Измина още една година… дойде ли времето за равносметка?

10042
Измина още една година… дойде ли времето за равносметка?

Поредният край на годината… носталгия, топлина, усещане за ново начало, размисли над изминалото време. Прекрасен период от годината, затова защото ни подтиква да се замислим и да си направим една ценна равносметка. Какъв бях аз през тази година? Какво постигнах? Равносметката е нещо много ценно, защото допринася за най-естественото у всеки един от нас - развитието и подобряването. Поглед над изминалата година не се прави с цел да видим колко сме грешни и за какво сме виновни. Прави се с ясната представа искаме ли и можем ли да подобрим себе си. Все пак единствените хора, с които е редно да се сравняваме, сме самите ние в по-старата си версия. Какво по-зареждащо от това да си отбележим прогреса и успехите?

Какво постигнах?

Да започнем с успехите. Редно е както да можем да признаваме своите недостатъци, така и да празнуваме успехите си. Това ни дава мотивация и сили да продължаваме напред към целите с двоен ентусиазъм и кураж. Какво успях да постигна през тази година? Достигнах ли целите си, които си бях поставил? Какво успях да променя в себе си? Не е нужно да считаме за успехи само материалните придобивки или професионалното развитие. Личностните успехи са не по-малко важни, а дори и повече! Всяко едно ново осъзнаване, всяка една вътрешна борба, всеки един преборен стар навик са абсолютни постижения! Отбележете ги и се похвалете за стореното.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Къде пренебрегнах себе си? Отделих ли достатъчно време за себе си?

Да, всяка година постигаме много неща, но с цената на какво? Имаше ли моменти, в които платих по-висока цена от нужното, като например да пренебрегна себе си или желанията си? Вслушвах ли се достатъчно в себе си и във вътрешния си глас? Ако отговорът е не, то си помислете, дали това не е причината за някои неща. Все пак вътрешният компас знае най-добре на къде да ни отведе, за да сме щастливи. Не забравяйте през следващата година да си отделяте нужното време за себе си и да се зареждате по любимите си начини. Все пак процесът е двустранен - не може само да се раздаваме и да инвестираме енергия без тя да ни се възвръща подобаващо.

Обърнах ли достатъчно внимание на здравето си? Не бива да забравяме, че здравето е дар и трябва да се грижим за него чрез прекрасна храна, добри мисли, движение и профилактика. Пожелаваме си го първо на празниците, но основно то зависи от нас самите и действията ни.

Какво изгубих? Какво ми донесоха провалите?

Ценни уроци, безспорно. Провалите са малко по-тежките подаръци на живота, но пък си струват знанията и промените, до които ни водят. Запишете на един лист всеки един "провал" или "неуспех" и избройте поне пет положителни неща за тях. Със сигурност има и повече. На всяко едно събитие умеем да слагаме етикета "добро/лошо", но всъщност то просто се случва и носи своите минуси и плюсове. Да се вглъбяваме в негативното можем всички, да опитаме да сменим за момент фокуса?

Какво искам да променя в живота си и в себе си през следващата година?

реклама

Все пак енергията на новото начало е несравнима и затова - нека я използваме. Сега е моментът да си съставите един малък списък с цели, които искате да бъдат постигнати през следващата година. Може да са професионални, може да са личностни, духовни, материални, може да са каквито пожелаете. Само нека са истински и са това, което вие желаете, а не някой друг. Нека са и няколко, а не три страници желания. Все пак фокусът е разковничето, а няма как да се концентрираме върху много неща и те да са успешни.

Направих ли всичко, което исках?

Имах ли смелостта? Имах ли куража да направя всичко, което исках? Понякога съвсем ясно разбираме желанията си, но страховете и ограниченията ни спират да ги осъществим. Дали ще е страх от неуспех, страх от чуждото мнение, страх от уязвимост, страх от загуба на контрол, страх от резултатът и т.н. Замислете се ако това е последната година, дали сте достатъчно удовлетворени от случилото се през нея? Ние сами имаме способността да се изстрелваме във висините и да се саботираме. Къде аз саботирах себе си?

Отделих ли достатъчно време на любими хора, близки, приятели?

Любимите ни хора са не на последно място по важност, но често ги приемаме за даденост и ги лишаваме от времето и вниманието, които заслужават. Обичайте и ценете хората до вас, благодарете им, че ги имате, защото те не са даденост и не са вечни.

Нека следващата година бъде изпълнена с много здраве за вас и вашите любими хора. Бъдете щастливи, успешни и удовлетворени! Прекрасни празници!

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се