте само избори, с които сте съгласни и не позволявайте да изпаднете в немилост от дадената власт.

5. Дайте им власт над собственото им тяло.

Чувам, че не искаш да носиш якето си днес. Мисля, че е студено и аз съм категорично облеченa с яке. Разбира се, ти може да не слагаш твоето. Но се страхувам, че ще бъде студено, а аз няма да искам да се върна до вкъщи, за да донеса твоето. Какво ще кажеш да сложиш якето си в раницата си и ако промениш решението си да го сложиш по-късно? За всеки случай може да се погрижите за това имунната система на децата ви да бъде силна с различни имуностимулатори и витамини за деца.

6. Не го карайте да ви се противопоставя.

Силата винаги създава избутване назад - с хора от всички възрасти. Ако сте приели по-силната позиция, лесно можете да провокирате детето си да заеме обратната позиция против вас, само за да се защити. Просто спрете, поемете си дъх и да си напомнете, че спечелването на битката с детето винаги води до загубата на това, което е най-важното: връзката. Приоритизирайте.

7. Слушайте.

Логично е вие, като възрастни, да мислите, че си знаете най-добре. Но силната воля на вашите деца отчасти е резултат от това, което е той, от личността в него. То има гледна точка, която го кара да иска да държи здраво на позицията си и да се опитва да защити нещо, което му се струва важно. Само чрез спокойно слушане ще можете да се разбере какво го кара да ви се противопоставя. И без осъждане.

8. Погледнете от неговата гледна точка.

Например, то може да е ядосано поради някаква си негова причина. За вас то е просто упорито. За него е нормално да се разстрои и ви намира за лицемерна, защото не е позволено да не спази обещанията си към вас, но се оказва, че това не важи за вас. Как да изчистите това? Извинете се и се опитайте да го уверите, че много сте се опитали да спазите това обещание. Отнасяйте се с него така, както бихте искали детето ви да се държи с вас. Винаги може да потърсите съвет и от професионален детски психолог!

9. Дисциплина чрез връзката, никога чрез наказание.

Децата не се възпитават в среда на побой. Подобно на всички нас, когато адреналинът се повиши, ученето се изключва. Колкото повече се борите с детето си и го наказвате, толкова повече ще подкопаете желанието му да ви угажда. Ако то е разстроено, помогнете му да изрази своята болка, страх или разочарование, така че те да се изпарят. След това то ще бъде готово да ви изслуша, намирайки във ваше лице приятел.

10. Предложете му уважение и съпричастност.

Повечето деца със силна воля се борят за уважение. Ако му го предложите, на него няма да му се наложи да се бори и да защитава позицията си. И, както и при нас, това помага много, ако то се чувства разбрано. Ако видите неговата гледна точка и мислите, че тя не е правилната, подходете със съпричастност, разбиране и уважение. И му обяснете и другата гледна точка.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се