Първият учебен ден - съвети за родители

5990
Първият учебен ден - съвети за родители

За хиляди деца тази година ще бъде първият учебен ден. Без значение дали ще бъде в детската градина или в училище, за детето това си остава много важен и вълнуващ момент.
Разбира се, това не е само един голям ден за самите деца, но и за родителите, защото в много случаи това ще бъде първият път, в който те ще поверят грижата за съкровището им на някой друг, което понякога не е лесно за един родител.

Те трябва да мислят за всичко, от задължителните лабораторни изследвания за прием в детска градина или ясла, до облеклото, обувките, учебниците, раницата и хилядите дребни неща, които изскачат всеки ден и за които остава все по-малко време.

Ето и някои съвети за родители, които изпращат децата си за първи път на училище.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 1. Управлявайте вашите собствени емоции - нека бъдем честни - голяма част от нервите за този първи ден са за мама и тати, особено ако и на вас ви е за първи път. Това, което не искате да направите, е да предадете вашата тревожност на детето си. Това наистина не е тежест, която трябва да се добави в раницата на днешните деца.
 2. Слушайте повече, отколкото да говорите - дори и най-уверените малчугани се чувстват притеснени, когато попаднат в непозната ситуация. Ето защо може да провокирате въпроси, с които да подготвите детето си за големия ден. Например :Чудя се какви ли ще са (децата, класната стая, учителят и т.н.] в твоето училище. Какво мислиш?
 3. Насърчавайте детето си да иска помощ - новите ситуации губят голяма част от страховитостта си, когато намерите съюзник, на когото можете да се доверите, за да ви помогне и да отговори на въпросите ви. Някои деца вече са имали достатъчно опит в нови ситуации, или имат достатъчно увереност и темперамент, за да превърнат учителят в надежден помощник, но има и деца, които имат нужда да го чуят отново от вас.
 4. Изградете доверие с книги - прочетете истории за училище или други сходни приключения заедно. Позовавайки се на смелостта на любимите герой то може да бъде по уверено в непозната ситуация.
 5. Направете генерална репетиция - може да влезете в ролята на учител и да изиграете първия учебен ден, за да не бъде то напълно неподготвено. Също така може да изиграете нови запознанства с други деца.
 6. Оставете го само да избира учебните пособия - цветовете, стиловете.
 7. Уверете се че учителят има поне 2 ваши номера, на които може да ви се обади при необходимост.
 8. Ако вашето дете има инхалатор, уверете се, че учителят знае за него, и поставете стикер или етикет върху него с указания.
 9. Запознайте се с поне една майка на друго дете и си разменете координатите - Вие ще имате много общи неща през следващите месеци и ще бъде много ценно да има с кого да обсъждате текущи събития и процеси през годината.
 10. Покажете на детето, къде е тоалетната още първата сутрин и му напомнете да си мие ръцете.
 11. Не се притеснявайте, сълзите са напълно нормални.Може да дадете и вие вашите съвети, ако мислите, че сме пропуснали нещо, за да помогнем на майките на които ще им бъде за първи път :)


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се